Blogs 2021

Lieve gestreste Sinter-kerst-mama

Lieve gestreste Sinter-kerst-mama, het is weer zover. Het seizoen van de feestdagen, de tradities, de cadeaus en de dagen dat we hopen op een witte kerst is aangebroken. De sint is gearriveerd. En daarmee is ook het startsein gegeven voor de gekte in de winkels. De koopgekte. En om er dan maar een traditie van te maken (het is immers het seizoen van) schrijf ik ook nu weer een blog over het geven van cadeaus. Eerder schreef ik al over nostalgische kneuterheid. Ik heb een haat-liefde verhouding met deze laatste maanden van het jaar. Om het een beetje leuker te maken deel ik vandaag in deze blog mijn inspiratie met jou.

Het gesprek van de dag

Ik: Hej C, wat heb jij vandaag gedaan?

C: Oh lieverd, ik ging vandaag even alleen naar Haarlem, om bij te komen van gisteren🙈.

Ik: Wat dan😳?

C: Ik ging gisteren met mijn moeder inkopen doen. 4 Uur winkelen met mama voor kerst en Sinterklaas. Je raad al..dat was ver-schrik-ke-luk. Winkel in, winkel uit met een lijst en pleurt voor €100,- zooi in een winkel tas.

Ik: Oooh noo😣

C: Maar vandaag was zo’n verschil. Ik liep min of meer tegen een mooie cadeau aan voor Oscar. Wat ik natuurlijk kocht, alvast voor zijn verjaardag❤️. Ik dacht zo moet het zijn. Je ziet iets moois en je hart gaat open. Je koopt het met liefde.

Ik: Van die momenten dat ik overweeg wijn te drinken of jointjes te roken. Van dat winkelen dan. Niet van dat mooie cadeau.

Cadeau’s zonder stress

Dit Whatsapp-gesprek met mijn lievelings-vriendin, het lijkt wel de weergave van twee uiterste. Hetgeen waar ik zelf ook zo’n verschrikkelijke hekel aan heb, namelijk kopen om het kopen. En cadeau’s gekozen met liefde, met een verhaal. En bovendien alles zonder stress, of in ieder geval zo relaxed mogelijk. Want eerlijk is eerlijk, Sinterklaas is een bijzonder feest, maar voor veel mama’s stress. Wat moet geven we dit jaar? Mijn kind heeft alles al! Dan heb ik het nog niet eens over de mama die een zoontje heeft, die 1e kerstdag jarig is. Én hoe ik de afgelopen dagen nogal tureluurs wordt van de BLACK FRIDAY spam. IK WIL HET NIET. Dus ik doe het anders. Dit jaar is duurzaam en bewust wat mij betreft the way to go.

Ga voor duurzaam en lokaal

Want kopen, kopen en nog eens kopen. Wie wordt daar nou echt gelukkig van? En ik geef eerlijk toe, ik ben zelf ook een sucker voor korting en ook ik maak en voel me schuldig over wat ik soms ondoordacht koop. Dat supertoffe kerstblousje kon ik namelijk niet laten hangen. En als die te gekke oorbellen de komende dagen met korting zijn, dan stuur ik de link toch ook door naar een vriendin die er om vroeg.

Maar wat ik ook belangrijk vind, is de planeet en de toekomst voor mijn kind. Dus ik maak stapjes en probeer anderen te inspireren dit ook te doen. En hoewel we allemaal denken dat stoppen met vlees eten en vliegen beter is voor het milieu, heeft minder consumeren of liever gezegd stoppen met spullen kopen een veel grotere impact. Daarnaast zijn kleine ondernemers ook keihard de dupe van dit soort acties. Die gigantische hoge kortingen kunnen zij niet evenaren. Gelukkig is er een tegengeluid. Wil je goed doen? Koop lokaal en steun de kleine ondernemer! Maak in ieder geval een bewust keuze.

Kies voor écht leuke en duurzame cadeau’s.

Écht leuke en duurzame cadeau’s. Klinkt makkelijk. Is het ook. Duurzaam is namelijk ook iets waar je kind lang plezier van heeft. Iets wat écht leuk vinden, waar ze blij van worden. Dit versje helpt: Something they want – Something they need – Something to wear – Something to read

En dat vul je zo in:

WANT – een hartenwens | Laat je kind één cadeau opschrijven in bijvoorbeeld een brief. Een cadeau waarvan je weet dat je kind hier blij mee gaat zijn.

NEED – iets praktisch | Iets wat ze echt nodig hebben, maar wat je niet zomaar even gaat kopen. Denk bijvoorbeeld aan een schooltas of nieuwe sportkleding

WEAR iets om te dragen | Een toffe accessoire of een mooi kledingstuk. (met een verhaal).

READ iets om te lezen| Een boek om gezellig samen te lezen. Wij van MOMspiration houden van boeken.

Wat geef ik Oscar cadeau?

Hoewel ik eigenlijk vind dat Oscar nog te klein is voor het Sinterklaasfeest, ben ik toch gezwicht. Als is het maar omdat hij afgelopen jaar echt bijna geen nieuwe speelgoed kreeg en hij met zijn bijna 2 toch echt wel toe is aan wat nieuwe uitdagingen. Maar goed, praktisch stond ook boven aan mijn lijstje. Wat voor Sinterklaascadeautjes ik voor hem kocht?

Ik maakte dit lieve filmpjes van het schoentje zetten.

Verder heb ik voor de familie een lijstje gemaakt met cadeau-ideeën voor de feestdagen. Met daarop ook cadeautjes zoals een nieuwe muts, een pyjama en een mooi zilver bestekje. En dat zijn cadeautjes voor Sinterklaas, Kerst en zijn verjaardag (en laten die laatste twee nou net dezelfde dag zijn). Zo probeer ik het niet te gek te maken en hoop ik dat we vooral duurzaam bezig zijn.

Vergeet niet te ademen

Lieve mama, ik hoop dat je inmiddels een beetje minder gestrest bent. Even kan ademhalen. Laat jezelf vooral niet gek maken. En ik hoop natuurlijk dat je geïnspireerd bent geraakt. Ik ben benieuwd naar jouw cadeau-ideeën en hoe jij om gaat met al die Sinte-Kerst-gekte?

Liefs, Anouk

Volg je mij al op Instagram? Come and say hello!

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.