Blogs 2022

Help! Wij gaan op vakantie mét kind(eren)

Vakantie met een baby? Vliegen met een dreumes? Reizen met je kinderen in een rugzak? Het zou kunnen dat je op dit moment alleen al van het idee lichte paniek aanvallen krijgt. ‘s Nachts zwetend wakker wordt. Al weken bezig bent met voorbereiden. Of er gewoonweg niet aan begint, want dat is toch gedoe, stressvol, onbereikbaar? Weet je, het is misschien nieuw voor je. En ja, je zal tegen dingen aanlopen. Maar het is een ervaring die je meeneemt, waar je van leert. En gelukkig ben je niet de eerste die dit doet en heeft Leonie genoeg tips om met je te delen. Dus in deze blog: Op vakantie met kinderen, hoe gaat dat allemaal eigenlijk?

Vroeger was het vakantie

Ken je dat nog? Dat je uitsliep op vakanties, bergen beklom, wijntjes dronk op terrassen tot laat en helemaal in steden verdwaalde? Dat was dus vroeger. Dat komt niet meer voor op die manier. Tenzij je een vriendinnenvakantie boekt zonder kinderen. Het woord vakantie heeft nu eigenlijk een andere betekenis. In het woordenboek staat letterlijk: jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden.

Deze jaarlijkse toegekende vrije tijd kan met kids best een uitdaging zijn. Vakanties veranderen. Je herbeleeft mogelijk je jeugd maar moet ook dingen loslaten hier en daar. De reis ernaartoe kan pittig zijn maar ook juist heel leuk. Zeker de start! Je kiest voor de auto of het vliegtuig. De auto geeft weer andere uitdagingen dan het vliegtuig. Want wat als je baby gaat huilen, of je peuter aan het rellen gaat. Wat te doen met onmogelijke vliegtijden? Om in de hedendaagse tijd de wachttijden voordat je überhaupt ergens heen vliegt maar even buiten beschouwing te laten.

Op vakantie met de auto

Laten we beginnen met de autovakantie. Eentje waarbij je in ieder geval de grens over gaat. Natuurlijk ligt het eraan, hoe lang je moet rijden. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Ook dat ligt weer aan de leeftijd van je kinderen. Een baby slaapt vaak, maar goed ook weer niet altijd. Je moet rekening houden met elke 2 uur stoppen, voeding geven, luier verschonen en door. Je reistijd naar bestemming is dus sowieso langer dan de navigatie je vertelt. \

Lees ook: Gaan wij verhuizen of op vakantie?

En wat als je dreumes of peuter op de achterbank zit. Die moet zich kunnen vermaken in de auto. Hoe doe je dat? Er zijn waarschijnlijk wel honderden trucjes maar de beste truc is nog; Het geven van eten zo nu en dan. Dit vinden ze maar al te interessant en houd ze helemaal zoet. Of de welbekende tablet natuurlijk. Alhoewel dit ook wel voor problemen kan zorgen. Onze peuter is bijvoorbeeld wagen ziek. Hij kan niet veel doen in de auto omdat hij anders moet spugen. Zeker als de iPad in de buurt is. En geloof mij, kots in je auto is echt a-relax!

Voorkom spugen in de auto

Wel is er tegenwoordig een goeie uitvinding. Er bestaan seaband armbandjes die je kind kunnen dragen waardoor ze dus niet (of minder) misselijk worden! Geloof me, dit werkt ! Je moet er alleen dus wel aan denken deze altijd om te doen bij lange afstanden. En het werkt niet als je echt slingerend tussen de bergen gaat.. die uitdaging is bij deze armbandjes nog redelijk hoog.

Spelletjes voor onderweg naar vakantie

Een ander trucje om ze te vermaken is nog het geven van een nieuw cadeautje / speeltje als ze zich echt op en top vervelen. Het houdt ze echt wel weer even zoet. Daarnaast heb je nog auto’s tellen in een bepaalde kleur en natuurlijk allerlei andere spelletjes die je met de omgeving kan doen. Bereid je in ieder geval altijd goed voor. En zorg voor voldoende eten en drinken voor iedereen want het kan soms zomaar zo zijn, dat het volgende tankstation verder weg is dan je dacht. Je hebt tegenwoordig trouwens ook hele leuke reistafeltjes voor in de auto of maak gebruik van een autostoel-organizer, die je aan de achterkant van de voorstoel bevestigd.

Reizen met het vliegtuig

Het vliegtuig is leuk, spannend, iets nieuws vaak en in het begin net wat leuker dan de auto. Je gaat ook een tikkeltje sneller richting het mooie weer. Maar na een uur, als je in de lucht zit, is het voor de meeste kinderen, eigenlijk niet meer dan een soort college waarbij je niet van je stoel af kan. Het is vaak saai. Als volwassene kan je daar prima mee omgaan. Een baby, dreumes of peuter (of zelfs kleuter) vindt dit wat lastiger. Daarnaast is er van alles gebeurt voordat je überhaupt op rij 23 stoel A neer bent geploft, en dat vraagt al genoeg van je kinderen.

Wat als mijn baby huilt in het vliegtuig?

