Mama worden,  Samenwerking

Help, wat moet ik aan na mijn zwangerschap?

Daar sta ik weer, een zwangerschap en een baby verder. Ik staar in de kast. Niks om aan te trekken. Of nou ja, genoeg om aan trekken maar weinig waar mijn postpartum lichaam zich prettig in voelt. Inspiratie voor een postpartum outfit? Nul. De moed zakt in mijn schoenen. Want dit is toch niet nodig? Ik weet het. Maar ik weet ook dat bijna iedere kersverse mama dit wel eens ervaart. Maar ja, wat doe je ermee? Wat mij betreft zijn er twee opties. Of je staat het toe dat deze vreselijke onaardige gedachten over je fantastische moeder lijf je in de greep houden. Óf je leest deze blog en ik garandeer je dat je aan het einde van deze blog met trots achter je kinderwagen loopt. Zodat je kan pronken met je baby. In een outfit die je een gevoel geeft een super mama te zijn!

Een baby, gezinsuitbreiding, het brengt geluk met zich mee. En verandering. Niet alleen in de dynamiek in je huis en je relatie. Verandering in en van je lichaam. En ja, dat weten we allemaal maar de realiteit is soms wel een klap in je gezicht. Net zoals vele andere moeders, dacht ik ook wel weer snel mijn zwangerschapskilo’s kwijt zou zijn. Maar toch vond ik mezelf na een aantal weken zuchtend voor de kast en huilend voor de spiegel. Een fantastisch moment natuurlijk; jezelf bekritiseren terwijl de hormonen nog door je lijf gieren en je op je kwetsbaarst bent door slaapgebrek. Nee, dat is het dus niet. Ik weet zeker dat ik niet de enige bent die hier doorheen gaat. Maar wel tijd om iets aan die mindset te doen! Want happy mom, happy baby.

Waar vind ik postpartum outfit inspiratie?

Begrijp me niet verkeerd, want het kwijtraken van die kilo’s op zich is geen doel voor mij. Dat geef ik de tijd, daar heb ik geduld voor, daar werk ik aan doet actief te zijn en te sporten. Maar mijn kleding roept ondertussen iets anders. En daar waar wij aanstaande mama’s onze prachtige buik zo aankleedde dat iedereen het kan zien, willen we het “overblijfsel” daarna maar wat graag verbergen. Onder inspiratieloze kleding waar we ons comfortabel in voelen maar tegelijkertijd ook zo ellendig als wat. Wat is dat toch?

Wat je ook doet, geen stress! En wees, juist nu, maar weer eens lief voor jezelf. Geef jezelf ruimte, een periode de tijd om dit nieuwe leven met je baby te omarmen, om te ontzwangeren. Je lichaam heeft hard gewerkt, en werkt nog steeds hard aan je herstel en aan het zorgen voor je baby. En dat is en blijft de prioriteit. Je zorgen maken over hoe je eruit ziet kan je daar even helemaal niet bij gebruiken. Dus doe jezelf een paar nieuwe items cadeau waar je blij van wordt en je voelt je een ander mens.

Mijn cadeau voor mij; een paar stevig Shabbies enkellaarzen gevonden via OMODA

Doe jezelf nieuwe schoenen cadeau

Nieuwe schoenen is wat je nodig hebt. Tenminste dat was mijn ervaring. Nu zal je denken nieuwe schoenen? Jep. Allereerst omdat schoenen altijd passen en het daarom dus veel leuker is dan shoppen voor een nieuwe broek. Daarnaast maak je die eerste maanden (heel veel) kilometers met je kinderwagen. Want het is leuk om te wandelen met je baby. Het is heerlijk om buiten te zijn. En het is een fijne manier om weer een beetje energie op te bouwen. Én die schoenen, die waren mijn life-savers. Niet alleen omdat ik tijdens mijn zwangerschap enorm veel last had van vocht in mijn voeten en benen. Dus mijn favoriete schoenen moesten dat wel een beetje bekopen. Uitgezakt en opgerekt. Want dat waren de enige die ik kon dragen, dag en nacht. Figuurlijk dan.

Nieuwe schoenen is altijd een goed idee, net als chocolade

Daarnaast dragen je voeten 9 maanden lang extra gewicht van je zwangerschap. In de weken na mijn bevalling had ik steeds vreselijk pijnlijke voeten. Tijd dus om ze te verwennen. Valkuil is dan natuurlijk om direct te gaan voor die prachtige enkellaarsjes die al tijden boven aan je wishlist staan. Maar denk ook een beetje praktisch. Dat zou mijn advies zijn. En ik adviseer je dat, als mama van twee kleine kinderen, die elke dag achter de kinderwagen loopt, door het bos sjouwt achter de peuter aan en nog een blok omloopt met de baby in de draagzak omdat deze nét in slaap viel. Kwam het mij toch even mooi uit de ook komende herfst/winter Chelsea boots (met die lekkere stevig zool)en enkellaarsjes weer helemaal on point zijn.

