Mama's met ambitie

Mama met ambitie: Lotty Klassen

Je moet het maar durven: je droom realiseren naast een druk gezinsleven. Onze tweede mama met ambitie is ervan overtuigd dat je ambitie de ruimte mag krijgen om te groeien én om te mislukken. Ze heeft haar droomplek weten te creëren: een plek waar je je thuis mag voelen en even kan genieten van al het kleins in je leven. Mama zijn en ondernemen: hoe doet ze dat en wat kunnen wij van deze mama met ambitie leren? Wij interviewden Lotty Klassen over het moederschap én haar ervaringen als eigenaresse van Toost Hillegom: dé winkel om tweedehands kinderkleding te kopen én verkopen. Bij Toost vind je leuke items in de winkel én een plek waar je samen met je kind kan ontspannen, samen spelen of andere mensen ontmoet.

Wie is deze mama met ambitie?

Mijn naam is Lotty en ik ben een dromer, een creatieveling, een mensenmens. Ik hou van oprecht contact, positiviteit en ik probeer een duizendpoot te zijn (maar helaas heb ik maar 2 ‘poten’). Samen met Boy zijn wij de ouders van onze 3 dochters: Mirre (15 jaar), Voske (12 jaar) en Joosje (8 jaar). Daarnaast ben ik een dierenvriend: we hebben een hond, een kat en 4 kippen.

Ik heb een eigen tweedehands kinderkledingwinkel in Hillegom. Ik ben actief op social media onder de naam ‘Toost Hillegom’. Online show ik onder andere de nieuwste items vanuit de winkel. Het aanbod is elke dag anders en dat maakt het zó leuk! De volledige naam van de winkel is: Toost op al het kleins in het leven. Nieuwsgierig? Check it out!”  

Wat voor mama ben jij?

“Ik ben een betrokken moeder die haar kinderen écht wil zien. Dat zit voor mij niet in de hoeveelheid uren, maar wel in mijn oprechte betrokkenheid en interesse naar mijn meiden toe. Ik breng mijn jongste dochter altijd zelf naar school en de oudste twee zijn oud genoeg om vanuit school naar de winkel te komen (als ze dat leuk vinden). Ik hou ervan om lekker dansend en zingend door de kamer te zwieren, soms tot ergernis van mijn kids. We houden van spelletjes spelen en samen een film kijken.
Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weten dat ze altijd bij me terecht kunnen, no matter what. De deur staat ook altijd open voor vriendjes en vriendinnetjes: gastvrijheid staat bij mij hoog in het vaandel.
En gelukkig is Boy diegene die heel consequent is, een mooie aanvulling. Er mag heel veel, maar grenzen moeten gerespecteerd worden.”

Wat is het mooiste wat je kinderen jou leren?

“Mijn eigen gedrag en gedachtes te spiegelen. Dat kan heel
confronterend zijn maar ook ontzettend leerzaam. En ze leren mij dat oneindige liefde bestaat.”

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen?

“Ik ben 1,5 jaar geleden begonnen met Toost. Het was een grote stap maar er is geen dag gehad waarop ik mezelf afvraag wat ik heb gedaan.”

Waarom doe je wat je doet?

“Ik wilde iets positiefs en iets ‘nieuws’ naar het dorp brengen waar ik woon. Dat het iets met kinderen moest worden, wist ik direct. Ik was al bekend met het kopen van tweedehands kleding en miste een toffe plek in mijn eigen dorp. Een plek waar iedereen welkom is en waar je mag ontspannen en mooie items kan shoppen voor een leuke prijs. De combinatie van koffie, kleding en spelen is top! Ik ben zo dankbaar voor alle mensen die mijn winkel al gevonden hebben en terug komen. Dat is het mooiste compliment.”

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

“De combinatie vind ik nog steeds een uitdaging. Voorheen werkte ik 20 uur en nu 36+ uur. Gelukkig heb ik Boy naast me die me steunt, met me mee denkt en mij stimuleert om te doen waar ik blij van word. Ook dat is een krachtig voorbeeld naar onze meiden toe. Schuldgevoel en weten dat het goed is wisselen elkaar regelmatig af. In gesprek met mijn meiden probeer ik erachter te komen wat ze nodig hebben en of ze iets missen. Vervolgens stemmen we dat dan weer op elkaar af. En natuurlijk laat ik ze zien dat ik heel veel van ze hou door knuffels te geven en van die vieze mama zoenen.”

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit?

“Maandag: een heerlijke dag! Maar ook wel racen omdat ik altijd weer meer wil doen dan dat ik kan.

08.30 uur | Eerst breng ik dochter Joosje naar school en daarna ga ik direct door om een lange wandeling te maken met de hond. Ik luister graag naar podcasts tijdens het wandelen dus oortjes in en genieten van de natuur en frisse lucht. Zo fijn! Soms trakteer ik mezelf op een drankje in een koffietentje. Als we thuis zijn, doe ik nog een paar huishoudelijke taken.

12.00 uur | Ik haal Joosje op om een broodje te eten en we lunchen samen.

13.00 uur | Ik breng Joosje weer naar school en doe vervolgens wat boodschappen of ik ga naar een vriendin en nog een rondje met de hond wandelen.

