Mama's met ambitie

Mama met ambitie: Kirsten Hooijkaas

Je moet het maar durven: je droom realiseren naast een druk gezinsleven. Hoe werkt dat als je, naast mama, ook kiest voor zelfstandig ondernemen? En wat kunnen we van deze mama’s leren? Deze maand vroegen we het aan Kirsten Hooijkaas van Het Trouwkabinet. Een gezin met twee kinderen én een eigen onderneming, hoe houd je dan de ballen hoog?

Wie ben jij? Waar kunnen mama’s jou van kennen?

Mijn naam is Kirsten en ik kom uit Schoonhoven een leuk stadje aan de Lek nabij Utrecht. Jullie kunnen mij kennen als weddingplanner en zelfstandig trouwambtenaar van mijn eigen bedrijf “het Trouwkabinet”. Naast weddingplanner en trouwambtenaar ben ik ook Virtual Assistent (VA). Een superleuke en gouden combinatie al zeg ik het zelf. Als Virtual Assistent help ik de ondernemers en organisaties waar ik mee samenwerk groeien.

Waar ben jij online te vinden?

Online ben ik te vinden via mijn eigen website en op social media ben ik ook actief om mijn bedrijf te promoten. Binnenkort groeit mijn eigen bedrijf als VA ook en ga ik het over een iets andere boeg gooien. Ik zal dan met een nieuwe naam op instagram en online te vinden zijn. Keep you posted!

mama met ambitie kirsten hooijkaas trouwkabinet

Wie zijn je huisgenoten?

Ik ben getrouwd met Rob en samen hebben wij 2 kindjes Isabella (6) en Raphael (3). Een koningskoppel dus. En terwijl ik het woord kindje typ besef ik me maar weer eens dat de tijd vliegt. Is kind”je” wel de juiste omschrijving voor mijn dochter nog nu ze deze maand alweer 7 wordt. Ze zou zelf zeggen van niet denk ik 😊 Anyways voor mij is en blijft ze altijd mijn lieve kleine meisje.

Raphael is een lief slim ondernemend manneke en kan niet wachten tot hij ook naar de “alledagenschool” mag net als zijn grote zus.

En dan hebben we nog Rosie onze lieve schattige cockapoo pup van 11 maanden oud.

Hoe zou je jezelf als mama omschrijven?

Als mama ben ik betrokken, lief, positief, enthousiast maar kan soms ook wel streng zijn. Ik ben hun grootste supporter in alles wat ze doen. Ik vind normen en waarden belangrijk om mee te geven. Verder wil ik ze al het vertrouwen geven om te weten dat ze goed zijn zoals ze zijn, dat ze altijd bij mij terecht kunnen, voor echt alles, én dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen.

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen?

Na bijna mijn hele carrière gewerkt te hebben voor een multinational heb ik in 2019/2020 na veel wikken en wegen en zelfs solliciteren besloten de sprong te wagen en om mijn hart te volgen. Er volgde een periode van onderzoek, bedrijfsplannen schrijven, sparren met andere startende ondernemers, ondernemingscoaches etc voordat ik in de KvK te vinden was. Want, ik zou ik niet zijn als ik me pas wilde inschrijven in de Kamer van Koophandel als alles goed voorbereid, volledig uitgedacht en klaar zou staan.

Dit alles onder het motto doe het goed of doe het niet #zelfkennis

Wat schreef je vroeger in vriendenboekje bij de vraag wat je later wilde worden? En is dat uitgekomen?

Ow dit is een leuke vraag. Dat weet ik nog wel hoor! Hier hebben mensen vaker om gelachen. Ik schreef daar dus altijd op vroedvrouw want zo noemde mijn moeder dat altijd. Beter bekent als verloskundige dus laten we het daarop houden. Dus we kunnen wel stellen dat dat niet helemaal is uitgekomen.

