Blogs 2021,  Samenwerking

Help! De babykamer is (nóg) niet af

Help! Zes maanden na de geboorte van onze tweede zoon zijn de kinderkamers nóg niet klaar. Betekent dit dat mijn kindjes op een matrasje op de grond slapen? Nee, gelukkig niet. Maar van die Pinterestwaardig babykamer is nog weinig terecht gekomen. Tja, maar waar zijn de kinderkamers nou wel 100% opgeruimd en helemaal tot in de puntjes gestyled?

Bij mij in ieder geval niet. En toch zijn de slaapkamertjes leuk genoeg voor een heuse roomtour/binnenkijken-editie én ik geef je gelijk wat fijne tips om de kamer van je baby of peuter eenvoudig om te toveren tot een heel fijn plekje.

Inspiratie voor de kinderkamer

Het leukste aan de komst van een baby is toch wel dat je uren lang kan rommelen in het nieuwe kamertje. Tenminste dat had ik mij zo voorgenomen. Net als tijdens mijn eerste zwangerschap. Het inrichten van de babykamer was toen al een heel proces. Maar nu was het na 2 jaar tijd om de peuter te verhuizen naar een grote peuterkamer en zijn babykamertje om te toveren naar een fijn plekje voor zijn broertje. Dat klinkt allemaal vrij simpel maar ik vond het toch wel een hele klus. Want wat doen we met de muren, de kleuren, de indeling, de stijl? Om over de zooi in de kamer waar Oscar naar toe ging verhuizen nog maar te zwijgen. Ik kreeg er spontaan toch lichte paniek van. Hoe ga ik dit doen? We weten allemaal dat we in onze zoektocht naar kinderkamer inspiratie op zoek gaan naar prachtige plaatjes.

Hoe gaat het er uit zien?

Dus zo ging ik aan de slag met een moodboard, pinnen tot ik scheel zag, maakte een lijstje met wat ik nodig had en probeerde vooral te visualiseren hoe het eruit ging zien. Hoe ik daar zou zitten met mijn kindjes. Boekjes lezen, aankleden. Allemaal leuk en aardig, maar ja, mijn baby had nog geen bedje om in te slapen en de kamer van de peuter was een lege witte ruimte. In beide kamertjes hingen al wel verduisterende rolgordijnen. Praktisch, want die 100% lichtdicht, makkelijk schoon te houden en ze zorgen voor minder inkijk. Oftewel onmisbaar in onze slaapkamers, als je het mij vraagt. Over het verkleurde gordijn zonder zoom en met de spelden er nog in, zal ik verder maar niet uitweiden.

Wat hebben we nou écht nodig voor de babykamer?

Tijd dus voor de vertaling van plaatjes naar realiteit. En de realiteit haalde mij, naar mate de weken vorderen behoorlijk in. Want met een groeiende buik, een peuter om je heen en nog heel veel andere dingen te doen, schiet het realiseren van twee slaapkamertjes er toch al snel bij in. Tel daar een lockdown en dus gesloten winkels bij op en je hebt de ingrediënten voor een zwangere vrouw met kortsluiting. Terug dus naar de vraag: Wat hebben we nou écht nodig? Het meest eenvoudige antwoord was dat we eigenlijk helemaal niets nodig hebben. Onder ons bed lag al 1,5 jaar een co-sleeper te verstoffen en die gingen we de eerste maanden toch gebruiken? Oké, dat was het relativerende antwoord maar ondertussen moest er (van de zwangerschapshormomen) toch écht een fijne plekje komen voor beide kindjes.

Hoe begin je met het inrichten van de babykamer?

Om te beginnen (en om maar even over al die losse spelden op de grond heen te kletsen) zei ik: Er moeten nieuwe gordijnen komen. Goede gordijnen. Niet van die kant en klare. Maar op maat gemaakt. Met een zoom. Zonder spelden. De wenkbrauw van manlief ging omhoog. Overige opmerkingen liet hij bedachtzaam achterwege. Het is immers bewezen dat een donkere kamer voor een betere nachtrust zorgt, ging ik verder. (Hierbij mijn antwoord op waarom mijn kinderen dus allebei zo lang slapen ‘s nachts) Dus besloot ik dat de verduisterende rolgordijnen gezelschap moesten krijgen. Er moesten van die prachtige gordijnen komen. Hallo hyperfocus en zwangerschapsdingetjes. Mijn argumenten waren helder. Zodat het donker is in de zomer, én lekker koel blijft binnen. En in de winter de kou buiten blijft. En gewoon goed donker is in de kamer. Is goed, schat. En zo werd het mijn projectje.

Het projectje bleek eenvoudig opgelost. Want ondanks dat er een gigantisch aanbod is aan raamdecoratie, kon ik eenvoudig staaltjes bestellen om thuis te bekijken. Ik wapperde ze nog even voor de neus van de man. Vind je dit wat? En niet mopperen zei ik hem nog. Dit is immers een stuk eenvoudiger dan urenlang door een winkel struinen over de gordijnafdeling. Keuze gemaakt, alles opgemeten, en besteld.

babykamer gordijnen inspiratie

Begin gemaakt en doorpakken maar

Gek genoeg begon alles ineens vorm te krijgen. De gordijnen zorgden voor sfeer, warmte en het maakte het makkelijker voor mij om een keuze te maken voor de kleuren op de muur. Ook hiervoor was ik op dat moment overgeleverd aan de digitale wereld. Extra fijn dus dat er online genoeg inspiratie te vinden is. Een warme gele tint en toffe donkerblauw voor de peuter. En warme, rustgevende kleuren voor de babykamer. Het werd cappuccino en net niet wit, net niet roze. Opa’s en oma’s boden hulp aan in de vorm van oppas en schilderklussen en zo maakten we meters.

Binnenkijken in de babykamer

Dat liep anders dan gepland

En toen? Toen kwam het stil te liggen. Of eigenlijk toen moest ik ineens stil liggen. Pre-eclampsie. Oftewel zwangerschapsvergiftiging. De dagen aftellen, liggend in bed. Niks kleertjes wassen, lijstjes ophangen, gezellige hoekjes creëren maar in bed blijven liggen en zoveel mogelijk rust houden. Als ik er aan terug denk, word ik er weer verdrietig van. Want van die leuke plaatjes met slingertjes overal, vrolijke posters aan de muur, gezellige leeshoekjes kwam ineens niets meer terecht. Ik kon niet anders doen dan mij er bij neerleggen.

Even om het hoekje gluren van de peuterkamer

Rust in de slaapkamer is veel belangrijker

Nu zijn we inmiddels 6 maanden verder en hebben we een gezonde zoon. Zelf verkeer ik weer in een redelijk gezonde toestand. Maar die kinderkamer, tja. Die is nog steeds maar half af. De babykamer fungeert als een opslag voor spullen die we eigenlijk niet nodig hebben. En in de peuterkamer worden boekjes op de grond gelezen. En weet je? Het is heerlijk. Er is rust. Het is volgens de peuter gewoon een slaap-kaa-mur. En hij zal heus niet zeggen dat het in de verste verte niet lijkt op die plaatjes van het Pinterest-bord met titel kinderkamer inspiratie. Bovendien zijn de gordijnen het allerleukste, want daar kan je je achter verstoppen.

Ook de babykamer heb ik onlangs opgeruimd en ontdaan van alle overbodige spullen. Zo kon Nordin na 6 maanden gezellig naast ons in de co-sleeper ook heerlijk gaan slapen in zijn eigen kamertje. Als een roosje sliep hij. Ook al voelt mama zich nog af en toe schuldig; want de babykamer is nog niet af.

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.