Bevallingstrends ?!
Met een lichte verbazing lees ik de titel van een artikel: Dit worden de bevallingstrends in 2021. Hoe kan zoiets oer als bevallen nou onderhevig zijn aan trends? Mijn brein begint direct ideeën te spuien. Waar gaat dit heen? Op bevallingsreis door Azië? Bevallen tjidens een videocall? En hoezo zijn er trends in bevallingen? Ik besluit om verder te lezen en eens te bekijken hoe trendgevoelig bevallen is. Ik beviel namelijk in 2018 op de valreep al, en wat is er dan in de afgelopen jaren veranderd. Als ik nog even navraag doe bij Google, kom ik er in ieder geval al achter dat ik 2018 twee bevallingstrends gemist heb, namelijk de doula én de geboortefotograaf. Tijd om het hele lijstje eens onder de loep te nemen. Hoe was het in 2018 voor mij en (hoe) ga ik straks, helemaal volgens de bevallingstrends anno 2021 bevallen?
Trend 1: Thuis bevallen
In 2020 nam het aantal thuisbevalling toe en de verwachting is dat ook in 2021 het aantal zal stijgen. De situatie in de ziekenhuizen en strenge regels liggen hieraan ten grondslag. Daarnaast is er ook steeds meer positieve aandacht voor thuis bevallen. Mama-influcencer die hun succes verhalen delen.
Bovendien blijkt uit Nederlands onderzoek dat het voor een vrouw zonder medische indicatie even veilig is om thuis met een verloskundige te bevallen, als in het ziekenhuis. thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis. De geboorte van een kind is iets natuurlijks en volkomen normaal. Daarom kan een gezonde vrouw met een gezonde baby gewoon veilig thuis bevallen onder de begeleiding van een verloskundige. Bovendien verloopt een bevalling thuis vaak soepeler.

Wist je trouwens dat de Nederlandse thuisbevalcultuur is opgenomen als immaterieel erfgoed? Ik niet. Nu wel. Voor mij geldt dat ik in 2018 uiteindelijk in het ziekenhuis moest bevallen. En eerlijk gezegd had ik mij toen ook nauwelijks voorbereid om een thuisbevalling. Behalve een emmer een rol vuilniszakken onder mijn bed. Nu is het anders en moet ik zeggen dat het voor mij wel een prettig idee is, dat ik straks ook vol vertrouwen thuis kan bevallen. Overigens was het na de geboorte van Oscar bij de laatste controle wel wat de verloskundig tegen mij zei: “De volgende keer doen wij het samen, en thuis.”
De huidige status in deze “discussie” is trouwens: Hij gaat naar het ziekenhuis, ik blijf thuis.
Trend 2: Bevallen als een feminist
Uh? Wat? Oké deze behoeft wat toelichting. Ook voor mij. Het gaat erom dat je zelf de regie neemt en behoudt. Klinkt logisch. Maar een positieve bevallingservaring is nog niet altijd voor iedereen logisch. Toch komt daar wel steeds meer aandacht voor. Deze trend haakt in op het boek Bevallen als een feminist – Mijn lichaam. Mijn baby. Mijn keuzes van de Britse schrijfster Milli Hill. Deze kwam in november 2020 uit in Nederland. Ik heb hem nog niet gelezen, maar het heeft wel mijn interesse gewekt. Al moet ik zeggen dat ik tijdens mijn eerste bevalling niet heb ervaren dat ik geen regie had over wat er gebeurde. Wel in de uren na mijn bevalling, en dat lijkt me een mooi aandachtspunt voor de komende bevalling. Ik kan me dus wel vinden in deze bevallingstrend.
Trend 3: De doula
Zoals je misschien wel weet is Debbie werkzaam als doula. Zo kwam ik zelf al eerder in aanraking met dit onderwerp. Maar wat is een doula eigenlijk? Een doula begeleidt jou (en je partner) naar een tijdens de bevalling. Zij werkt samen met jouw verloskundige en/of het geboorte personeel in het ziekenhuis. Een doula is niet medisch verantwoordelijk, maar bezit wel de kennis over het geboorteproces.
Wat zegt doula Debbie over deze bevallingstrend:
“Deze trend herken ik zeker. Het valt mij op dat steeds meer mensen in mijn omgeving een doula betrekken bij de zwangerschap en bevalling of in ieder geval de optie overwegen. De doula heeft ook door de negatieve aandacht, juist meer naamsbekendheid gekregen. Er zijn ook steeds meer bekende mama’s die besluiten om met een doula te bevallen. En zo wordt in het programma Vier handen op één buik ook een doula ingezet. Dus dat is heel positief.
Een doula tijdens je bevalling heeft een positieve uitwerking. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met begeleiding van een doula sneller ontsluiten en geen pijnbestrijding wensen. Dit heeft te maken met de continue ondersteuning van een vertrouwd persoon. Je bouwt met je doula van de voren een band. Niet alleen jij als zwangere maar ook met je partner. Dit maakt dat vrouwen positiever uitkijken naar de bevalling. Een partner voelt zich vaak ook meer betrokken bij de bevalling. De doula betrekt de partner actiever bij de bevalling en een doula geeft de partner dus de tools om betrokken te zijn en te blijven.”
Wil je meer informatie kijk dan eens op www.douladebbie.nl of www.doula.nl
Of lees dit interview met Debbie over haar ervaringen als doula
Trend 4: Een hechtingsplan maken
Toen kwam er een puntje op de lijst met bevallingstrends die gelijk mijn aandacht had. Namelijk een hechtingsplan.
