Blogs 2020,  Mama zijn

Bye bye luiers

Vorige maand vertelde mamablogger Leonie jullie over het zindelijk worden van dochter Fleur van 5 (en een half) jaar oud. Het ging over de nachtluier. Hier wilde zowel Fleur als haar mama graag vanaf. Na onderzoek bij de Popla-poli (popla = poep en plas) in het ziekenhuis besloot Leonie de plaswekker in te zetten. En met succes, want een maand later is Fleur ’s nachts zindelijk! In deze blog vertelt Leonie hoe de plaswekker werkt en wat opviel tijdens het proces van Fleur.

Een pakketje

Als een klein kind dat een cadeautje krijgt open ik de doos dat de pakketbezorger voor de deur zette. Afzender: Urifoon. In de doos zit de plaswekker waar zowel ik als Fleur naar uit hebben gekeken. Fleur wil heel graag ’s nachts geen luier meer dragen. Ze is tenslotte al groot. En ik ga haar helpen. Ik ben onder de indruk van wat er allemaal in de doos zit. Uiteraard de producten die ik bestelde, maar ook de extraatjes en goed begeleidende brief.

 • Plaswekker Mickey, de ontvanger en een zendertje voor op de onderbroek
 • Speciale onderbroekjes, we bestelden op advies een maatje kleiner dan Fleur daadwerkelijk heeft en ze zitten als gegoten.
 • Matrasbeschermer
 • Stickerkaart en beloningsstickers
 • Achtergrondinformatie over zindelijkheid
 • Duidelijke instructies en tips
 • Een leuk en leerzaam voorleesboekje voor kinderen over plas

Bedtijd!

Om 19.00 uur is het bedtijd voor Fleur. Vol enthousiasme trekt ze het broekje aan en samen maken we het zendertje vast aan het broekje. Nog even een plas en dan gezellig samen een boekje lezen, krijg ik oneindig veel kusjes en gaat ze slapen. Zelf ga ik ook op tijd naar bed. Er kunnen namelijk wel eens een aantal gebroken nachten aankomen, dus ik pak alle slaap die ik pakken kan. En zo beland ik om 21.30 uur onder het Super Mario dekbed van Nils. We hebben namelijk van bed gewisseld voor de komende nachten, zodat ik naast de kamer van Fleur slaap en haar kan helpen als het nodig is.

Stap voor stap uitgelegd

Nog even wat achtergrondinformatie voor dit avontuur écht begint. Want wat doet die plaswekker nou precies? De plaswekker staat in contact met de zender op de onderbroek. Al bij het eerst druppeltje gaat de plaswekker af. Het is de bedoeling dat je kind wakker schrikt. Hierdoor spant de blaas zich aan en stopt het plassen. Het kind zet de wekker uit en gaat plassen. Zo koppelt het brein van je kind het gevoel van aandrang aan wakker worden en naar de wc gaan. Bij de plaswekker gebruik je beloningsstickers. Voor een kind is dit echt een leuk systeem, want je verdient al een sticker als je het broekje alleen al aangetrokken hebt. Als ouder kun je het plasgedrag (bestaat dat woord?) van je kind heel goed monitoren, want de stickers staan eigenlijk ook voor elke stap die je kind doorloopt.

Lees ook: Mijn kleuter draagt ‘s nachts nog een luier

De krab, 1 punt

Ik val net een beetje in slaap als ik ineens gepiep hoor uit de kamer naast me. Ik schiet omhoog, klim uit bed en sprint op de deur af, terwijl ik onderweg uitglijd over een autootje. Ik verwacht Fleur al aan te treffen op de gang, onderweg naar het toilet, maar mevrouw ligt nog lekker te slapen. Ik druk op de wekker om dat irritante gepiep te laten stoppen, maar dat werkt natuurlijk niet, want die zender zit nog op die broek. Die moet er dus eerst af. “Fleur word wakker, word wakker!” Fleur opent één oog en kijkt me aan met een blik van: “is er wat?”.