De baby wil slapen op z’n tijd. Moe van de prikkels, wellicht wel honger. En daar zit je dan, op nog geen 1m2 met je baby op schoot, die de hele boel bij elkaar huilt. Tenminste zo voelt het voor jou. Mama, you got this! Geen paniek! Zorg voor drinken of wellicht een fruithapje. Laat je niet afleiden door de mensen om je heen. Ga in je hoofd niet bedenken wat iedereen van jou zal denken. En zorg dat er geslapen (of in ieder geval gerust) wordt. Waar doet die baby dat dan, dat slapen? Ja, op jou. In je draagzak, op schoot, in je armen, what ever works. Dat maakt niet uit. Wat je ook doet, blijf zelf ontspannen en kalm. Kijk en vraag of er wellicht elders in het vliegtuig iets meer ruimte is voor jou en je baby om comfortabel te zitten en een slaapje aan te pakken.

Doe wat nodig is

De laatste vakantievlucht die wij als gezin maakte, was met een vermoeide baby. Het resulteerde in, met de baby staan in de draagzak en wat wiegen en dat dan 1,5 uur volhouden. Het grappige is dat ik de klok erop gelijk kon zetten dat hij na 45 min opnieuw z’n draai moest vinden met een kort huiltje. De eerste slaapcyclus voorbij. Toen onze baby net sliep, ging een moeder voor ons staan met een baby van ongeveer dezelfde leeftijd. Ook bij haar kon je de stopwatch zetten op 45 min voor die het na een heerlijk slaapje weer op het krijsen zette. Daar stonden we dan, wiegend staand met het zweet op onze rug onze baby’s rustig te houden. Je wil namelijk niet dat de mensen om je heen zeggen; had je weer zo een jankende baby aan board. En weet je dat doen ze toch wel. Maar trek het je niet aan!

Lees ook: Jij hebt vast een heel leuk leven

Na een paar uur is het voorbij

Een draagzak is dus een must in het vliegtuig. Geloof me, bij die kleintjes kan je niet zonder. Daarnaast kan je je hier op voorbereiden door ervanuit te gaan dat als je vliegt je gewoon echt even een paar uur hard moet werken. Je bent bezig je kinderen rustig te houden in een opgesloten ruimte. Makkelijk is het niet maar geloof me, de uren gaan voorbij en een vakantie is het altijd waard!

Een paar tips die ons hielpen bij de vliegreis met twee kleine kinderen

  • Neem wanneer mogelijk een nachtvlucht als je lang moet vliegen. Ze zijn dan zo moe dat ze sowieso een keer in slaap vallen en dan veel uren slapen.
  • De welbekende tablet
  • Een nieuw cadeautje waarmee ze op hun plek kunnen spelen
  • Heb je een jongen? Vergeet dan de auto’s niet..
  • Een stoelverlenger voor als ze moeten slapen: Ga je vaker vliegen overweeg dan eens deze fantastische koffer waarmee je de vliegtuigstoel ombouwt tot bed
  • Neem eten mee want in het vliegtuig is de keuze beperkt, of vooral veel snoeperij (afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij).
  • Blijf rustig, toon begrip en leid ze af. Wij gaan dit jaar proberen een comfort stoel te boeken met iets meer ruimte om te spelen. Hopelijk helpt dat wat in de elf vlieguren die we in februari hebben!

Op de camping, in het hotel, een huisje of waar dan ook

Maak het jezelf niet te moeilijk. Betaal voor meer comfort als dat je lukt want geloof me, dat wil je. Je gaat op vakantie en doet dit 70% voor je kinderen en 30% voor jezelf.

Prop niet te veel in je vakantie. Vrienden om me heen die dit zouden lezen zouden zeggen; Leonie? Zeg jij dit? Come on! Jij plant het meeste in alle dagen. Dat klopt, dat is zo en dat is ook bij mij een proces. Ik moet loslaten alles te willen en te kunnen. Het liefste loop ik elke dag met onze kids 10 kilometer door de bergen, maar dit is niet altijd realistisch. En de een doet dat wel hoor en dat is alleen maar goed. Het is net wat je ervoor over hebt. Maar daarbij moet je wel rekening houden wat iedereen wil. Jij, je partner maar ook je kinderen. Het ene kind zal een gat in de lucht springen als je zegt we gaan de berg op en de ander zal het op het krijsen zetten wat je dag niet leuker maakt. Kijk dus ook goed naar je kind. Wat kan hij/zij aan? Houd het leuk voor jezelf en de andere in je gezin want uiteindelijk levert dat het meeste op.

Ik hoop het reisvirus door te kunnen geven aan mijn kinderen. Ik kan niet wachten tot ze net wat groter zijn en net zoals wij zien hoe prachtig de wereld is. Geniet, hou het rustig en ontspan, het is anders als vroeger maar het is vakantie, wat betekent; genieten ☀️

Liefs, Leonie

Hoi! Ik ben Leonie en ik ben 32 lentes jong! Wij hebben 2 kids. Een heerlijke peuter van 2,5 en een baby van 4 maanden! Ik ben geregistreerd partner met mijn man en we wonen in een rustig dorp. Ik hou super erg van reizen en zoek hierin hoe je dat doet met kinderen. Het moederschap is voor mij het mooiste en meest ingewikkelde wat er is. Ik houd erg van schrijven en deed dat voorheen alleen op vakantie. Graag breng ik daar verandering in! So, here I am! Ik doe mijn best vooral humor te verwerken in mijn verhalen, hopelijk slaat dat aan! Toedels!

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.