Blogs 2018,  Mama worden,  Meest gelezen blogs

Bevallingsverhalen: negatief versus positief

Zet een groepje moeders bij elkaar en je eindigt altijd op één ding: de kids. Niet gek natuurlijk, want het zijn onze lieve wondertjes en soms ook tegelijkertijd de reden dat we even stoom moeten afblazen. Maar er is één onderwerp wat toch wel ons favoriet lijkt te zijn: bevallingsverhalen. Een terugkerende materie. De een doet haar verhaal en de ander doet daar een schepje bovenop. De buurvrouw/nicht/vriendin van de ander heeft ook iets heftigs of bijzonders meegemaakt. Maar wat mij opvalt: er wordt vrijwel altijd negatief gesproken over bevallen. WHY? 

Het lijkt wel of de focus van dit soort tafelgesprekken op de pijn, de complicaties en/of de medicatie ligt. Negatieve verhalen helpen ons niet. Negatieve verhalen helpen anderen niet. En het nadeel is ook nog eens dat ons brein de negatieve aspecten beter kan onthouden dan de positieve aspecten. Een negatief verhaal onthoud je sneller dan de positieve versie. Niet echt heel handig en bemoedigend.

HypnoBirthing

Welke aspecten wil jij onthouden en kunnen voor jou helpend zijn?
Bevallen is niet mijn hobby, laten we dat even vooropstellen. Zes jaar geleden, bij de bevalling van Levi, had ik ook al een bepaalde angst en weerstand tegenover de bevalling, maar in mindere mate. En om heel open en eerlijk te zijn, zie ik best een beetje (heel erg) op tegen bevalling nummer twee. Om mijn angst te overwinnen en meer vertrouwen in mijn eigen lichaam te krijgen, heb ik bij mijn doula Claudia van Bewust Geboren een HypnoBirthing cursus gevolgd. Deze cursus benadrukt mijn eigen kracht en mijn eigen vertrouwen in mijn lichaam. Vanuit deze cursus wordt heel positief gekeken naar de bevalling, waardoor mij nog meer opvalt dat in de meeste bevallingsverhalen de factoren pijn en angst overheersen. Niet echt dé aspecten waar wij – de maatschappij – positief tegenover staan.

Ik geloof direct dat er bevallingen zijn waar weinig positiefs over te melden valt. Dit hoeft niet in de doofpot, maar moeten we dit op elke gelegenheid blijven herhalen? Wat zou ons helpen? Wat zou andere vrouwen helpen?

Gezocht: mooie bevallingsverhalen

Op social media vind je het ene horrorverhaal over bevallen na de andere. Waar zijn alle positieve, mooie bevallingsverhalen? Want ik ben ervan overtuigd dat een bevalling ook heel mooi kan zijn, ondanks dat je pijn hebt en het misschien niet zo is gelopen dan je had gehoopt.

Ik ben ervan overtuigd dat je door het horen en het lezen van positieve bevallingsverhalen met meer vertrouwen en minder angst een bevalling in zal gaan. Positieve vibes horen of lezen = positieve vibes in je mind.

Of een positieve mindset, meer vertrouwen in mijn lichaam en minder angst mij écht gaat helpen tijdens bevalling nummer twee, zal volgende maand duidelijk worden. Ik heb goede hoop. De weg naar de bevalling toe (de voorbereiding) verloopt in ieder geval wèl met meer rust en overtuiging. Mijn lichaam kan dit.

Een positieve herinnering

En één ding weet ik zeker: tijdens het delen van mijn bevallingsverhaal zal ik proberen de positieve aspecten te belichten. De kans dat er een moment aanbreekt dat het heftig, zwaar of pijnlijk zal zijn, is heel groot. So what? Is daarmee de gehele bevalling heftig, zwaar of pijnlijk? Nee. De details die helpend en positief zijn wil ik belichten, zowel in mijn eigen herinnering (voor een eventuele volgende bevalling) als tijdens het delen van mijn bevallingsverhaal (voor andere vrouwen om mij heen die nog moeten/willen bevallen).

Wat hielp jou om positief terug te kijken op je bevalling(en)? Ik hoor het heel graag (en het zal mij helpen om de negatieve lading van een bevalling te overmeesteren). Laat je het me weten in een reactie? 

Liefs, Marjolijn

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.