Dus trakteer je jezelf op nieuwe schoenen? Ga voor laarsjes die je aantrekt en die zitten als pantoffels. Die bij elke outfit passen. En die dus ook van de outfit met legging en oversized trui gewoon een statement maken. Waar je op kan paraderen achter je kinderwagen maar ook gewoon boodschappentassen mee sjouwt zonder dat je bang bent dat je omvalt.

Wie stevig in zijn schoenen wil staan, heeft een paar stevig schoenen nodig. Simpel toch?!

Inspiratie voor postpartum outfit

Oké, na die nieuwe schoenen was ik er natuurlijk nog niet. Want de spijkerbroek die gaat niet dicht. Ook niet met nieuwe schoenen aan. En dat t-shirt zat nog steeds te straks. Dus ik ging opnieuw aan de slag met de marie kondo methode. Alles op het bed. En naast het bed een bak voor items die ik nu niet ga dragen, maar waar van ik zeker weet dat het in de toekomst wel weer terug in de kast komt. En naast de bak een zak om de kleding in te stoppen die al te lang het label ‘Dat ga ik heus wel een keer dragen’ heeft. Die doneer ik aan de kledingbank. Dit is wat er over bleef:

Mommyproof outfits in je kast

  1. Jurken en rokken, want die zijn namelijk altijd super fijn. Ook tijdens je zwangerschap maar zeker ook daarna. Combineer ze met een paar fijne enkellaarsjes of hippe sneakers en bam; Hallo hippe mama. En heel makkelijk in verschillende seizoenen te dragen. Met een vest of trui en een panty in het najaar of lekker luchtig in het voorjaar.
  2. Leggings. Oké confession time: de eerste periode (en jij bepaald zelf hoe lang die is) kan je echt nog wel zwangerschapleggings dragen. Doe jezelf een lol, en doe het. En als je daar klaar mee bent of ze beginnen van je kont te zakken, dan ga je over na flared leggings of een zachte broek van bijvoorbeeld Tencelstof. Want daarmee zit je altijd goed. Want die spijkerbroek is natuurlijk gewoon gelul. Dat weten we allemaal. Zo’n heerlijke loszitten momjeans uitgesloten.
  3. Vesten en kimono. Iets wat makkelijk aan of uit kan over een hemdje of t-shirt maar wat ook lekker los hangt. De laagjes verbergen ook gelijk die punten van je lichaam waar je even niet zo blij mee bent maar hard aan werkt.
  4. Oversized blouses, die zijn namelijk niet alleen perfect om overheen te spugen (als je het Nordin zou vragen) maar maken je outfit comfortabel, luchtig (hallo hormonen) en zijn ook voedingsproof. En brengt mij bij het volgende item
  5. Een goede, fantastische, passende (voedings)BH. Essentieel. En drama tegelijkertijd. Want geen enkele nieuwbakken mama wil met haar postpartum lijf in de tl-lampen van een pashokje een nieuwe BH passen. Dus meet, bestel, stuur terug wat niet past, maar ik beloof je een nieuwe, goedpassende BH doet alles voor je lichaam en je mind.
  6. Goede basics. Hoe kan het ook anders. Een paar fijne basic t-shirts die je makkelijk kan combineren met een rok of legging. Ga voor iets wat past. Staar je niet blind op de maat in het labeltje. Het past of het past niet. Net zoals je baby bijvoorbeeld niet meer in maat 50 past. Dan prop je hem daar ook niet in toch?

Help, wat moet ik aan na mijn zwangerschap?

Heb je nu nog steeds geen idee wat je aan moet? Pinterest is mijn go to place. Inspiratie voor outfits voor na je zwangerschap vindt je daar namelijk oneindig. Bovendien handig als je moet concluderen, dat je toch echt wat nieuws nodig hebt. Zo shop je gericht. Het liefst had ik je hier ook een hele lijst met items gegevens die je wat mij betreft zou moeten shoppen. Alleen is er niets zo irritant dan leuke items zien en dan vervolgens moeten concluderen dat het product is uitverkocht. Dus ga zelf aan de slag met een moodboard. Lekker pinnen dus!

postpartum outfit inspiratie omoda
Mijn outfit inspiratie en wishlist met de toffe Chelsea boots (gevonden bij Omoda)

En zo ga je flaneren achter de kinderwagen

En dan? Als je kast dan leeg is, ga dan shoppen. Maak een budget, maak een lijstje en koop items die je de komende tijd (en daarna) kan dragen. Maar ik geloof niet dat je kast helemaal leeg is dus dan je het volgende: Dan trek je iets uit de kast, steekt je voeten in die toffe nieuwe schoenen. Daarna kam je je haar. Dan doe je een klein beetje mascara op. Vervolgens haal je drie keer diep adem. En ga je met opgeheven hoofd er op uit. Want lieve mama, niemand houdt zich bezig met hoe je er uit ziet. De enige die zich daar écht druk om maakt, dat ben jij. Iedereen die je onderweg tegenkomt, die wil in je kinderwagen gluren. Die zal je complimenteren over hoe goed je er uit ziet. Want zo is het! Mommy, you got this!

Liefs, Anouk

Lees ook: Mama’s in gesprek: De babyshower

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.