Blogs 2020

Lieve papa’s, maak die foto!

Ik heb werkelijk nul foto’s waar ik zelf op sta. Of ja, soms op een selfie. Ik hoor het mama’s regelmatig zeggen. Oh, zo zonde. Dus deze blog is eigenlijk voor de papa’s. Maar lees hem eerst zelf even want ik heb er een paar handige tips voor fotograferen met je smartphone in gestopt! En daarna niet vergeten door te sturen hè.

Voor ik verder ga, nog even over de foto hierboven. Zo waardevol, deze foto. Ik kwam hem tegen, in mijn zoektocht naar inspiratie voor dit item: foto’s waar je zelf op staat. In eerste instantie had ik deze foto al een soort van afgeschreven want er was van alles mis mee. Maar ik vroeg dan misschien ook wel het onmogelijke van manlief. Want wij moesten er helemaal op staan, en de deur, en zie je wel dat we dezelfde schoenen aan hebben. Daar stond hij, met een camera in z’n hand waar hij niet mee overweg kan én klotsende oksels.

En nu, ben ik er blij mee. Want wij staan er op. We staan er samen op. En ik realiseerde me dat dit een plaatje is waar zoveel mama’s zo blij mee zouden zijn. Vraag jij je partner wel eens om foto’s van je te maken? Of maakt hij wel eens spontaan foto’s van jou als je bezig bent met de kinderen? Nee, dan komt daar vanaf nu verandering in!

Een vraag Aan alle papa’s

Lieve papa’s

Maak die foto! Ik weet zeker dat je op dit moment je telefoon in je handen hebt. Of in ieder geval binnen handbereik. Doe de mama van je kind(eren) een plezier én maak vaker foto’s.

En dan bedoel ik niet een screenshot van een grappige meme die je net hebt gezien of een flauwe foto die in de whatsapp-groep wordt gedeeld. Nee, foto’s van je prachtige vrouw. De mama van je kind(eren). De liefde van je leven. De vrouw die haar best doet om het gezin draaiende te houden.

En dan bedoel ik eigenlijk ook niet van die geposeerde foto’s. Met zo’n geforceerde lach. Eentje waarop iedereen z’n adem inhoudt en de kinderen na twee tellen alle kanten oprennen omdat dus helemaal geen zin hebben om te poseren. Nee, spontaan. Gewoon als ze het niet ziet. Als niemand het doorheeft wat er gebeurd behalve jij.

Maak meer foto’s van haar.

Als ik naar de foto’s op mijn telefoon kijk dan zie ik regelmatig foto’s van mijn man en zoontje. Of foto’s van mijn zoontje. Foto’s waar ik zelf op sta zijn er bijna niet. Al moet ik toegeven dat ik daar de laatste tijd wel meer om vraag. En dat ik er met de nodige instructies uiteindelijk ook genoeg ontvang. Maar ik kan me zo goed voorstellen dat er mama’s zijn die altijd wel een excuses hebben om niet op de foto te gaan en het dus niet vragen. Wat m’n haar, m’n make-up, ik zie er niet uit. Maar niet elke foto hoeft picture perfect te zijn.

Foto’s van ons gezin waar ik óók op sta zijn gewoon noodzakelijk. Die wil je toch hebben. Voor nu, voor later. Wij boeken dan ook regelmatig een fotoshoot met het gezin maar dat is écht niet de enige optie.

Papa’s, maak die foto gewoon. Wanneer zij je dochter aan het voorlezen is. Pak je telefoon en leg het vast. Zonder waarschuwing vooraf. Zonder poseren. Maak gewoon een foto. Wanneer zij met jullie zoon in de keuken staat, maak de foto. Wanneer ze door de kamer rennen, wanneer zij de kinderen helpt met huiswerk, maak die foto. Maak die foto om te laten zien aan de mama van je kinderen  hoeveel liefde ze geeft. Om te laten zien hoe prachtig ze is. Ook in haar joggingbroek en ongewassen haar.

Want er komt een dag en dan hebben we alleen nog maar foto’s. Foto’s van toen, van toen de kinderen klein waren, van al die mooie momenten die we eigenlijk al vergeten waren. Dingen die je niet kan vastleggen in een selfie.

Lieve papa, ik weet dat het niet altijd het eerste is waar je aan denkt en dat je soms wel een keer teveel wordt gevraagd om wéér een Instagram perfect plaatje te maken. Maar als je er wel aan denkt doe het dan gewoon. Maak de foto, maak je geen zorgen. Je kind(eren) (en je vrouw) zullen je dankbaar zijn.

Liefs, Anouk

DE BESTE CAMERA IS DE CAMERA DIE JE BIJ JE HEBT

Een goede foto wordt niet gemaakt door de camera maar door diegene die de camera bedient. Denk bij het maken van een foto aan de uitgangspunten voor een goede heldere foto. Maak bijvoorbeeld altijd je lens schoon. Niet is onsmakelijker dan die vette filter op je foto. Om zoveel mogelijk kwaliteit te behouden maak je geen gebruik van de zoom maar kom je dichterbij.  Zoek het licht. De sensor van de camera in je telefoon is klein en heeft voldoende licht nodig. Zet het raster van de camera aan om rechte(re) foto’s te maken. Houd de camera zowel horizontaal als verticaal recht. Houd je telefoon zo stil mogelijk en plaats voordat je klikt de focus op je object.

Voor-, en nadelen van fotograferen met je telefoon

Nooit meer een excuus want die zijn de belangrijkste voordelen van fotograferen met je telefoon:

  • JE SMARTPHONE HEB JIJ ALTIJD BIJ JE 
  • Het is MAKKELIJKER  om ONOPVALLEND FOTO’S MAKEN
  • JE DEELT JE FOTO’S DIRECT

Maar eerlijk is eerlijk en zijn ook wat puntjes te benoemen als nadelen:

  • KWALITEIT VAN DE FOTO’S IS BEPERKT
  • OMSTANDIGHEDEN zoals LICHT zijn van GROTE INVLOED
  • JE MOET DICHTER BIJ DE SITUATIE KOMEN

Ik weet zeker dat je met al deze tips aan de slag kan! Al begin je maar bij het schoonmaken van je lens! Hieronder vind je nog wat handige tips voor het fotograferen van kinderen. Blijf oefenen, maak plezier, kijk, zie en klik (of tik op je scherm).

Handige tips voor spontane foto’s van je kinderen.

Wil je heel graag liefdevolle en spontane foto’s van jou met je kind(eren)? Neem eens een kijkje op mijn website anoukboetzer.nl . Er wordt nog volop aan de website geklust. Maar neem bij interesse vooral contact op zodat ik je meer kan vertellen over de mogelijkheden.

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.