Mama's met ambitie

MAMA MET AMBITIE – Rinske van Soest – Bosch

Wij, mama’s, wij regelen het wel. Ook als je besluit om met je gezin te emigreren. Dan zorg je voor kind, het huishouden, de boodschappen. Ook dan ben je een leuke partner én een fijne vriendin. En dat allemaal in een land wat je niet kent, met grotendeels mensen die je niet kent. Het maakte Rinske niet uit. Zij koos voor het zelfstandig ondernemerschap. In Oostenrijk. Wij zijn benieuwd: hoe doet zij dat? Wat zijn haar drijfveren? En wat kan ze ons vertellen over het najagen van je dromen. Rinske van Soest – Bosch, (power)mama met ambitie, vertelde het ons allemaal.

Klicken Sie hier für die deutsche Version des Interviews

Wie ben is deze mama met ambitie eigenlijk?

Mijn naam is Rinske. Ik ben 28 jaar en woon met mijn gezin nu precies een jaar in Oostenrijk! Anders zullen mij omschrijven als actief, een bezig bij. Ik hou van lekker eten en sporten. Ik ben tikkeltje bescheiden maar wel een echte optimist.

Wie zijn je huisgenoten?

Mijn man Leonard, onze dochter Pippa (2018) en hond Guus

Emigreren naar Oostenrijk?!

In juli 2019 zijn wij geëmigreerd naar Oostenrijk. En dat nieuwe leven bevalt ons heel goed! Toen het bedrijf van Leonard daarvoor de aanleiding gaf, is het balletje gaan rollen. Ik zei mijn vaste baan als jurist op en zo vertrokken wij met zijn drieën en de hond, voor onbepaalde tijd, uit Nederland.

En toen dacht jij ik begin hier gewoon als zelfstandig ondernemer?

Ik ben in Nederland in de avonduren al begonnen met training geven, nadat ik zelf persoonlijk heb mogen ervaren hoe fijn én belangrijk het is om te blijven sporten tijdens mijn zwangerschap en dat ik daardoor weer snel herstelde na mijn bevalling.

Ik deed in Nederland bureauwerk maar mijn passie is toch echt buiten zijn en sporten. Nu heb ik van mijn passie, met sport bezig zijn en anderen (in het bijzonder andere moeders) inspireren en motiveren op dat gebied, mijn werk gemaakt. Als fitnesstrainer probeer ik zoveel mogelijk mensen fit en daardoor gezond te krijgen en met Mom Power geef ik specialistische training aan vrouwen voor tijdens, en na hun zwangerschap.

Eenmaal hier heb ik mij eerst gefocust op de taal. Met drie woorden Duits kwam ik niet zo ver. Maar toen ik dat eenmaal onder de knie had heb ik een studio hier een voorstel gedaan en dat werd direct goed ontvangen.

Op Instagram onder @mompower_austria vindt je mijn inspiratie voor een energiek en actief leven met kinderen, met tips over hoe je fit kunt blijven tijdens de zwangerschap en om je te helpen om weer op een veilige manier te herstellen na de bevalling.

Wat voor mama ben jij?

Ik vind het heerlijk om actief te zijn met mijn dochter, en laat haar graag op die manier alles ontdekken. Pippa is ook het liefst de hele dag buiten, dus wat dat betreft hebben we geluk met haar, of zij met ons.

Wat is het mooiste wat je dochter jou leert?

Wat écht belangrijk is! En dat doet ze op heel veel vlakken. Als gezin zijn we hier meer op elkaar aangewezen. Ondanks de veranderingen voelt zij zich prima en dat vind ik het belangrijkste. In Nederland hadden we veel meer activiteiten naast het gezinsleven. Hier zijn we meer samen en dat is het belangrijkste. Ik zie hoe zij geniet van kleine dingen en dat maakt mij een blije mama.

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

Ik ben behoorlijk gestructureerd: dat is met werk een uitkomst, en met kinderen soms een uitdaging. Als Pippa naar de gastouder gaat, werk ik, maar de middagen zijn er om erop uit te gaan, het liefst de bergen in!

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit?

Het is altijd vroeg dag bij ons, Pippa is meestal rond 6:00 uur wakker. Leonard laat de hond uit en vertrekt naar zijn bedrijf. Ik breng Pippa om 07:30 uur naar de gastouder, rijd door naar mijn werk en haal haar op om 12:30 uur. In Oostenrijk is er doorgaans alleen opvang in de ochtend, wat ons eigenlijk heel goed bevalt, omdat ik ‘s middags geen afgedraaid kind hoef op te halen, maar na het middagslaapje van Pippa gewoon nog iets leuks kan doen met haar en Guus. ‘s Avonds eten we altijd met elkaar als gezin, en als Pippa om 19:00 uur op bed ligt, is het vaste prik dat Leonard en ik nog een rondje lopen met Guus.

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

Hete koffie drinken! Daarmee bedoel ik, even bewust een rustmomentje creëren. Nu Pippa nog een middagslaap heeft, ga ik tegenwoordig éérst even met een cappuccino zitten en dan weer verder met andere dingen, in plaats van andersom. Op de een of andere manier maak je dan pas koffie, precies op het moment dat je kind alweer wakker wordt.

Wat is jouw advies aan andere mama’s, die twijfelen over het ondernemerschap?

Ik zie mijzelf niet als een typische ondernemer, maar doe nu vooral wat ik leuk vind! Dat is volgens mij het belangrijkste, dus als die ruimte er is om dat te realiseren, is dat heel mooi!

Wat is je grootste onzekerheid als mama?

als je naar je eigen gevoel als mama luistert, kun je het niet fout doen.

De enorme verantwoordelijkheid voor, en afhankelijkheid van zo’n klein wondertje! De beste tip in mijn kraamweek die ik nooit zal vergeten: als je naar je eigen gevoel als mama luistert, kun je het niet fout doen.

Waar word jij blij van?

Als de zon opkomt, en net over de bergen tevoorschijn komt!

Dat snappen wij

Mama me-time; onzin of onwijs nodig?

Ik vind me-time een van de irritantste woorden die er zijn, haha! Maar natuurlijk, een moment even niets hoeven en in bad liggen, bijvoorbeeld, is heerlijk. Maar ik krijg ook mega veel energie van een lekkere work-out, terwijl Pippa er gewoon bij is en soms zelfs al meedoet! 

mama met ambitie momspiration bewust leven

Jouw ultieme tip voor positief en krachtig leven?

Kijk naar jezelf, niet anderen. Kijk naar wat jij kan, waar jou talenten liggen en ga daar mee aan de slag. Dingen die je niet kan, die moet je aan anderen overlaten.

Waar sta jij over 5 jaar?

Volgende maand gaan we verhuizen naar ons nieuwe huis, daar hoop ik dan wel te wonen. Met mijn gezin natuurlijk. Ik hoop dat we deze flow van het rustige en bewuster leven blijven vasthouden. Dat we blijven doen wat we leuk vinden. Niet te veel tegelijk willen en vooral je wil moet niet te veel. Want wat komt, dat komt.

Lieve Rinske,

Dankjewel voor dit prachtige interview. Jouw kijk op bewuster leven inspireert ons! Wat een plezier om met jou hier over te praten. We wensen jou en je gezin alle geluk en liefde in Oostenrijk,

Liefs Marjolijn & Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.