Mama's met ambitie

Mama met ambitie: Marijke Smeding

Wij, mama’s, zijn een kei in ballen hooghouden. Zorg voor je kinderen, het huishouden, de boodschappen. Een leuke partner én een fijne vriendin zijn. Dan nog iets wat lijkt op tijd voor jezelf. En dan is er ook nog werk. Of ondernemen. Steeds meer mama’s kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap, zo ook kinderslaapcoach Marijke Smeding. Wij zijn benieuwd: hoe doen deze mama’s dat? En wat kunnen we van deze mama’s met ambitie leren? Deze maand is het de beurt aan de empatische Marijke van Bureau van Slaap.

Wie ben jij? En wie ben jij op sociale media? 

“Ik ben Marijke Smeding, moeder van Eline (2012) en Finn (2014) en in 2018 getrouwd met Eric. Na 18 jaar hebben we in 2018 op Vlieland onze liefde bezegeld met een weekend vol liefde, eten en drinken met 70 goede vrienden en familie.

Wij wonen al ruim 15 jaar in Amsterdam met ons gezin. En ondanks dat we vaak hebben overwogen om de stad te verlaten, houden we teveel van Amsterdam met haar diversiteit, reuring en kneuterige gezelligheid van ons ‘dorpje’ in de Rivierenbuurt in Amsterdam.

Ik ben attent, creatief, energiek en bruis van de ideeën. Maar ik heb ook graag de regie in handen en vind het moeilijk dingen los te laten en kan niet tegen open eindjes.

Op sociale media ben ik Marijke van Bureau van slaap. Ik ben kinderslaapcoach en begeleid gezinnen bij het verbeteren van het slaapgedrag van hun kindjes in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Op mijn Instagram account @bureuvanslaap geef ik heel veel gratis slaaptips, beantwoord ik talloze slaapvragen en geef ik een kijkje in mijn eigen leven als moeder. Ik zoek graag de verbinding en interactie met mijn volgers en hoop zo een mooie community te bouwen waarbij ik ouders help die worstelen met het slaapgedrag van hun kindjes.”

Wat voor mama ben jij? 

“Ik ben een lieve moeder, maar ook wel een strenge moeder. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zichzelf en de wereld kunnen ontdekken. Maar dat betekent wel met duidelijke kaders wat wel en niet kan. Ik vind het belangrijk mijn kinderen normen en waarden mee te geven, respect te hebben voor elkaar en anderen. Ik ben zelf best extravert en dat geef ik (on)bewust ook graag mee aan mijn kinderen; dus ben niet bang om iets te vragen en iets zelf eerst te proberen en ben niet bang om te falen. Zo ben ik zelf ook opgevoed en wil daar graag iets van doorgeven aan mijn kinderen.”

Wat is het mooiste wat je kinderen jou leren? 

“Wat meer bevlogen en onbevooroordeeld zijn. Écht nog genieten van het leven zoals het komt. Ik ben zelf een streber, pietje precies en leg de lat hoog voor mijzelf. Te hoog af en toe. Ik kom bijvoorbeeld nooit te laat, maar ben wel altijd aan het racen. Mijn kinderen racen ook door het leven, maar wel met een soort van onbevangenheid. Heerlijk om mee te maken, daar geniet ik enorm van.”

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen? 

“Begin 2020 rondde ik mijn opleiding tot kinderslaapcoach en onrustdeskundige af. Ik had zelf mijn website gebouwd, opende een Instagram-account en daar ging ik. En toen kwam Corona. Dat was een bizarre tijd natuurlijk om te starten. En vooral omdat ik het meteen ook razend druk met trajecten kreeg. Want ouders die ineens alleen maar thuis werkten, kregen het besef dat het een goede tijd was om aan het slaapgedrag van hun kindje te werken.

Maar ík was natuurlijk, naast startend ondernemer en moeder ineens ook juf van de ‘thuisschool’. Dat was best een enorme spagaat.”

Waarom doe je wat je doet?

“Ik ben echt een ervaringsdeskundige! Mijn dochter was een vreselijk slechte slaper, dus ik weet als geen ander hoeveel impact weinig slaap op een gezinsleven heeft. Toch was er toen voor mijn gevoel weinig kennis en hulp op slaapgebied. Het consultatiebureau raadde aan mijn dochter maar te laten huilen, maar dat voelde alles behalve goed. Dus ik rommelde maar aan en dat was een pittige tijd.

Anderhalf jaar geleden kwam ik in aanraking met de opleiding tot kinderslaapcoach van Stephanie Molenaar en haar Droomritme- methodiek. Een liefdevolle methodiek, die uniek is doordat je overkoepelend kijkt naar de oorzaak van het slaapgedrag van een kind. Door in te spelen op de natuurlijke ritmes en álle factoren aan te pakken, kan je het slaapgedrag met een liefdevolle methodiek verbeteren. 