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

Ik ben er voor de kinderen op de belangrijke momenten daar maak ik tijd voor en verder sta ik op de meeste dagen om 2 uur op het schoolplein. Voor mijn werk heb ik natuurlijk ook wel afspraken bij klanten ’s avonds na bedtijd of in het weekend en dat is dus goed te combineren met de kindjes, de liefste opa’s en oma’s en mijn man en zijn werk.

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

Dat altijd om 2 uur bij het schoolplein staan dat is soms nog wel eens een uitdaging. Ik streef ernaar maar dat lukt zeker niet altijd. Gelukkig hebben mijn kindjes de liefste opa’s en oma’s die zij zich kunnen wensen en die steunen mij ook in mijn ondernemerschap en staan altijd klaar voor ons mocht dat nodig zijn.

momspiration kirsten hooijkaas

Wat is jouw advies aan andere mama’s, die twijfelen over het ondernemerschap?

Regelmatig zeggen andere mama’s mij hoe stoer en gaaf ze het vinden dat ik het maar wel mooi gedaan heb terwijl het bij velen bij dagdromen blijft. En dat triggert mij dan altijd wel. Ik heb het gevoel dat er veel meer mama’s zijn met een ondernemersdroom, maar lang niet allemaal het aandurven om de stap te maken en het bij dagdromen houden. Wat ik ook helemaal begrijp. Want ik zelf had ook die twijfels. Dat twijfelen en redenen bedenken waarom we iets niet zouden kunnen of doen, daar zijn wij vrouwen helaas gewoon best heel goed in #jammerhoor

Maar als jouw vuurtje simpelweg te sterk is, dan ben ik ervan overtuigd dat het je gaat lukken. Mijn tip zou dan ook zijn om eens op onderzoek te gaan: hoe zou het zijn? Schrijf je plannen eens op en bedenk dan voor jezelf:

  • sluit het aan bij je huidige situatie qua gezin, financieel, opvang voor de kinderen, je huidige kennis en skills?
  • Wat zou er nog nodig zijn?
  • Wat zijn de risico’s?
  • Maar ook wat zou het jou en je gezin (aan mogelijkheden) opleveren?

Een SWOT als het ware.

Én, zoek ook eens een toffe andere ondernemende mama uit je omgeving om te sparren en al je vragen aan te stellen. Dat geeft ook altijd meer inzicht en gevoel bij je plannen. En als dan dat vuurtje dan nog steeds brandt, sterker nog als er een hevige fik is ontstaan……. then you know!

Wat is je grootste onzekerheid als mama? En als ondernemer?

Mijn grootste onzekerheid als mama is toch wel of je het allemaal goed doet. Terwijl je je tegelijk beseft dat het onmogelijk is altijd alles goed te doen laat staan perfect. Iets met loslaten dus. En als ondernemer heb ik dan nog zo af en toe dat kritische stemmetje in mijn hoofd die mij kritisch vragen stelt als zou je wel dat doen……?, kun je dit wel……? Gaat dit lukken? Tja wat zal ik zeggen………working on it!

Welk advies, dat een ander jou gaf, over het moederschap is je altijd bijgebleven?

Mijn lieve collega zei eens tegen mij tijdens een gesprek dat ging over opvoeding, en ik in verwachting was van mijn dochter: “ Kirsten zeg nooit nooit…….” en die begrijp ik nu, 2 kinderen verder, een stuk beter dan toen. Dingen lopen anders en dat is ok, niet elk kind is hetzelfde en daarnaast volg ik ook gewoon bijna altijd mijn gevoel ipv de ratio en dat bevalt goed!

Welke advies geef je anderen wel eens, wat je zelf ook wel vaker mag opvolgen?

Genieten! Ook van de kleine dingen. Ik ben me er wel bewust van, zeg het altijd tegen anderen. Maar ik als perfectionist kan snel vervallen in alleen de dingen te zien die beter kunnen in plaats van in het hier en nu te genieten van alles wat er wel is.

Wanneer moet je zelf wel eens tot 10 tellen (of 1347)?

