Mama's met ambitie

Mama met ambitie: Lisanne Hannema

Wij, mama’s, zijn een kei in ballen hooghouden. Zorg voor je kinderen, het huishouden, de boodschappen. Een leuke partner én een fijne vriendin zijn. Dan nog iets wat lijkt op tijd voor jezelf. En dan is er ook nog werk. Of ondernemen. Steeds meer mama’s kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Tenminste, mama’s om ons heen. Wij zijn benieuwd: hoe doen zij dat? En wat kunnen we van deze mama’s met ambitie leren? Deze maand is het de beurt aan de creatieve Lisanne van de liefdevolle webshop lief moment.

Wie is Lisanne?

Mijn naam is Lisanne, mama van Sem (2017) en de vriendin van Sander. Dit jaar zijn we alweer 10 jaar samen. Ik ben leergierig, ambitieus en lees graag. Daarnaast vind ik het heerlijk om met mijn gezin op pad te gaan, naar de geitenboerderij of uitwaaien op het strand. Momenteel volg ik een studie astrologie en probeer ik mijn depressie en een aantal stoornissen te verslaan.

Je vindt mij op sociale media onder de naam lief moment, dit is mijn webshop waar ik met veel plezier en passie kraamcadeaus en kinderkameraccessoires maak. Ik ben op Pinterest, Facebook en Instagram te vinden als @liefmoment.”

Wie zijn je huisgenoten?

“Ik woon samen met mijn vriend (31), Sander ons zoontje Sem (3) en zijn twee sluierstaartvissen Blij en Mimi.”

Wat voor mama ben jij?

“Ik vind het heerlijk om met creatief bezig te zijn met mijn zoontje. Ik laat hem de wereld zelf ontdekken want ik ben van mening dat je alles leert met vallen en opstaan. Hierdoor leer ik ook weer veel van hem. Ik kan best streng zijn als het nodig is. Sem gaat 2 dagen in de week naar de opvang en de andere dagen zijn onze dagen samen en zolang hij nog niet naar school hoeft, geniet ik daar optimaal van.”

Wat is het mooiste wat je kind jou leert?

“Door hem leer ik weer op een andere manier naar de wereld te kijken. Dat vind ik enorm waardevol. En dat ware liefde bestaat. door hem leer ik mezelf op persoonlijk vlak kennen. Door zijn liefde heb ik mijn depressie erkent en hulp durven vragen en gehad. Ondanks hij als een verassing voor ons kwam, was dat precies op tijd.”

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen?

“Het ondernemen is ontstaan tijdens mijn opleiding, mijn vriend is ook ondernemer dus dan krijg je er al meer van mee. Ik studeerde grafisch vormgeven en ben ik in 2011/2012 begonnen met het ontwerpen van logo’s, websites etc. Dit doe ik nog steeds naast mijn webshop lief moment. Ook heb ik voor mijn huidige webshop samen met een vriendin een webshop gehad, hier heb ik naast veel lol ook ontzettend veel van geleerd wat ik nu toepas bij lief moment.

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

“Toen ik wist dat ik in verwachting was werd mijn creativiteit en passie weer aangewakkerd. Door het vele praten met mijn vriend en omgeving kwamen ook de verwachtingen van “dat geboortekaartje, die maken jij wel zelf toch?” Eigenlijk is toen lief moment ontstaan. Ik heb er meer dan een jaar over gedaan om het uit te werken en bijna een jaar nadat ik echt mama werd heb ik lief moment officieel gelanceerd.

Het combineren gaat dus voor mij heel vloeiend. Ik haal veel inspiratie uit de leeftijd die Sem heeft. Het is voor mij dus ook ultiem geluk dat ik mijn webshop vanuit huis run en ik daardoor ook veel tijd met Sem kan doorbrengen. Hierdoor mis ik niks van hem en kan ik doen wat ik wil, ik heb geen vaste werkuren want dit puzzel ik om Sem heen. Nu hij geen middagdutjes meer doet werk ik wat vaker vroeg in de ochtend of ‘s avonds.”

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit?

