Blogs 2021,  Mama zijn

Voorlezen aan je peuter? Dit vinden wij de leukste voorleesboeken!

Als mijn peuter één ding mocht kiezen om mee te nemen naar een onbewoond eiland, dan zou dat zijn: een boek.

Uren kan hij zelf bladeren door boekjes. Plaatjes kijken, flapjes openen, volgende boekje. Open, dicht. Volgende bladzijde. Mijn peuter houdt van lezen. Dat begrijp je inmiddels vast wel. En ik, Anouk, hou van voorlezen. Met liefde lees ik voor uit allerlei boeken die op mijn schoot worden geworpen. Met liefde luister ik onderaan de trap hoe papa voorleest voor het slapen gaan. Heerlijk. Niet alleen ik maar ook de andere mama’s van MOMSPIRATION zijn dol op voorlezen. Daarom hebben wij onze favoriete voorleesboeken voor jouw dreumes of peuter in deze blog gestopt.

Dit zijn de leukste voorleesboeken voor een momentje samen

Dat voorlezen goed is voor je kind, dat behoeft natuurlijk geen toelichting meer. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, lidmaatschap voor de bibliotheek is helemaal gratis voor je kleintje. En als je je baby aanmeldt, krijg je ook nog een boekstart koffertje met daarin alvast twee leuke boekjes. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het is niet alleen heel goed om voor te lezen, het is vooral gezellig.

Even een momentje samen zitten. Kijken naar de plaatjes en de prachtige illustraties. Een klein avontuur beleven, lachen om een grapje, de tijger in slaap wiegen en het konijntje nog even achter z’n oren kriebelen. Deze momenten wil je als mama of papa voor altijd onthouden. Met deze voorleesboeken voor peuters (en dreumesen) zit je zonder twijfel, helemaal goed. Om zelf aan te schaffen of natuurlijk te lenen bij de bibliotheek

Deze blogs met boekentips vind je ook op MOMSPIRATION

We schrijven wel vaker over onze favorieten boeken. In de volgende blogs vind je nog meer boekentips:

10 x de leukste voorleesboeken voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Dit zijn in willekeurige volgorde onze favoriete voorleesboeken van het najaar 2021. Overigens niet alleen van ons maar ook van jullie! Dankjewel voor alle leuke tips. Heb jij nog een voorleesboek wat je aan ons wilt tippen als aanvulling op deze lijst? Laat dan een reactie achter onder deze blog.

Boer Boris

Boer Boris is misschien wel de allergrootste favoriet (oh, wacht! Dit was in willekeurige volgorde. Maar toch maar Boris Boer bovenaan.) Ze zijn allemaal even leuk, grappig en herkenbaar. Maar wat dacht je van ‘Boer Boris gaat naar zee’. Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?’ Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie! Dit boek is verkozen tot het mooiste prentenboek van 2015. Een klassiekertje dus.

‘Boer Boris en bakkertje Bas’ is alweer het veertiende deel in de razend populaire serie prentenboeken over Boer Boris van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Ook dit deel speelt zich weer af op de boerderij van Boer Boris – maar ook een beetje in de bakkerij van bakkertje Bas.

Hallo Teckel Tom

In ‘Hallo Teckel Tom!’ maak je kennis met Tom. Hij woont met zijn broertjes, zusjes en moeder in een doos. Totdat hij in een andere doos wordt gestopt en bij een ander gezin terecht komt. Hij moet er even aan wennen, maar bij Saar en haar papa’s vindt hij een nieuw thuis. Heerlijk om voor te lezen, prachtig geïllustreerd én verrassend door de gezinssamenstelling waarin Tom terecht komt. Toch een fijn idee om op die manier je kindje iets mee te geven over homoseksualiteit. We willen allemaal wel zo’n schattige puppy voor onze verjaardag. Inmiddels zijn er al 3 verhalen over deze ondeugende teckel verschenen.

Coco kan het!

Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.

‘Coco kan het!’ is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. De prachtige, humorvolle illustraties van Loes Riphagen zijn alom geliefd en bekroond in binnen- en buitenland. Haar boeken zijn in meer dan vijftien landen verschenen. ‘Coco kan het!’ is bekroond met Prentenboek van het Jaar 2021.