“In een hechtingsplan neem je punten op voor de bevalling en de kraamtijd, allemaal gericht op een veilige hechting. Een soort bevalplan-de-luxe, maar zeker geen overbodige luxe om na te denken over de band die je opbouwt met je baby en wat daarbij van invloed is.”
Bron: Ouders van nu
De reden dat ik hier zo geïnteresseerd naar ben is omdat ik vind dat het bevalplan zoals de meeste mama’s dat wel kennen een negatieve bijsmaak heeft. Veel aanstaande moeders denken dat dit een plan is waarin je beschrijft hoe je wil dat de bevalling verloopt. Gevolg: de deceptie. Want de bevalling an sich laat zich niet plannen. De randzaken er om heen kun je wel sturen, of beter gezegd de regie op pakken. Maar door het woord “plan” voelt al gelijk alsof je een veertig pagina tellend dossier moet indienen inclusief budgetaanvraag.
In mijn bevalplan voor Oscar stond bijvoorbeeld vermeldt dat ik geen foto’s wilde, dat ik graag gebruik wilde maken van de cordring (De wat? Coming up!) en dat ik graag rust wilde. Dus geen bezoek en dat soort gekkigheid. Dingen waar je ook werkelijk iets over te zeggen heb, denk ik zo. Omdat ik de weken naar de bevalling mij regelmatig heb afgevraagd of mijn kind wel goed gehecht zou zijn. Ook doordat ik bijvoorbeeld geen borstvoeding gaf, lijkt het mij een goed idee om eens aan de slag te gaan met het hechtingsplan. Ik hou je op de hoogte.
Trend 5: De cordring
Ja, daar is hij. Een bevallingstrends die van mij nog jaren mag duren en eigenlijk gewoon de standaard mag worden. En hier ook gelijk een van de grootste fans! Weg met die vreselijke blauwe plastic klem uit je kraampakket. Een cordring is wat je wil. En ik, als ervaringsdeskundige (uhm) en blijkbaar dus ook trendsetter, ga je vertellen waarom! Overigens ben ik niet de enige enthousiast. Na mijn eerste bevalling in het geboortehuis wilde de verloskundig al daar alles weten over de cordring en ging zij zich er voor hard maken dat die ook op de betreffende afdeling gebruikt ging worden.
De voordelen van een cordring:
- Is een klein ringetje wat de navelstreng afklemt (dag mega plastic object)
- Voor de baby voelt dit (dat is uiteraard een aanname) prettiger en minder irritatie
- Het ringetje is makkelijk schoon te maken
- In tegenstelling tot de klem blijft het ringetje niet haken aan aankleden, afdrogen, luiers verschonen etc.
- het ringetje laat vanzelf los en zorgt voor een mooie genezing van de navel
De cordring is verkrijgbaar via de verloskundig of online.
Trend 6: De himalaya zoutlamp
Die lamp, die staat inmiddels al 2 jaar op de (niet meer) babykamer. Dus over dit een bevallingstrends anno 2021 is, ik weet het niet. Ik kreeg de lamp cadeau (op aanvraag) tijdens mijn zwangerschap. Het liefst had ik hem meegenomen naar het ziekenhuis maar manlief stak daar een stokje voor. Het zachte licht vond ik vooral prettig in de nachten. Toch kreeg Rens Kroes onlangs een bak aan kritiek over zich heen toen zij in een interview vertelde dat zij tijdens de bevalling een zoutlamp aan wilde hebben. Aanstelliger hippiegedoe werd er gezegd. Goed om te weten dat ik dan al jaren een aanstellerige hippie met een zoutlamp ben.
Trend 7: Verrassing!
Weet je al wat het wordt? Misschien wel de meeste gestelde vraag in je 2e trimester van je zwangerschap. En dan zijn er nog de gender reveal party’s. Steeds groter, steeds gekker. Zou dit dan de tegenreactie zijn? Het geslacht van je ongeboren kind is vrij eenvoudig te achterhalen. Toch kiezen steeds meer ouders voor de verrassing. Want een zoon of dochter maakt niet uit: als het maar gezond is. Volgens het artikel heeft ook de komst van de dertienweken echo hier een bijdrage aan. Genoeg momenten om het kleintje in je buik te bewonderen dus een beetje mysterie bewaren zou dan extra leuk zijn.
Voor mijzelf ging deze vlag, of eigenlijk bevallingstrend, niet op. Te nieuwsgierig. Om over de keuzestress nog maar te zwijgen. Bovendien wilde ik weet of ik al die stoere jongenskleding nog langer in een doos moest bewaren of gewoon kon inleveren bij Stichting Babyspullen of verkopen. Maar om mij heen laten steeds meer zwangeren weten dat zij deze keer niet het geslacht van hun kleintje willen weten. Dat het gezond is, dat is het belangrijkste. En zo is het maar net.

Nog meer bevalligstrends?
Er zijn er zeker nog meer! Want wat dacht je van de bevalling in bad, bevallen in een geboortecentrum, hypnobirthing en natuurlijke pijnbestrijding. Genoeg om over na te denken dus de komende weken. Maar voor nu geloof ik het allemaal wel even. En houd ik me vooral bezig met de nieuwe kamer voor de peuter en de babykamer 2.0. Ongetwijfeld zijn ook daar weer allerlei trends in te ontdekken. Zoals kleuren, rotan én boomhutbedden. Het is prima. Ik volg wel gewoon m’n gevoel. Niet de trends.
Liefs, Anouk
