Blogs 2022

Kraamvisite & kraamcadeaus: Wat wil jij eigenlijk zelf?

Kraamvisite. De een vindt het heerlijk om iedere dag mensen te ontvangen om de kleine aan te showen en overladen te worden met kraamcadeaus. De andere houdt de voordeur liever dicht.

In de afgelopen twee jaar waren de reacties dan ook wisselend. Want voor wie het eerste opgaat was het een grote teleurstelling dat er bijna of zelf geen kraamvisite kwam door allerlei geldende maatregelen. Voor de tweede was het een cadeau dat er niemand kwam en dat je je daar niet eens voor hoeft te verantwoorden.

En dan zijn er nog de kraamcadeaus. Helemaal leuk natuurlijk en lief als iemand iets meebrengt. Alleen wanneer je bij het zoveelste babypakje moet zeggen “ach, wat schattig” terwijl je van binnen denkt tja, daar zit niemand op te wachten natuurlijk. Tijd dus voor wat handige tips over (en voor je) kraamvisite en kraamcadeaus. En dan niet omdat het zo hoort, maar omdat jij dat zelf zo wil.

Kraamvisite hoort er toch bij?

Ik weet nog goed dat wij, voordat onze oudste zoon werd geboren, aankondigden dat wij geen bezoek thuis wilden ontvangen. Verontwaardigde blikken en onbegrip. Ik had zelf allang voorspeld dat de eerste week, of eigenlijk weken, heel intensief gingen zijn. En geloof mij, dat is het ook. Want er komt als kersverse mama (en papa) zoveel op je af. Daarnaast gieren de hormonen door je lijf. Slapen is voor sukkels. En dan heb ik het nog niet eens over de mensen, zoals de verloskundige, de kraamzorg en meer van dat, die sowieso bij je over de vloer komen. Laat ik nou net het type zijn dat daar al onrustig genoeg van word.

Als ik in Google intyp “geen kraambezoek ontvangen” vind ik al snel allerlei vragen als “hoe vertel ik dat ik geen kraambezoek wil?” Natuurlijk is het lief dat iedereen om je heen zo dolblij en nieuwsgierig is naar de gezinsuitbreiding maar jij, lieve mama, jij bent het belangrijkste. En daarmee is het dus helemaal niet gek, egoïstisch of onaardig dat jij je afvraagt én dat je uitspreekt wat jouw wensen zijn. Kraambezoek is écht geen verplichting. Als jij dat niet wil, dan wil jij dat niet. En dan zou jij dat niet eens hoeven te verantwoorden en verdedigen. Of nog erger, stress hebt omdat je het niet durft te zeggen. Makkelijk gezegd maar in werkelijkheid valt dat dus best tegen. Want ja, kraamvisite hoort er toch gewoon bij?

kraamvisite
Wel of geen kraamvisite?

Spelregels voor je kraamvisite

Wil je wel kraamvisite ontvangen, bewaak ook dan je grenzen goed. Het is jouw huis, jouw baby en jouw kraamtijd. Hoewel er ongeschreven regels zijn voor kraambezoek, is het lang niet altijd duidelijk voor iedereen dat deze ook gelden. Het klinkt allemaal simpel maar dingen als:

  • Kom op de afgesproken tijd;
  • blijf niet te lang;
  • neem geen kinderen mee;
  • was je handen bij binnenkomst én als je de baby mag vasten;
  • bel af als je verkouden bent en zeker als je een koortslip hebt;

Het lijkt (of eigenlijk is het) vanzelfsprekend, alleen dat is het niet voor iedereen. Schaam je niet en schroom niet om deze ongeschreven regels die jij wilt hanteren gewoon herhaald, uitspreek naar je partner en kraamverzorgende en desnoods uitgeprint op een papier naast de voordeur hangt. Denk je nu, goh wat ongezellig allemaal dit. Ik beloof je, het helpt je echt. Rust is namelijk het allerbelangrijkste. Stress zit je niet op de wachten. En een huilende baby omdat deze compleet overprikkeld is omdat je bezoek toch echt heel graag de baby wil vasthouden, is geen feest. Ook al vind je bezoek super gezellig, laat het niet over je heen komen.

Je wens voor kraambezoek op het geboortekaartje

Wanneer je geboortekaartjes verstuurt, dan is dat het ideale moment om je wensen uit te spreken. Wil je alleen op bepaalde dagen en tijden bezoek ontvangen of juist niet? Zet het er op. En zo gebeurde het dat ons eerste geboortekaart op de achterkant werd bedrukt met de tekst:

Om rustig aan elkaar te wennen en te genieten van deze bijzonder tijd, ontvangen wij thuis geen kraambezoek. 

En om vrienden en familie wel te kunnen ontmoeten organiseerden wij 4 weken naar de geboorte een kraamfeest. Op locatie. Buiten de deur. Ideaal als je het mij vraagt. Overigens ook best heftig en vermoeiend maar nog steeds leuk als ik er aan terug denk. Wat overigens ook vaak gedaan wordt, is wachten met het versturen van de geboortekaartjes. Alleen om dan helemaal van de rust te genieten betekent dat ook dat je directe familie moet instrueren om niet via berichtjes en telefoontjes al iedereen op de hoogte te brengen. Wat je ook kunt doen:

  • Vermeld helemaal niets op het kaartje over bezoek en ook geen telefoonnummers
  • Mensen die je liever pas over een tijd wilt zien, zoals kennissen of je oudtante? Voeg een kaartje toe met een persoonlijk berichtje.
  • Maak het vooraf bespreekbaar. Zo geef je familie of bijvoorbeeld een vriendin de kans om er samen met jou over te praten.