Eigenlijk is deze situatie wel komisch. Ik til haar op uit bed en trek die zender van dat broekje. Ik druk de wekker uit. Pfoeeee! Rust! Ik doe een tweede poging om Fleur wakker te maken, want volgens mij slaapt ze nog steeds. Ze heeft geen idee waar ze is en waar ze heen loopt. Eenmaal op de wc heeft ze pas door wat er is gebeurd. “Ik was te laat hè, mama?” “Ja schat, maar het geeft niet, we pakken gewoon een droog broekje”. Ik verschoon haar en ook het bed en we kunnen weer lekker slapen.

Die nacht gaat de plaswekker nog een keer af. Om 2.00 uur ongeveer. Zelfde verhaal als eerder die avond. Fleur werd er niet wakker van. Voor ik weer in bed stap kijk ik op de klok hoe laat het is. 2.18 uur. Gedoucht en bed verschoond in 18 minuten, niet slecht. Ik klim in bed en -krak- ik zak door de lattenbodem heen. Oh hellup, waar zijn we aan begonnen?! En we staan pas aan het begin!

De volgende ochtend wordt Fleur wakker. Ze kijkt beteuterd naar haar stickerkaart en zegt: “Ik krijg zeker geen sticker, ik was twee keer nat”. Maar gelukkig kan ik haar blij maken. “Fleur je hebt de krab! Je hebt je eerste punt, wat goed van jou! Je hebt vannacht het broekje gedragen en het geprobeerd. Goed gedaan meid”. Nils en Maud vallen me bij: “Heeft Fleur een sticker? Welke dan? Mag ik het zien? Goedzo, Fleur! Knap van haar hè mama?” En trots laat Fleur haar eerste sticker zien.

Het zeepaardje, 5 punten

De tweede en derde dag zet ik de plaswekker harder, op zijn hardst. En wat denk je, ze wordt niet één keer wakker. Het ding gaat ook niet af. In de ochtend schrik ik wakker en verwacht een nat kind en een nat bed en een plaswekker die het niet doet. Maar dat is niet zo. Ze is gewoon spontaan droog. Twee nachten achter elkaar.

Ik ben wel benieuwd hoe ze dat doet. Kon ze het gewoon al die tijd al? Als ik het Fleur vraag zegt ze dat ze het gewoon op heeft gehouden. Twee dagen achter elkaar verdient Fleur een zeepaardje. Dat betekent plaswekker aan en droog doorgeslapen. Ik snap er niks van maar mij hoor je niet klagen. En ik ga weer lekker in mijn eigen bed slapen, want ik lig al drie nachten in Nils zijn bed te wachten tot dat ding afgaat en er gebeurt niks.

De inktvis, 3 punten

De dagen daarna lijken we pas echt in het ‘traject’ te komen zoals staat omschreven in het boekje. Afwisselend is Fleur helemaal nat of ze wordt wakker van de wekker en drukt hem op tijd uit. Alleen haar onderbroek is dan nat. Rond nacht 8 á 9 heeft ze dat helemaal door. De wekker gaat af, ze koppelt hem zelf los, zet de wekker uit en gaat plassen. Vervolgens komt ze het mij even vertellen boven. Er worden een hoop inktvisjes verdiend en het lijkt alsof het werkt. Bij het eerste plassignaal wordt ze nu gelijk wakker. En dat is de essentie van die plaswekker.

De dolfijn, 7 punten

Geloof het of niet maar al vanaf dag 11 (!!!) is ons knappe kind helemaal droog. In het begin verdiende ze vaak het zeepaardje voor het droog doorslapen. Later kwam ook de dolfijn voorbij. Dat is de laatste stap, waarbij je zelf wakker wordt voordat de plaswekker afgaat en bij aandrang dus gewoon gaat plassen. Dit lukt Fleur! We zijn zo trots. Op het laatst zijn we alleen maar dolfijnen gaan plakken, want die vond ze het leukst en gaf de meeste punten en het maakte me echt niet uit of ze nou droog door had geslapen of er ’s nachts uit was geweest voor een plas.

