Blogs 2022

Zwanger zijn is groei

Een zwangerschap is groei. Daarmee doel ik eigenlijk niet op de groei in letterlijke zin. Die fysieke groei. Nee, dat weten we uiteraard allemaal wel. En met een beetje geluk worden we daar, naarmate de maanden verstrijken, ook nog wel op een mooie en minder vriendelijke manier aan herinnert. Wie zwanger mag worden en zijn, die groeit. Mentaal, als mens. Hoe dat zit of eigenlijk hoe ik tot dit inzicht kwam tijdens de lessen bij Groei Zwangerschapsyoga, vertel ik je in deze blog.

Groeien naar het moment dat je moeder mag worden

Ik ben bijna 20 weken zwanger wanneer ik voor het eerst plaats neem in de yogales van Lotty. Correctie; zwangerschapsyoga. Overigens is dit niet de eerste keer dat ik zwanger ben, noch de eerste keer dat ik deelneem aan een zwangerschapscursus, zwangerschapsyoga of welke je benaming je het wilt geven. Ik wil in ieder geval zeggen, noem het geen ‘dat-is-niks-voor-mij-cursus’. Wat ik weet zeker, het is altijd iets voor jou. Sowieso omdat het niets met lenigheid en ‘kan ik niet’ te maken heeft, dus daar valt niet achter te verschuilen.

Alleen de ene docent is de ander niet. En de insteek van de lessen kan dus totaal verschillen. De vraag is wat heb je nodig? Wat heb jij nodig om met vertrouwen, rust en positiviteit te bevallen en te groeien naar het moment dat je moeder mag worden? En daarom is zwangerschapsyoga voor mij wel iets. Ook bij mijn derde zwangerschap. En tot nu toe ook iets wat ik bij iedere zwangerschap heb gedaan. Zelfs op een manier waarvan ik dacht dat het niets voor mij zou zijn.

groei zwangerschapsyoga hillegom

Zwangerschapsyoga? Niks voor mij

Tijdens de eerste zwangerschap was ik zo blanco als wat. Echter realiseer ik mij dat dus pas echt op het moment dat ik daar voor de derde keer start met de deelname aan een zwangerschapyogacursus. Dit keer bij Groei Zwangerschapsyoga in Hillegom. Wat ik vooral leerde tijdens de eerste zwangerschap en de cursus die ik volgde, is dat je niet alleen bent. Dat alle zorgen en vragen die je hebt ook bij andere (aanstaande) moeders spelen. En zo hield er een fijne groep mamavriendinnen aan over. Allemaal met een eerste kindje, geboren in dezelfde periode. Tijdens de tweede zwangerschap was de lockdown en dus online lessen het algehele thema. Niks voor mij, dat had ik al besloten. Maar ik ging uiteindelijk toch overstag.

En zo volgende ik een aantal weken een online cursus, met lessen op vast moment, vanuit onze woonkamer. En helaas niet in die prachtige yogaschool in Vogelenzang. Totaal anders qua ervaring maar ook qua inhoud ten opzichte van de eerste keer. Meer gericht op beweging van mijn lichaam, ademhaling en waardevolle inzichten die de bevalling in een veel positiever daglicht plaatste. Ik ging er vol vertrouwen in en merkte dat ik geleerd had van de vorige bevalling. Maar ook gegroeid was in het opnieuw moeder worden.

zwangerschapsyoga groei

Zwanger zijn is overgave en loslaten

En nu zat ik daar opnieuw. Met in het vooruitzicht een derde kindje. Weken waren al voorbij gevlogen en ik had nog maar weinig aandacht gehad voor mijn zwangerschap, met uitzondering van alle uitdagingen die het met zich meebracht. Tijd om daar dus verandering in te brengen. Een vast moment in de week met honderd procent aandacht voor het groeiende kindje in mijn buik, voor de zwangerschap, voor de bevalling en het moederschap van drie jonge kinderen. En zo begon ik de eerste les met thema overgave en loslaten direct met een flinke dosis reflectie. Want de afgelopen weken waren alles behalve getekend door enthousiasme en berusting. Ik was het contact met mijzelf, met mijn lichaam volledig vergeten en zorgen over wat komen gaat of wat er kan gebeuren tijdens de zwangerschap, kon ik niet loslaten.

Het was daar op dat moment dat ik voor het eerst beweging voelde in mijn buik. Hoewel dat bij de zwangerschappen van de jongens al veel eerder was, bleef dat moment uit. Tot daar. Tot ik daar dus bewust bezig was met de zwangerschap, met de komst van een derde kindje. Met beweging in een veranderd lichaam, met ademhalen. Gewoon even ademhalen.

zwanger yoga groei hillegom

Zwangerschapsyoga geeft je vertrouwen

De weken erna volgen er lessen met thema’s en gesprekken over allerlei uiteenlopende onderwerpen rondom je zwangerschap en bevalling. Hormonen, de bevalling, omgaan met pijn en ongemak. Het geeft mij de ruimte om na te denken. Over hoe het was, de voorgaande keren. Over hoe ik het nu ervaar. Want ongemak is er zeker maar de afwisseling in de les van beweging, ademhalen en reflectie zorgt dat ik er beter, geduldiger mee om kan gaan. Aan het einde van iedere les is er ontspanning.

Misschien wel het belangrijkste aspect voor je zwangerschap, je bevalling en alles wat daarna komt. En om af te sluiten een affirmatiekaart met een boodschap aan jou als zwangere vrouw. Ieder week opnieuw stap ik in de auto naar huis met een gevoel dat de komende week weer aan kan. Dat ik meer vertrouwen krijg ik wat gaat komen. Dat de bevalling minsten net zo bijzonder en ontspannen wordt als de voorgaande. Ik groei. Naar mijn rol als moeder van drie. Ik groei als persoon. En ik groei uiteraard ook in omvang, maar dat maakt het alleen maar mooier.

zwangerschapsyoga hillegom groei

Echt helemaal voorbereid op wat er op je afkomt, ben je misschien wel nooit. Maar voorbereiding is het halve werk. Luisteren, leren, voelen wat zwanger zijn met je doet maakt je meer bewust. Dus zwangerschapsyoga niks voor jou? Dat geloof ik niet. Benieuwd of de lessen bij Groei zwangerschapsyoga in Hillegom passen bij jou? Je kunt altijd een proefles volgen bij Lotty.

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.