En wat doen we met het kraamcadeau?

Cadeautjes. Ik hou er van! Maar wel altijd met een mits en een maar. Ikzelf (en onze planeet overigens ook) zit namelijk niet te wachten op iets wat ik niet ga gebruiken, al genoeg van heb, of niet mijn smaak is. Ik bedoel hartstikke lief om als kraamvisite gebruik te maken van de tip om kleding in een grote maat te kopen, maar doe het niet. (Volgens mij heb ik dit al eens eerder geschreven). Want zo zit de kersverse mama met kledingstukken die een kindje pas over maanden of zelfs een jaar kan dragen, en dan maar hopen dat het wel in het juiste seizoen is. Uitzonderingen, zoals als een zo’n schattig schapenwol bodywarmertje, daargelaten. Mits je dat natuurlijk leuk vindt. Of een cadeaukaart.

kraamcadeau tips

Wat voor cadeau neem je mee op kraamvisite?

Terug naar de kraamcadeaus. Wat je namelijk als aanstaande mama sowieso moet doen. Oké mag doen, maar ik raad het je aan, is een online cadeaulijstje maken. Met items die je leuk vindt, nodig hebt of noodzakelijk zijn. Dan deel je de link met iedereen en zij strepen cadeaus af als het gekocht wordt. Dus ja, als jij graag glazen flessen wilt voor je kindje, vraag ze als kraamcadeau. Of wat dacht je van wasbare luiers? Dat is een investering, maar wellicht wil je familie je die wel gezamenlijk cadeau doen. Oké, ik weet het, ik ben van de praktische en duurzame insteek. Uiteraard heb ik nog wel wat leuke tips voor leuke en originele kraamcadeaus om te geven en te krijgen.

Houten speelgoed als kraamcadeau

Vraag (of geef) houten speelgoed cadeau. Niet omdat je kindje daar beter mee kan spelen. Maar vooral omdat je kindje daar heel lang mee kan spelen. En het zelfs langer meegaat dan één kind. Het is echt een leuk en origineel kraamcadeau. Daarnaast is het educatief en uitdagend voor je kindje omdat het meeste het meeste houten speelgoed openend speelgoed is en je kindje er met een beetje fantasie dus alle kanten mee op kan. Wil je het houten speelgoed als kraamcadeau extra persoonlijk maken, laat het dan bedrukken met de naam. Oh en mama, als je zo’n gepersonaliseerd kraamcadeau krijgt; je kindje kan er gewoon mee spelen. Het koste mij ook even wat moeite, want ik dacht dat is toch zonde? Maar dat komt helemaal goed.

Kraamcadeau voor later

Uh, Anouk? Je schreef toch net dat een kraamcadeau voor later helemaal niet handig is. Nee, inderdaad. Kleertjes in maat 86 zijn inderdaad geen geslaagd cadeau. Maar als je dan een cadeau wilt vragen (of geven) waar je over een tijd wat aan hebt, denk dan eens aan een rugzak voor een kind. Een rugzakje is misschien niet iets wat je direct gaat gebruiken en dus zelf aanschaft. Je hebt immers je luiertas. Maar wanneer je kindje naar de opvang gaat of naar opa en oma dan is een eigen rugtasje echt ideaal. En dus een ideaal en bovenal origineel kraamcadeau als je het mij vraagt. Overigens een cadeau wat ik niet vroeg en niet kreeg voor mij twee zoontjes. Uiteraard staat het nu wel op het verlanglijstje voor baby croissantje. Ik bedoel een gepersonaliseerd teddyrugzakje met naam is toch gewoon te schattig? Nu nog een naam voor erop.

Stuur een kraamcadeau op

Dan nog even een bonustip van mij. Wil de kraamvrouw geen bezoek, of kan je niet op bezoek komen? Lukt het niet om op korte termijn iets af te spreken? Of woon je te ver weg? Stuur dan een brievenbus cadeau in de post. Die zijn altijd leuk om te ontvangen. Heerlijk als je in bed zit met je kleintje en rustig iets kan uitpakken, kaartjes lezen en genieten van de rust. Wil je iets opsturen? Kies iets uit wat in een brievenbusdoosje past of kijk eens online want er zijn genoeg originele kraampakketjes om te versturen te vinden.

Op zoek naar meer originele tips? 9 x de leukste kraamcadeautjes

Je doet het altijd goed

Goed, lieve aanstaande mama (en kraamvisite), wat ik natuurlijk wil vertellen, is dat je het nooit fout doet. Het is juist goed om na te denken over wat je vindt, in plaatst van achteraf terug te kijken en te bedenken wat je anders had willen doen. Of midden in je kraamweek volledige in de stress zitten omdat er nog bezoek komt en je daar eigenlijk niet op zit te wachten. Trek het je niet aan als iemand het persoonlijk opvat. Laat je partner eventueel het gesprek voor je voeren als het je teveel spanning oplevert. Of geniet optimaal van het bezoek wat je geland hebt op momenten dat het jou uitkomt. Zeg het gewoon als je een cadeau wilt ruilen. En ook als je weer terug naar bed wilt. Want hoe je je kraamvisite ook wilt organiseren, wat je ook cadeau wilt vragen of geven; je doet het altijd goed.

Ga ik nu weer even wat leuke items aan mijn online verlanglijstje toevoegen voor ons baby croissantje én alvast bedenken wat een mooie datum is voor een kraamfeest.

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.