15.00 uur | Ik sta weer op het schoolplein om Joosje op te halen. Meestal gaat er wel een vriendje of vriendinnetje mee. Als we thuis zijn, zijn de twee oudste meiden ook thuis. Als ik tussen hen en hun telefoon kan komen, hebben we het even over hoe hun dag is verlopen.

16.30 uur | We maken ons klaar voor turnen en ik breng Joosje naar haar les.

17.15 uur | Ik begin met koken want 45 minuten later moet ik Joosje alweer ophalen. Boy is meestal rond 18.30 uur thuis en dan gaan we eten. We tafelen altijd even na. Soms sport ik na het eten, dat probeer ik drie keer in de week te doen.

21.00 uur | Na al het huiswerk, Joosje op bed leggen en nog even wandelen met de hond is het eindelijk wat rustiger. Ik kijk vaak nog even hersenloos een programma op tv of ik check de mail en de afspraken voor komende week. En dan naar bed: yes!”

Waar ben jij enorm trots?

“Ik ben enorm trots op de keuze die ik heb gemaakt om in het diepe te springen zonder te weten hoe ver ik daadwerkelijk zou vliegen. Na een moeilijke periode heb ik mezelf de kans geven om mijn droom te realiseren: het grootste cadeau wat je kunt geven aan jezelf.”

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

“De balans vinden. Waar leg ik de focus en op welk moment. Zowel privé en zakelijk.”

Wat is jouw advies aan andere mama’s die twijfelen over het ondernemerschap?

“Als ondernemer kan ik nu ook alle voordelen van werken voor een werkgever enorm waarderen. Hoe luxe: elke maand een salaris, vrije dagen, vakantiegeld etc. Maar jezelf laten zien in jouw licht, in jouw talent, iets dat helemaal alleen van jou is: het is een heel magisch gevoel. En dan loopt het anders dan gehoopt, maar nu weet ik dat er zoveel mogelijk is. Ik durf weer!”

In welke situatie of bij welke gebeurtenis moet jij echt tot 10 tellen (of tot 386)?

“Pffff, nou dat kan per dag verschillen. Als ik me goed voel is er weinig waar ik van ga zuchten, maar als ik niet lekker in mn vel zit of moe ben, dan kan het van alles zijn. Een volle vuilniszak, een kind die zeurt om wat lekkers, de telefoon van de kinderen die vast geplakt zit aan hun handen, die kat die blijft miauwen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Wat is je grootste onzekerheid als mama?

“Eigenlijk de grote vraag: Doe ik het wel goed genoeg? Ben ik er voldoende voor ze? Had ik het niet anders moeten doen?
Als we alles van tevoren zouden weten, zou het opvoeden geen uitdaging meer zijn!”

Wat is je grootste onzekerheid als ondernemer?

“Eigenlijk is mijn onderneming ook een kind, dus ook hier heb ik dezelfde vraag: Doe ik het wel goed? Zet ik me voldoende in? Is er voldoende markt voor? Maar deze stem wil ik niet teveel aandacht geven. Dus onzeker? Hell no!”

Waar word je blij van?

“Ik word blij van muziek, mooie gesprekken, natuur, leren, liefde, kleding, familie, vrienden, feestjes, lekker eten, dansen, zon, cultuur etc.
Blij zijn zit voor mij toch in al het kleins van het leven.”

Mama me-time: onzin of noodzakelijk?

“Me-time is zeker noodzakelijk, althans voor mij. Ik heb af en toe echt even letterlijk de ruimte om op te laden. Even alleen Lotty zijn. Daarom geniet ik enorm van een leuk festival, de sauna of een lange wandeling. Maar tijd samen met je partner is óók zo belangrijk. Ik geniet enorm van met elkaar in verbinding blijven en echt even aandacht voor elkaar hebben.”

Wie inspireert jou?

“Ik laat me graag inspireren. Mensen die heel dichtbij zichzelf kunnen blijven, krachtig zijn en levenswijsheid hebben. Mensen die iets komen brengen in de wereld; groot of klein. Prachtig! Van dichter, wereldleider, tot iemand die vrijwilligerswerk doet. Eigenlijk is elk verhaal inspirerend.”

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

“Mijn wens voor de toekomst. Ik hoop nog meer te doen waar ik blij van word. Ik ga in september starten met mijn nieuwe onderneming ‘GROEI’. Hier kunnen vrouwen terecht voor mooie, eerlijke begeleiding tijdens hun zwangerschap in de vorm van yoga, mindfulness en natuurlijk bevallen. In deze begeleiding neem ik vrouwen mee naar een zo ontspannen mogelijke bevalling. Ik kijk er naar uit!”

Lieve Lotty, 
Wat een fijn interview was dit! Je bent een energieke vrouw met een prachtige boodschap: volg je hart. Met je motiverende woorden en belangrijk boodschap heb je ons geraakt. Je bent een voorbeeld voor velen!
Liefs, Anouk & Marjolijn 

Meer inspiratie voor duurzamer leven? Challenge accepted: een jaar lang niets nieuws kopen

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.