Blogs 2022,  Mama zijn

Het moeilijkste en het mooiste dat er is

Vind jij het leuk om moeder te zijn? Dit is de vraag die ik laatst plots kreeg. Deze vraag is mij nog nooit zo gericht gesteld en het zette me even aan het denken. Wat vind ik van het moederschap nu ik mama mag zijn van twee zoontjes?

Toegeven wat het echt is

Ik moest eerst even de vraag verwerken maar daarna kon ik redelijk snel antwoord geven op de vraag. Ik kon benoemen dat ik het moederschap, het moeilijkste vind wat er is maar toch ook wel het mooiste. Ik geniet van mijn kinderen en van de ontwikkeling die ik bij ze zie. Hoe moeilijk het soms ook is om kinderen op te voeden.

Onvoorbereid avontuur

Toch heeft de vraag echt nog wel een tijd door mijn hoofd gespookt. Het is niet aan iemand uit te leggen wat kinderen krijgen met je doet. Je kan je niet voorbereiden. Ook al probeer je dat op allerlei manieren. Je kan boeken lezen, de nieuwste snufjes voor Baby’s in huis halen maar je weet nooit wat je te wachten staat van te voren. Je kan zelfs een opleiding volgen tot opvoedingscoach. Dan nog weet je regelmatig niet wat je moet doen en voel je je vaak onzeker.

Veranderingen horen er bij

Het leven verandert bij het krijgen van kinderen. Niet op 1 vlak maar op oneindig veel vlakken. Dit gebeurt bij je eerste kind maar bij het krijgen van een tweede kind begint dat proces ook weer opnieuw. Niet in dermate grote als bij je eerste kind maar toch ook wel weer in kleine mate.

Het moeder zijn brengt mij, en zeker de laatste tijd, ook vaak een stuk terug in de tijd. Op vakantie met mijn kinderen en ze allerlei extra’s geven omdat we op vakantie zijn doet me denken aan mijn eigen vakanties als kind. Het haalt herinneringen terug. Ook dat is weer even genieten en hierin groeit het respect naar mijn ouders.

Pieken en dalen

Sowieso als je kinderen krijgt word de kijk op je ouders totaal veranderd. Als puber bijvoorbeeld vind je vaak je ouders maar stom. Nu denk ik, hoe kan je dat eigenlijk ooit vinden als kind. Meestal doen je ouders vaak alles om jou het meest gelukkige leven te geven. Bij het hebben van kinderen worden de pieken en dalen heel groot en wisselen elkaar snel af. Het ene moment smelt ik van geluk als ik zie dat mijn zoontje een stapje los zet. Dolenthousiast word je ervan en warm van binnen. De andere keer, en dat kan zomaar slechts een minuut later zijn, moet ik zelf even naar de gang lopen omdat de peuter even het bloed onder m’n nagels vandaan haalt door een heel bord eten de kamer in te gooien.

Omarm de chaos en elkaar

Het leven wordt meer chaos. Vraag mijn vriendinnen en ze zullen het beamen. Ze treffen mij vaak aan in chaos. Het leven draait veel meer om je kinderen. Ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die zichzelf gaan verwaarlozen bijvoorbeeld. Veel dingen worden minder belangrijk. Je komt zelf op nummer 2, of 3 of misschien zelfs vier. Je moet hiervoor waken als je dat niet wil.

Daarnaast ligt het uit elkaar groeien snel op de loer bij het krijgen van kinderen. Ik kan stellen begrijpen dat dit gebeurt. Je moet ervoor werken elkaar niet te verliezen als partner. Dit omdat kinderen een deel van je leven opzuigen en de rollen opnieuw verdeeld worden. Aan de andere kant zie je ook een hele mooie nieuwe kant van je partner. Je ziet hem/haar als ouder. Soms kijk ik van een afstandje toe en dat zijn de ultieme geluksmomenten. Natuurlijk naast nog duizend andere geluksmomenten.

De moeder zijn die je wil zijn

Iemand zei ook ooit tegen mij; kinderen zijn kopieën van je ziel. Ook dat is waar wat mij betreft. Je ziet in je kinderen jezelf terug. Het zijn net kopieermachines en dat is soms confronterend maar ook vaak mooi om te zien. Het geeft je feedback en helpt je nog. Meer te streven naar de moeder te zijn die je wil zijn.

Zou ik het moederschap willen missen? Nee zeker niet. Zoals ik eerder heb benoemd, het is het moeilijkste wat er is maar zeker ook het mooiste. Geniet van elk lachje, elke knuffel, elk stapje en alle eerste keren. Heb lief, geef ruimte en zet daarnaast ook af en toe jezelf en je partner op 1 ♥️

Een blije mama geeft een blij kind.

Liefs, Leonie

Hoi! Ik ben Leonie en ik ben 32 lentes jong! Wij hebben 2 kids. Een heerlijke peuter van 2,5 en een baby van 4 maanden! Ik ben geregistreerd partner met mijn man en we wonen in een rustig dorp. Ik hou super erg van reizen en zoek hierin hoe je dat doet met kinderen. Het moederschap is voor mij het mooiste en meest ingewikkelde wat er is. Ik houd erg van schrijven en deed dat voorheen alleen op vakantie. Graag breng ik daar verandering in! So, here I am! Ik doe mijn best vooral humor te verwerken in mijn verhalen, hopelijk slaat dat aan! Toedels!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.