Dit wilde ik: gezinnen helpen die worstelen met het slaapgedrag van hun kindje. En nu een paar maanden later is het de mooiste stap die ik heb kunnen nemen. Het is vreselijk dankbaar werk.”

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

“Dat was in het begin best pittig. Ik wilde er als een dolle voor gaan, kreeg veel aanvragen voor trajecten, maar was ondertussen ook ‘thuisjuf’ doordat de scholen dicht waren. Maar ik heb duidelijke afspraken met mijn man gemaakt en de dag in blokken ingedeeld. En op die momenten dat ik thuisjuf en moeder was, was ik er ook echt voor ze. Dan was de laptop dicht en de telefoon stond uit.

En nog steeds werk ik alleen als de kinderen op school en 1 keer per week naar de BSO gaan. En na 15:00 uur dan is de laptop zo veel mogelijk dicht en telefoon aan voor noodgevallen. 

Mijn werk kan namelijk 24/7 doorgaan, maar daarom plan ik ook echt duidelijk blokken in voor consults schrijven, externe afspraken of coaching. Want ik heb behoorlijk veel drive, waardoor ik het soms moeilijk vind om aan de rem te trekken. Het liefst wil ik iedereen helpen natuurlijk. Plannen werkt het beste voor mij.”

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit? 

9:00 uur | “Nadat ik de kids naar school heb gebracht, maak ik een lekker bordje havermout en een kop koffie. 
In het weekend coach ik (noodgevallen daargelaten) niet, dus ik ben na het weekend altijd wel weer benieuwd hoe het met mijn gezinnen gaat. Ik doe dan altijd even een rondje bellen/ whatsappen.

10:00 uur | Ik doe in de ochtend altijd even een uurtje mail & social media. 

11:00 uur | De follow-up coachingsgesprekken is het volgende op mijn planning.

13:00 uur | Na de lunch schrijf ik consulten. 

16:00 uur | Op maandag gaan de kids altijd naar de BSO en dus werk ik een hele dag. Voordat ik ze ophaal altijd nog even een rondje mail.

17:00 uur | Boodschappen, kids ophalen en eten koken.”

Op wat ben jij enorm trots (zakelijk)?

“Ik ben trots op waar mijn praktijk na een aantal maanden al staat. De enorme stroom aan aanvragen en dus het vertrouwen wat ik van ouders krijg om hen te mogen helpen. Maar ik ben ook trots op het geduld wat ik kan opbrengen om echt zorgvuldig te bouwen aan mijn praktijk. De rust die ik weet te vinden door maar een behapbaar aantal aanvragen aan te nemen. Er zijn dagen dat ik wel 5-6 aanvragen per dag krijg. Maar wat ik doe is geen fabriekswerk, het is maatwerk en ieder gezin verdient dus ook de aandacht die het nodig heeft. En ik wil ook die rust bewaren om duurzaam te kunnen bouwen aan mijn praktijk. Want ik wil naast de lopende trajecten ook de tijd hebben om te investeren in mooie samenwerkingen met andere (zorg)professionals, inloopspreekuren en workshops geven aan ouders. Kortom: ik heb nog heel veel plannen!”

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

“Af en toe even een pas op de plaats doen. Ik heb een enorme drive om mensen te helpen en ik bruis van de mooie ideeën die ik liever vandaag dan morgen uitwerk. Maar ik wil natuurlijk ook die leuke moeder, vrouw en vriendin zijn die zichzelf niet voorbij loopt. Het is af en toe echt even de balans zoeken. Want ik krijg enorm veel energie van mijn kids, vriendinnen en man, maar ook van mijn werk. Daarom wil ik ook echt de laptop uit en telefoon weg als ik lekker met mijn kinderen ben. Die ‘regel’ werkt voor mij het beste. Want anders betrap ik mijzelf er vaak op dat ik toch nog lijstjes aan het doornemen ben.”

Wat is jouw advies aan andere mama’s die twijfelen over het ondernemerschap? 

“Doen, doen, doen! Volg je hart, volg je passie. Maar denk niet dat ondernemerschap ‘een relaxed baantje naast de kids is’. Want het is hard werken en juist als je werk ook je passie is, is de balans wel eens zoek. Maar het is fijn dat je je eigen tijden kan indelen en als je je daar ook aan kan houden, dan is je eigen bedrijf echt een bevrijding! Het heeft me persoonlijk nu al veel gebracht en ik ben pas net gestart.”

