Mama zijn,  Zelfbewust

De flipperkast moeder

De afgelopen maanden ben ik wat veranderd van ontspannen moeder, naar flipperkast moeder. In mijn hoofd ben ik de ontspannen vrouw niet zo heel vaak tegen gekomen. In ieder geval de laatste – pak ‘m beet – twee maanden niet echt.

Nu zit ik buiten met een kop thee, met een zachte avond en zou iedereen zeggen die mij zou zien: Hé, een ontspannen moeder! Kids op bed, tijd voor haarzelf, heerlijk! Echter hebben deze mensen nog geen rondleiding in mijn hoofd gehad.

Welkom bij onder andere mijn hippocampus en de rest van mijn hersenen

Soms vraag ik me af wat daarin gebeurt zodra er een zaadcel word gepland. Het lijkt namelijk te krimpen, (of ieder geval neemt het af qua slimheid) zodra je zwanger bent. Die zaadcel slurpt van je hippocampus. Van vrouw die veelal scherp werd genoemd op de werkvloer en die telefoonnummers kon onthouden, ben ik inmiddels een vrouw die haar sleutels kwijt is en ze vind in de koelkast of op de toilet.

Na je zwangerschap krijg je dus een baby

Dit betekent over het algemeen weinig slaap. Maar als je dan ook nog een peuter hebt rondlopen, dan komt dit ongeveer neer op 4,5 uur goede slaap per nacht. In mijn geval dan. Nee, dit is niet alleen maar de baby. Dit is ook onze peuter die de buikgriep of een virushoest meeneemt van de opvang naar huis als souvenir. Of de krokodillen die je midden in de nacht onder zijn bed vandaan moet halen.

Ik moet even om mezelf lachen als ik mezelf hoor vragen bij het consultatiebureau; kan een baby te veel slapen? Dit was in week 10 toen onze kleine man nog de hele dag sliep. Waarom zegt niemand dan: wacht maar, dat word anders?!

Nog gekker vind ik, hoe het kan dat het moeders lukt hun baby wakker weg te leggen in bed en het dan vanzelf gaat slapen. Kan iemand mij hier thuis les in komen geven, please? Het consultatiebureau doet ook al alsof dat een rekensom is van 1+1. Ja, je moet wel je baby wakker weg leggen hoor, dat is nou eenmaal hoe het hoort. Maar goed, misschien ligt het aan mijn baby of aan mij dat dat dus niet lukt.

Welkom in het moeder leven

Het weinig slaap bij mij resulteert momenteel tot ernstig geheugenverlies. Ik ben als een duizendpoot met 1000 dingen tegelijk bezig en doe alles half. Mijn hoofd word een soort van flipperkast. Balletje naar linksboven is een huilende baby, rechts boven een peuter die in z’n broek plast vanwege zijn zindelijkheidstraining, midden het fantoom huilen van een baby en schreeuwen van een peuter dat je hoort maar er dus niet is, rechts onder je contact met je man wat je probeert te onderhouden, links onder je komende werk die bijna start, en dan overal door de kast schoonmaakmiddelen omdat je ergens tussendoor het huishouden (half) doet. Zet daar iemand voor die keihard goed met een flipperkast kan omgaan en plaats dat in mijn hoofd.

Ik zit dus in de tuin te flipperen en zit nu in het fantoom huilen. Al zeker vier keer ben ik naar binnen gelopen omdat ik toch echt denk de babyfoon te horen. Nee hè, hoor ik mezelf zeggen. Met één blik op de babyfoon zie ik een vredige baby slapen, niks aan het handje. Terug naar de tuin dus maar weer. Half negen inmiddels, hmm bijna bedtijd eigenlijk. Ik hoop daarmee mijn hippocampus te vergroten.

Vroeg naar bed gaan is het nieuwe uitslapen zei een vriendin laatst tegen mij. Ik kan je vertellen, dat is zeker waar. Nog even mijn avondprogramma op een rij:

 • 20:45u Ik heb de wc’s half schoongemaakt, nog even afmaken dus
 • 21:00u Zal ik vandaag kolven of niet?
 • 21:30u Nee, ik doe het niet. Even de vaatwasser leeghalen
 • 21:35u Gaan we voor een papfles of borstvoeding vandaag? Dat betekend kramp of veel voeden.
 • 21:36u Hm, het doucheputje ligt nog vol en open met mijn uitgevallen haren, even uithalen maar.
 • 22:00u Oké, nu is het echt bedtijd. Tandenpoetsen en slapen
 • 22:15u Baby slaapt nog, wakker maken? Nee wie weet slaapt hij tot 1.00 uur.
 • 22:45u Baby wakker, voeding
 • 23:25u Baby heeft kramp
 • 23:45u Baby slaapt
 • 1:00u Baby komt voor aandacht en lijkt te willen spelen
 • 1:30u Moeder en baby slapen
 • 4:45u Voeding
 • 5:15u Slapen
 • 5:50u Peuter wakker door hoest
 • 6:15u Peuter in bed
 • 6:25u Hele huishouden wakker.
 • 7:00u Man slapend op de bank, peuter voor de tv en baby krijgt voeding, welkom nieuwe dag, op naar een dag vol vreugde knuffels, veel flipperen en toch ergens zeker ook genieten van die 20 min die je baby slaapt als dat gelukt is na 25 minuten!

je mag niet mopperen

Maar hé je mag niet mopperen: twee gezonde kinderen! Het is het mooiste, elk cliché is waar. Dus smeer dat masker op je face, poets de slaap weg, trek een gewaad aan voor je verbergende buik die er nog is en de haren in een knot zodat je misschien wat minder kaal word.

Midden op de dag vergeet je dat je niet slaapt en je leven bestaat uit poep vegen en je baby aan je tepel te laten lurken. Dat met één blik op het mooie moment. Je baby rolt bijna om en daarnaast roept een peuter:

MAMA, KOM KIJKEN! KOM KIJKEN!

Hij gaat omrollen! Ja! Je kan het wel roept hij tegen zijn broertje! Je smelt als moeder en slaap lijkt niet meer belangrijk. Hoezo doen we dat eigenlijk joh, slapen? Nergens goed voor. Voor je het weet mis je een eerste keer van iets.

Liefs, Leonie

Lees ook: Help! De babykamer is (nóg) niet af

Hoi! Ik ben Leonie en ik ben 32 lentes jong! Wij hebben 2 kids. Een heerlijke peuter van 2,5 en een baby van 4 maanden! Ik ben geregistreerd partner met mijn man en we wonen in een rustig dorp. Ik hou super erg van reizen en zoek hierin hoe je dat doet met kinderen. Het moederschap is voor mij het mooiste en meest ingewikkelde wat er is. Ik houd erg van schrijven en deed dat voorheen alleen op vakantie. Graag breng ik daar verandering in! So, here I am! Ik doe mijn best vooral humor te verwerken in mijn verhalen, hopelijk slaat dat aan! Toedels!

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.