Dit is Guus

Guus heeft ons hart gestolen. De knorrigste hond van het land houdt nergens van, vooral niet van nieuwe vrienden maken. Maar zal hij van gedachten veranderen als er een nieuwe puppy in zijn huis komt wonen? Is Guus eigenlijk… een goedzak? Lach je slechte humeur weg met dit grappige verhaal over boze buien, vriendschap, worstjes en leren compromissen te sluiten. We hebben tenslotte allemaal wel eens een Guus-dag!

Gewoon zoals je bent

Gewoon zoals je bent is misschien wel een van de populairste voorleesboeken die wij kennen. Het verhaal neemt je mee in de wereld van Kleine Snuf. Er is ook zoveel te zien onderweg naar de waterplaats. Zoals giraffen met superlange steltpoten en gnoes puntige prikhoorns. En dan ziet hij Krokodil zijn hap-snap-tanden…Kijk uit, Kleine Snuf! Die kleine olifant wil ook al die bijzondere eigenschappen bezitten, maar je raad het misschien al. Mama Olifant weet wel beter, want je bent fantastisch, gewoon zoals je bent.

Laat maar los, koala

De kleine Koala is een gewoontedier. Hij is erg gesteld op zijn plekje hoog in de boom en houdt dingen graag zoals ze zijn. Op een dag gebeurt het ergste wat Koala zich voor kan stellen: zijn boom valt om. Nu moet hij wel loslaten. Zo komt hij erachter dat een verandering niet het einde van de wereld betekent.

Gewoonte is lekker overzichtelijk en aangenaam. Verandering lijkt eng, maar wat gebeurt er als je uit je comfortzone stapt? In dit indrukwekkende prentenboek wordt een heerlijk feel good-verhaal met een luchtige boodschap verteld: durf los te laten! Voor de peuters vanaf 3 jaar zeker een aanrader!

Klein Konijn

De boekjes van Klein Konijn zijn fantastisch om voor te lezen. Ze zijn interactief met allerlei handelingen die je kleintje aanmoedigen om Klein Konijn te helpen. De leukste is volgens ons toch echt Nog even mijn haartjes wassen.

Het is de hoogste tijd: Klein Konijn moet in bad. Zijn teiltje is al vol. Maar waar is Klein Konijn eigenlijk? Roep hem maar eens, dan komt hij vast tevoorschijn. En help je ook mee zijn haartjes te wassen? Dat vindt hij niet zo fijn. Pas maar op dat hij geen schuim in zijn oogjes krijgt! In dit lieve voorleesboekje wordt badderen een interactief spel. Je kan Klein Konijn helpen met wassen, spoelen, afdrogen en haartjes föhnen. Met als resultaat: een brandschoon Klein Konijn. Lief!

De prins zonder billen

De prins zonder billen is een geestig prentenboek met kleurrijke illustraties van Charlotte Bruijn en een speciale billenuitklappagina. Een feest om voor te lezen. Niet alleen vol met humor maar ook stof tot nadenken. Ook geschikt voor kleuters.

Ssst! de tijger slaapt

Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen.

Maar de dieren hebben wel hulp nodig. En zo wordt je kleintje dan ook aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen. Zal het alle dieren lukken veilig aan de overkant te komen? En zeg, waar zijn al die ballonnen eigenlijk voor?

De Leeuw in de muis

‘De leeuw in de muis’ is een mooi prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Gaat hem dat lukken? Je leest het op de volgende pagina van deze blog. Mama Leila vertelt je waarom dit haar favoriete voorleesboek is.


Dat waren alle 10 leukste voorleesboeken voor nu! Genoeg inspiratie voor bijvoorbeeld cadeau lijstje voor de aankomende feestdagen, toch? Heb jij nog een leuke aanvulling voor deze lijst? Of is er een lijstje met boeken wat je graag terug wilt zien op MOMSPIRATION? Laat dan een reactie achter onder deze blog.

Deze blogpost bevat affiliate links*.

Pages: 1 2

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.