In welke situatie of bij welke gebeurtenis moet jij echt tot 10 tellen (of tot 386)?

“Ik ben dus best ongeduldig en dat kan ik ook naar mijn kinderen zijn. Zij hebben namelijk nooit haast hebben met aankleden, tanden poetsen, schoenen aantrekken, eten & dooreten. We zijn namelijk altijd op tijd wakker, maar die laatste minuten voor we naar school gaan is het op een of andere manier altijd haasten en racen. Tegenwoordig zeggen ze gewoon; “Mahamm, doe eens relaxed.”

Wat is je grootste onzekerheid als mama? 

“Onzekerheid over 1 ding heb ik niet echt. Maar ik vraag me wel vaak af of de keuzes die ik maak de juiste ook zijn voor mijn kinderen, vooral in de balans tussen werk en privé. 15 jaren heb ik heel hard gewerkt, maar die combi voelde niet meer goed met 2 kleine kinderen en een man die veel op reis was. Ik wilde een stap terug doen en meer genieten van mijn gezin. Ik heb daarom in 2016 een sabbatical van 1,5 jaar genomen om er meer voor hen te zijn. Dat was een fantastische tijd, maar toch gaf het op een gegeven moment te weinig voldoening. Ondanks al mijn activiteiten op school en veel vrijwilligerswerk, wilde ik weer aan iets bouwen. Mijzelf toch meer blijven ontwikkelen. Kortom, het werkende leven prikkelde weer. Met beide kinderen op de basisschool kreeg ik ook meer rust en tijd om een eigen praktijk te starten.”

Wat is je grootste onzekerheid als ondernemer?

“Niet even dat kijkje in de toekomst kunnen nemen. Het loopt nu storm in mijn praktijk en ik ben dus ook, naast ondersteuning, bezig met allemaal mooie plannen voor de toekomst.

Maar het ondernemerschap is ook heel nieuw en dat maakt het ook allemaal spannend. Al die keuzes die je in je eentje moet maken. Ga ik te snel, slaan mijn concepten aan bij mijn doelgroep, werk ik teveel vanuit mijn hart? Maar ook hoe gaat de toekomst er uit zien, kan ik de balans behouden met mijn praktijk en gezin. Daar kan ik toch wel eens onzeker over worden.”

Waar word jij blij van? 

“Vlieland met mijn gezin! We komen er heel vaak en het is een heerlijk eiland. Lekker meeveren met wat de dag ons brengt. Beetje wandelen over het strand, door het duin en het bos. Het is een heerlijke afwisseling met de drukte van Amsterdam. Echt een ontspanningsoord voor mij, waar de tijd altijd even stilstaat. Dat onthaasten met mijn gezin; dat maakt me heel gelukkig.”

Mama me-time; onzin of noodzakelijk?

“Noodzaak: ik heb een aantal heel dierbare vriendinnen. Wekelijks ga ik altijd wel even een hapje eten, wijntje erbij en bijkletsen. Maar ook ga ik 2 of 3 keer per jaar een weekend weg met een of meerdere vriendinnen. Echt even tijd voor elkaar en opladen. Ik heb dat echt nodig, mijn vriendinnen zijn heel belangrijk voor mij. En uitgebreid bijkletsen en lekker lachen gaat toch veel beter zonder kids erbij. 

Ik ga overigens ook altijd 1-2 keer per jaar een lang weekend weg met mijn man zonder kids, even samen een gesprek kunnen afmaken en tijd voor elkaar hebben.”

Wie inspireert jou?

“Niet bepaald 1 iemand, maar mensen waar ik energie van krijg die inspireren mij. Bijvoorbeeld vrouwen die heel gepassioneerd zijn en vanuit hun hart bijvoorbeeld een bedrijf starten. Erin geloven en tegen onzekerheden kunnen. Niet alles afwegen, maar ervoor durven te gaan. Vrouwen die hun hoofd niet laten hangen bij de eerste beste tegenslag en uit hun comfortzone durven te stappen.

Die vrouwen inspireren mij, omdat ik veel van ze kan leren. Ik ben van nature best risicomijdend, stippel alles tot in detail uit en heb graag de controle.”

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

“Volgens mij is het verhaal al lang genoeg…”

Lieve Marijke,
Dankjewel voor jouw positiviteit en ervaringen door je goede zelfreflectie. Ondanks dat je nog maar net onderneemster bent, heb je ons prachtige wijsheden meegegeven. Een interview waar we zelf heel vrolijk van worden. Wat is het fijn om een netwerk te hebben met positieve vrouwen als jij. Dank voor jouw inzichten en openheid! Liefs, Anouk en Marjolijn

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.