Mijn jongste zat de afgelopen periode duidelijk in zijn peuterpuberteit dus toen was tellen tot ontelbaar (en beyond) echt mijn ding. Maar over het algemeen zijn het die momentjes dat je wat vraagt en bijv klaar staat om weg te gaan of met iets in je hand en dat de kindjes dat dan net even niet gehoord hebben of extra lang op zichzelf laten wachten…… iets met oost-indisch. Herkenbaar?

Waar haal je energie en inspiratie uit?

Ik haal energie en inspiratie uit de leuke dingen in het leven. Voor mij zijn dat mijn gezin, tripjes, borrels, uitjes, blije klanten, events organiseren, en een prachtige bruiloft neerzetten. Ik ga graag om met enthousiaste en positieve mensen en like minded ondernemers die ik persoonlijk ken of via de socials. Ik sta graag voor mensen klaar, kan genieten van mensen coachen, adviseren en inspireren, maar ook schrijven en presenteren vind ik leuk om te doen. Dus eigenlijk is het schrijven van blogs voor MOMSPIRATION dan ook helemaal in mijn straatje. Ik heb er heel veel zin in!

trouwkabinet kirsten hooijkaas momspiration

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Op persoonlijk vlak? En als ondernemer?

Mijn man en ik zijn meer en meer tot het besef gekomen dat het wel tijd wordt om niet meer altijd de dingen uit te stellen. We zijn immers ook niet meer de jongste……. Dus, we zijn serieus eens gaan nadenken over onze wensen en dromen op onze “bucketlist” en hoe we die kunnen gaan afvinken/bereiken. Zo hopen we volgend jaar een mooie camper te kopen en nog meer mooie herinneringen te gaan maken met ons gezin.

Als virtueel assistent heb ik beseft dat ik graag veel meer klanten zou willen helpen groeien dan ik nu doe. Ik ben nu bezig met mijn plannen voor het starten van mijn bureau waarbij ik ook de krachten en expertise van andere geweldige ondernemers kan gaan inzetten voor mijn klanten. Ik wil graag een team van like minded onderneemsters om mij heen verzamelen die allemaal goed zijn in  hun vak. Samen kunnen we nog meer klanten helpen. Ik zie het al voor me, over 1,5 jaar ongeveer, op een ideale werkdag begin ik de dag met een strategiegesprek met een potentiële nieuwe klant, schrijf ik het actieplan uit, plan ik gelijk gesprekje in met een onderneemster uit mijn team om de wensen van de klant en werkzaamheden door te spreken. Daarna doe ik wat administratie, update/post ik wat op de socials. Ik rond de werkdag af met een voortgangsgesprek met een bestaande klant om te horen hoe alles gaat en bespreken we nieuwe ideeën en prioriteiten waaraan we gaan werken. Kortom alleen maar leuke energiegevende dingen voor mij.

En eigenlijk zijn er ook soortgelijke groeiplannen voor het Trouwkabinet. Het lijkt me geweldig om samen te gaan werken met een assistent weddingplanner en hem/haar daarin te coachen en ik heb al een fantastische trouwambtenaar op het oog.  Zo kan ik nog meer mooie huwelijken voltrekken en koppels inspireren en ontzorgen door de gehele planning op me te nemen en een droombruiloft voor ze te organiseren.

Dus kom maar op met die toekomst!

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

Geen idee eigenlijk! Maar het lijkt me harstikke leuk om in contact te komen met volgers en andere ambitieuze mama’s dus mochten er nog vragen zijn over mij of mijn ondernemingen, of als ik iets voor jou kan betekenen, let me know!  Stuur mij gerust een mailtje, laat een reactie achter onder dit interview of berichtje op Instagram en dan kom ik snel bij je terug.

Lieve Kirsten, wat een heerlijk energie heb je toch! Wat een feest om jou een team MOMSPIRATION toe te voegen. We zijn benieuwd naar al je verhalen. Liefs, de MOMSPIRATION mama’s

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.