Blogs 2020

Wasbare luiers; dat is toch gedoe?

Het idee alleen al. Je luiers wassen in plaats van weggooien. Gedoe. Toch? Nee, helemaal niet! In deze blog geef ik antwoord op de vragen die mij de afgelopen maanden het meeste gesteld werden. Over wasbare luiers, wasbare zwemluiers, over hoeveel je er nodig hebt én van alles en nog wat. Twijfel jij over het starten met wasbare luiers? Misschien wordt je nog mama of wellicht ben je het al. Het is altijd een goed moment om te beginnen. En het is de investering sowieso waard. Voor de toekomst, voor de planeet en voor onze kinderen.

Word ik nog steeds een blije mama van wasbare luiers?

In de zomer van 2019 ben ik begonnen met wasbare luiers. Ik riep toen nog heel hard, zo leuk! Met van die schattige printjes. Inmiddels ben ik dus al een aantal maanden verder. Ik weet wel beter dan schattige printjes. Want het is ook gewoon poep opruimen en wassen. Maar ondanks dat gebruiken we nog steeds wasbare luiers. Ook al zijn er momenten waarop ik het echt even zat ben, totaal geen zin heb om de wasmachine vol te laden. Of ik sta te vloeken als ik al met een been in bed stap en me dan bedenk dat ik luiers nog moet ophangen om te drogen. Maar goed alles bij elkaar en alle voor-, en nadelen tegen elkaar weggestreept, ben ik nog steeds blij met deze keuze. Op deze vraag en nog een aantal andere vragen geef ik antwoord in mijn nieuwe video over wasbare luiers.

Hieronder vind je nog een keer de antwoorden op de vragen die ik in de video behandel. Heb je een andere vraag? Wil je jouw ervaring delen? Laat een reactie achter onder deze blog en dan help ik je graag!

Liefs, Anouk

De meestgestelde vragen over wasbare luiers

Wasbare luiers; hoe werkt dat?

Wasbare luiers werken hetzelfde als gewone luiers. Het enige verschil is dat je zelf wast en niet in de vuilnisbak gooit. Wil je het uitgebreide antwoord nog eens lezen? Lees dan deze blog: Komt er dan geen poep in je wasmachine?

Zijn wasbare luiers echt beter voor het milieu?

Dat je je afvraagt of wasbare luiers beter zijn voor het millieu, je portemonnee, de billen van je baby? Of ze helpen bij het sneller zindelijk worden en op die manier dus indirect bijdragen aan het verminderen van afval zijn allemaal legitieme vragen. Natuurlijk is minder afval produceren beter voor het milieu. Op welke manier het allemaal beter is voor kan ik je persoonlijk niet vertellen. Want dat is van verschillende factoren afhankelijk. Wel heeft het NIBUD daar allemaal officiële berekeningen voor gemaakt. Ik zou je dan ook adviseren om die eens te bekijken.

Hoeveel wasbare luiers heb je nodig?

Wij hebben 20 bamboe wasbare luiers van het merk Little Lamb. Dit is een zogenaamd tweedelig systeem. Dat betekent dat je een voorgevormde binnenluier hebt. Daaroverheen trek je een overbroek aan. Dit overbroekje zorgt ervoor dat de kleertjes niet nat worden. Het beschermt als het ware tegen doorlekken. Bij het verschonen verwissel je alleen de luier. Het overbroekje blijft droog en die trek je dus weer opnieuw aan. Ik gebruik er één voor overdag en één voor de nacht. Met 20 wasbare luiers en 5 overbroekjes kom je dus al een heel eind. Wij kochten dit in één compleet pakket.

Hoe vaak moet je de wasbare luiers wassen?

Het beste is om luiers elke 2-3 dagen te wassen. Als je ze langer in de waszak laat zitten gaan ze stinken en worden ze minder goed schoon. Bij het wassen gebruik je (ecologisch) waspoeder en was je schoon op 40 graden. Kouder wassen kan ook, maar daar moet je wasmachine wel geschikt voor zijn. Heter wassen is in principe niet nodig. Worden de luiers niet goed schoon of gaan ze ruiken? Dan is het belangrijk om eens naar je wasprogramma te kijken. Voldoende water, op z’n tijd de wasmachine een keer leeg laten draaien, de luiers goed uitspoelen voor dat ze in de was gaan doet al wonderen. Ik gebruik een programma op de wasmachine dat speciaal voor vlekken is. Daar worden de luiers perfect schoon van.

Werken wasbare zwemluiers net zo goed als wegwerp?

Wegwerp zwemluiers is weggegooid geld. Echt waar. Die doen namelijk helemaal niets behalve poep opvangen. En dat kan een wasbare zwemluier net zo goed, misschien nog wel beter. Dus werken ze net zo goed? Beter zelfs zou ik zeggen! Je hoeft er namelijk geen zwembroek meer overheen te doen én je gooit niets (onnodig) weg. Wil je een kleine duurzaam stapje zetten? Koop dan een wasbare zwemluier! Ook leuk als kraamcadeau.

Lees ook : Wasbare luier; dat is helemaal van nu! en Wasbare luiers; dat is toch gedoe?

Tip! Vraag wasbare luiers of een wasbare zwemluier als kraamcadeau.

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.