“Eigenlijk is geen dag hetzelfde. Mijn dag start rond 07.00 uur als de wekker gaat of als Sem bij ons komt; dat kan nog wel eens vroeg uitpakken. We maken ons dan klaar voor de dag. Dan kijk ik eigenlijk naar de behoeftes van Sem, De ene keer werk ik in de ochtend en de andere keer is dat dan in de middag. Dat is voor mij wel een voordeel voor het thuis kunnen werken. De tijd die ik voor lief moment kan pakken pak ik, overdag met Sem zijn dit vooral taken die ik achter de laptop kan doen, zoals het ontwerpen van (nieuwe) producten tot mail beantwoorden. Tijdens het lunchen is het op maandag vaste prik om even te videobellen met zijn tante. Rond 18.00 uur komt Sander thuis en gaan we eten, Sem gaat rond 19.30 uur naar bed. Dan ga ik (niet elke avond) nog even op mijn werkkamer verder met bijvoorbeeld de betonnen items maken of inpakken.”

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

“Voor mij is dat tijd kunnen verdelen. Sem gaat 2 dagen naar de opvang, de overige 3 dagen moet ik altijd wel puzzelen omdat ik hem ook de aandacht wil geven die hij vraagt. Dat zie je bijvoorbeeld in mijn vorige antwoord: hij kan prima alleen spelen maar vind het ook fijn als ik wel bij hem ben

Thuiswerken is lastig wanneer je een peuter van 3 hebt rondsjouwen die het liefst de hele dag met je wil spelen. Je bent daarom ‘s avonds nog vaak even bezig omdat je hem ook voldoende tijd wil geven.”

Wat is jouw advies aan andere mama’s, die twijfelen over het ondernemerschap?

“Als je er gelukkig van wordt absoluut doen. Het is niet altijd makkelijk, het kost tijd en energie. Maar het heeft mij op persoonlijk vlak ook veel gegeven.”

Wat is je grootste onzekerheid als mama?

“Ik denk dat elke moeder dezelfde onzekerheid heeft: doe ik het wel goed? Vooral in het begin vond ik dit erg lastig. Mensen in je omgeving die je wel even vertellen hoe je iets moet doen en het ongevraagde, meestal goed bedoelde advies, was voor mij niet altijd prettig.”

Waar word jij blij van?

“Van de sterren en de maan, als er iets bijzonders gebeurt zet ik mijn wekker zodat ik in m’n uppie buiten sta om te kijken naar bijvoorbeeld de bloedmaan. Ik kan ook niet precies uitleggen waar de liefde die ik hiervoor heb vandaan komt. Misschien zijn het wel de kleine dingen, ik word al blij als ik elke avond even kijk hoe Sem slaapt. Ook heerlijk buiten in de zon of even gezellig kletsen met mijn vriendinnen. Ik probeer te genieten van alle momenten en overal het positieve uit te halen.”

Mama me-time; onzin of onwijs nodig?

“Ja, absoluut voorstander van, niet alleen mama me-time maar ook als vrouw, of man natuurlijk heb je dit ook nodig. Even niet geleefd worden maar denken aan jezelf, je mind, je geest. Uiteindelijk worden we daar allemaal een stuk leuker van!”

Wie inspireert jou?

“Er is niet iemand specifiek die mij inspireert. Ik bewonder mensen die hun hart volgen en staan voor wat zij vinden en een positieve draai aan de huidige wereld kunnen geven. Ik ben voorstander van leef en laat leven. Remember you’re the one who can fill the world with sunshine.

Verder haal ik inspiratie uit de natuur, het strand, het geluid van de klotsende golven, de zoute geur van het water. Maar ook in een bosrijke omgeving. Zo hebben we vorig jaar op de Savanne van de Beekse Bergen geslapen, wakker worden met prachtige dieren om je heen, dat was echt magisch wat mij weer heel veel inspiratie gaf.”

Wat gaat het komende jaar jouw brengen?

“Ik gaf al aan dat ik nog steeds grafische opdrachten doe naast mijn webshop. Dit ben ik momenteel in een nieuw jasje aan het steken en hoop ik dit jaar te realiseren. Ik wil lief moment bij een groter publiek bekend maken zodat ik nog meer mama’s (to be) kan inspireren en verblijden met de items waar ik blij van werd tijdens mijn zwangerschap.”

Lieve Lisanne,
Dankjewel voor je openheid en inspiratie. Je hebt je droom gerealiseerd en bent daarmee een voorbeeld. Je webshop is jouw prachtige digitale kindje en jouw creativiteit is jouw kracht. Succes met je opleiding en we hopen dat je nog veel andere mama’s (to be) mag inspireren.
Liefs, Anouk en Marjolijn

Lees ook:Mama met ambitie: Marjan Kouwenhoven

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.