En nu zijn we alweer 5 weken verder. In de tussentijd heeft ze één keer een ongelukje gehad. We hebben Fleur beloond met een mooi cadeautje. Ze wilde heel graag een poppenstoeltje voor op haar fiets en die had ze wat ons betreft dubbel en dwars verdiend.

Wil je ook met de plaswekker aan de slag gaan?

Lees dit dan goed:

3 tips van mij

 1. Overleg met je huisarts, past de plaswekker bij jouw kind? Is er eerst verder onderzoek nodig bijvoorbeeld door de Popla-poli? Wil je dat?
 2. Bepaalde plaswekkers krijg je vergoed via de zorgverzekering. Kwam ik eergisteren achter! Super fijn, want die dingen zijn best duur. Zoek even uit of je ervoor verzekerd bent en welke je dan kunt aanschaffen.
 3. Mijn verhaal is er natuurlijk één uit het boekje. Houd er rekening mee dat ieder kind anders is en het dus ook wat langer kan duren of misschien bij jouw kind niet werkt.

3 Tips van de professionals

Wat wij vanuit het ziekenhuis nog meekregen is:

 1. Begin pas met de plaswekker voor ’s nachts als je kind overdag goed zindelijk is en geen tot nauwelijks ongelukjes heeft.
 2. De plaswekker is voor kinderen vanaf 6 jaar. Wij zijn zelf stiekem eerder begonnen, omdat we een super gemotiveerd kind hadden en dat wilden stimuleren. 6 jaar is de richtlijn. Overigens werd er in het ziekenhuis positief op gereageerd. De dame van de Popla-poli zei me dat je als ouder uiteindelijk zelf bepaalt en aanvoelt wat het goede moment is voor jouw kind. Ik had het niet beter kunnen zeggen.
 3. Zodra je kind zindelijk is met de plaswekker, blijf het dan nog 2 weken gebruiken. Urifoon hanteert 4 weken.

Blijf er niet mee tobben

Ik hoop echt dat ik veel moeders op weg heb kunnen helpen met dit probleem. Ik geloof namelijk dat Fleur niet de enige kleuter is die nog met een luier sliep. Naar mijn idee is het zelfs een beetje taboe. Het is niet echt een onderwerp voor schoolpleinpraat en zelf bij vriendinnen geneerde ik me een beetje om dit te delen. Toch bleek toen ik het af en toe eens besprak met andere mama’s, dat er nog veel meer kinderen zijn zoals Fleur. Bij deze weet je nu hoe de plaswekker werkt.

Wij, want ik mag denk ik ook namens Fleur spreken, vinden de plaswekker van Urifoon echt een top ding. Het heeft voor Fleur zo erg geholpen. Ze voelt zich zo groot. Ze is van luieruitslag af en wij van een stinkend plasluiertje dat ’s morgens bij ons in bed kruipt. En trouwens, wij sluiten hiermee het luiertijdperk af in huize Gabel! Hoera! Bye bye luiers!

Liefs, Leonie

Leonie (1985) is een actief duizendpootje. Altijd wat te doen en altijd nieuwe avonturen om zich in te storten. Tegelijkertijd stort ze daarmee ook regelmatig in haar eigen valkuil. Haar doel is om de prioriteiten goed in het vizier te houden en daar de meeste energie in te steken. En prioriteit nr. 1 is haar gezin dat bestaat uit haarzelf en Ramon met wie ze getrouwd is. Samen hebben ze drie kinderen; Nils (2011), Maud (2013) en Fleur (2014). Samen wonen ze in Nieuw-Vennep, gezellig met poes Suus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.