Bewust kiezen

Een kinderhand is gauw gevuld

De spanning liep op, want afgelopen weekend was het zover. Het begin van het grote doe-maar-gek seizoen. Oh, en Sinterklaas is weer in het land. Hoewel we eigenlijk een beetje gedacht hadden Sinterklaas ook dit jaar nog voor Oscar over te slaan ben ik er toch een beetje voor gezwicht.

Eerlijk is eerlijk, ik houd van de intocht van Sinterklaas. Nostalgische kneuterigheid. Ik kijk naar de intocht van Sinterklaas op televisie. Het is de eerste van vier dagen waarop ik een schaal met strooigoed leeg eet. Die andere drie dagen? Pakjesavond deel 1 en deel 2 en 5 december onder het genot van Alles is Liefde. Én dit is het moment waarop ik winkelen in het weekend voor de rest van het jaar afschaf. Want wat is dat toch? Vanaf half november? Het startsein om te shoppen, meer dan normaal? En een race tegen de klok waarin cadeautjes, surprises en andere gekkigheid (en laten we stress niet vergeten) de hoofdrol spelen. Laat ik dan nog maar niet beginnen over wat er ná 5 december gebeurt, wanneer het nog maar 20 dagen tot kerst is.

Grootse cadeau’s?

Het Sinterklaasfeest lijkt wel de uitgelezen kans voor familie’s (laten we opa’s en oma’s niet over een kam scheren, want tantes kunnen er ook wat van) om tegen elkaar op te bieden. De groot, groter, groots race van de cadeaus. Een doos met speelgoed, bouwblokken of raceauto’s wat niet eens in de zak past, is toch wel het minimale. En dat terwijl wij als ouders roepen dat de kinderen meer dan genoeg speelgoed hebben. Ouders die zelf mee doen aan de groot, groter, grootst race natuurlijk daargelaten.

Mag ik even je aandacht?

Wat is er gebeurd met ‘een kinderhand is gauw gevuld’? Zijn we ineens allemaal vergeten dat een kind al super blij is met hele kleine dingen. En misschien met het allerbelangrijkste; gewoon door er te zijn. Bovendien, is het nog wel van deze tijd: alleen maar nieuwe spullen kopen? Daarnaast heeft ook niet iedereen een budget om maar meer en groter, laat staan überhaupt cadeautjes, aan te schaffen. Duik eens in de kast en ga op zoek naar speelgoed of andere items waar je een ander intens gelukkig mee maakt. Er bestaan namelijk diverse initiatieven om kansarme kinderen ook een prachtig cadeau te geven met de feestdagen. Je kunt speelgoed doneren bij jou in de buurt, aanbieden op een ruilbeurs of een financiële donatie maken.

Zo kan het ook

Online vond ik een aantal handige tips over hoe je het geven van cadeautjes in wat meer schappelijke banen kan leiden. Een handig lijstje wat je kan delen, bespreken en gebruiken, over het geven van een Sinterklaas (en/of kerst) cadeautjes. Uiteraard is één cadeau al fantastisch en het is echt niet noodzakelijk om uit iedere categorie een cadeautje te kopen. Maar meer kopen dan dit? Dat is toch niet nodig. Maak samen een budget, geef het met elkaar. Doe je kind een groot plezier met één cadeau waar zij intens blij van worden in plaats van allerlei kleine cadeautjes die verdwijnen op de stapel. Geef om elkaar en geef ook aan een ander.

Liefs Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.