Column

‘Motherhood is easy’

Moederschap is makkelijk. Het staat er ergens op de zijkant van een tram die door onze hoofdstad rijdt. Er preikt een foto van een vrouw op het toilet met een handdoek om haar schoongewassen haar. Op haar buik een baby in een Artipoppe draagzak, met daaronder de quote: Motherhood is easy.

Zo eenvoudig is het

Instagram ontploft. Want het is… en er volgen diversen reacties van helemaal niet, misselijkmakend deze campagne tot plank volledig mis, het product wordt volledig afgekraakt en initiatieven voor een petitie worden geopperd. Uh?!

Ik gniffel want ik denk direct missie geslaagd voor dit merk. Want er wordt gepraat. And no such thing as bad publicity, right?! Of nou ja, gepraat? Gewoon direct afgebrand en klakkeloos overgenomen. Zelf nadenken, stukje reflectie, of gewoon lekker laten is er blijkbaar even niet bij. Bovendien, is het nou echt zo persoonlijk bedoeld als wordt opgevat? Wie verder zoekt naar de missie & visie van dit bedrijf leest op hun website als eerste alinea onder de betreffende uitspraak en bijbehorende foto:

To be frank, we think motherhood is one of the most challenging experiences in a woman’s life. It is not easy.

Bovenal, het is zo. Moederschap is per definitie makkelijk. Hallo, onpopulaire mening. En nu niet gelijk wegscrollen… want moederschap is zo eenvoudig als de definitie het beschrijft. Moe•der•schap (het; o) het moeder-
zijn. Om te zijn hoef je slechts te bestaan en adem te halen. En dat je moeder bent wordt gedefinieerd door de aanwezigheid van een kind. En dat is het.

Moederschap is minder eenvoudig dan het lijkt

Maar goed om moeder te zijn, moet je eerst moeder worden. Iets wat daarintegen minder eenvoudig is. Daar kan ik over meepraten. Een kind, wat je jouw kind noemt, in je armen sluiten, is eveneens niet simpel. Dat geldt voor ieder soort moeder. En dan is er het ingewikkelde, uitdagende gedeelte namelijk de toestand van het moeder zijn; ook wel de eigenschappen die behoren tot of worden geassocieerd met moederschap of in het verwachting zijn.

Oftewel wat jij, iedereen om je heen en de maatschappij van je verwacht van het moeder-zijn. Opvoedmethodes, schuldgevoel, bezorgheid, slaapgebrek, verwachtingen, onzekerheid, ongeschreven regels, keuzes op alle vlakken en een wezentje wat volledig afhankelijk is van jouw vermogen om het alle eigenschappen die het moederschap toebehoren te vervullen.

Omarm imperfectie in het moederschap

En dat is inderdaad niet easy. Ook niet als je jezelf toestaat om niet overal een perfecte uitvoering toe te passen, er wasgoed slingert, goedbedoelde adviezen in de wind slaat, je weloverwogen keuzes maakt, altijd liefdevol en geduldig bent, leert dat maternal gatekeeping je niet vooruit helpt en zo kan ik nog wel even doorgaan. En ja, we moeten taboes bespreken, doorbreken. Elkaar helpen en zeker niet bang maken als het gaat om onderwerpen die het moederschap betreffen. Niet is vanzelfsprekend of hoort er gewoon bij. Maar wellicht dat je je energie dan beter daar aan geeft dan aan boosheid en verontwaardiging over drie woorden op de zijkant van een tram, lieve mama.

“I truly believe we the women have amazing instincts and we do not need parenting protocols or professionals when it comes to knowing what works best for our babies and ourselves.”
– Anna van den Bogert, founder of Artipoppe

Die drie woorden “Motherhood is easy” hebben een betekenis, de uitspraak een diepere lading. En persoonlijk zijn ze sowieso niet. Want wie moeder mag worden, wie moeder mag zijn, wie moeder is, die weet dat makkelijk, eenvoudig of moeiteloos er simpelweg niet (altijd) bij hoort.

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

One Comment

  • Karin

    Grappig waar mensen moeilijk over kunnen doen. Als je een moeder bent en je vind dat het allemaal zwaar is, heb je toch helemaal geen tijd om petities op te zetten? Maar misschien zijn mensen vergeten dat zoiets als sarcasme bestaat (bijtende spot). Ik ben het met je eens: marketing campagne geslaagd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.