Recepten

OH BABY! Dit gebeurt er als een foodie zwanger is

Vertel mij dat ik iets niet mag en ik word chagrijnig. Vertel mij dat ik iets niet mag eten en ik word stront chagrijnig. Dus vertel mij wat ik negen maanden allemaal niet mag eten en je hebt de poppen aan het dansen. Want als je een foodie gaat vertellen wat zij niet mag eten, tja dat is spelen met vuur. Ik begreep vooral niet waarom niemand mij dan kon vertellen wat ik wél mag.

Eten tijdens je zwangerschap; super saai.

Uiteraard kreeg ik van de verloskundig wat informatie mee en heeft het Voedingscentrum weekmenu’s samengesteld ter inspiratie. Wat een saaie bedoeling is dat. Sneetjes volkoren brood of crackers met een beetje margarine en plakje 30+ kaas of kipfilet. Gaap. Saai. Bovendien eet ik geen kaas van koemelk en gebruik ik geen margarine op brood, mits het noodzakelijk is om de hagelslag te laten plakken. Overigens gebruik ik dan nog liever pindakaas. Een lange lijst met van alles en nog wat. Om maar niet te beginnen over de producten in de categorie ‘zijn de meningen over verdeeld’.

Het betekende in ieder geval dat ik midden in de zomer geen meloen met rauwe ham kon eten, geen bagel met gerookte zalm én dat de lijst met favoriete broodjes van mijn favoriete trattoria ook ineens weinig te kiezen overliet. Je snapt het, dat was janken. Want eten is een feestje. Tenminste, dat is mijn bescheiden mening. Ik maak van ieder bord een feestje. Geleerd van oma. Daar werden boterhammen tussen de middag belegd met gerookte makreel (oh, dat mag ik ook niet), geitenkaas van de boerderij en nog veel meer lekkers.

Oh baby! De allerlekkerste gerechten tijdens je zwangerschap

Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over dacht. Culinair trendjournalist en foodfotograaf Denise Kortlever schreef namelijk tijdens haar zwangerschap van zoontje James (september 2017), haar derde kookboek. En zo verscheen ‘Oh baby! De allerlekkerste gerechten tijdens je zwangerschap’. Een boek, niet alleen gevuld met preggo-proof recepten, maar ook met handige tips én natuurlijk prachtige foto’s. Je begrijpt, daar wilde ik alles over weten.

Het is een plezier om de recepten te lezen omdat ze allemaal een persoonlijk verhaal bevatten en aangevuld zijn met tips.

Ik zal eerlijk toegeven misschien ben ik een beetje bevooroordeeld want de eerste twee boeken die Denise uitbracht; All-day breakfast en All-day bowls staan al in mijn kast met kookboeken. Ik hou van de recepten die Denise schrijft. Niet alleen in het boek maar ook op haar foodblog The All-day kitchen. Haar schrijftstijl en de prachtige beelden die ze maakt inspireren mij enorm.

Dromen van zwangerproof tiramisu

Denise bedacht voor dit boek 47 smakelijke recepten. Genoeg échte inspiratie (en niet van dat saaie gemuts) om van te smullen. Het boek is opgedeeld in diverse hoofdstukken zoals cravings, preggo proof en #momlife. Het is een plezier om de recepten te lezen omdat ze allemaal een persoonlijk verhaal bevatten en aangevuld zijn met tips. Denise schrijft eerlijk en open over haar eigen ervaringen. Aangevuld met de foto’s dacht ik bij ieder recept; dit ga ik morgen maken. En inderdaad, ik ben iemand die kookboeken leest voor het slapen gaan. Om vervolgens dus te dromen over currybolws, zwangerproof tiramisu en flatbreadpizza’s. Oh baby!

Het ideale kraamcadeau

Er staan niet alleen recepten in voor tijdens je zwangerschap maar juist óók voor daarna. Recepten die je gemakkelijk vooraf maakt en in de eerste hectische weken na je bevalling zo in de oven schuift, zodat je een fatsoenlijke maaltijd eet. En haal me nou niet uit die droom dat dit dus nooit gaat lukken. Op haar blog vind je alvast 10 recepten voor je kraamtijd, die je dus vooraf kunt maken. Denise beschrijft hoe je de recepten zo goed mogelijk bewaart en later weer opwarmt. En haar beste tip die is niet voor de zwangere vrouw zelf maar voor de keukenprinsessen om haar heen. Een gezonde en homecooked (diepvries)maaltijd is een ideaal kraamcadeau. En als je het mij vraagt is dit boek het perfecte cadeau voor iedere zwangere vrouw. Vergeet die rompertjes en knuffeltjes; koop dit boek!

Liefs, Anouk

Lees ook: 9 Tips: Hoe noemen we onze baby eigenlijk?

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.