Blogs 2022,  Sterk in het moederschap

Babygebaren, is dat nou echt zo handig?

Een huilende baby die je niet kan troosten. Een gefrustreerde dreumes die niet duidelijk kan maken wat hij wil. Je hoofd draait overuren, want wat wil mijn kind? Wat probeert het mij te vertellen? Doe ik het wel goed? Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Hulp vragen is namelijk helemaal niet erg. Hulp vragen is een superkracht. Zo ook als het aankomt op communicatie met je kind. Niet alleen je kind moet namelijk leren communiceren.

Communiceren met kleine kinderen

Communicatie met je kind is al veel eerder mogelijk dan wanneer zij de gesproken taal begrijpen en gaan produceren. Zelf je piepkleine baby communiceert met jou en jij kan al eerder met je kind communiceren. Nog voordat het hardop mama of papa zegt. Bijvoorbeeld door babygebaren te leren en toe te passen. Een methode die steeds meer aandacht krijgt. Maar babygebaren, is dat nou echt zo handig? Gaat mijn kind nog wel leren praten als we ook gebaren gaan gebruiken? Wat zijn de voordelen van het gebruik van gebaren met je kind? En wanneer kan je ermee beginnen? Dit zijn veelgestelde vragen van ouders wanneer ze voor het eerst horen over baby- en kindgebaren. En wij stelden ze aan Guusje, docent baby- en kindgebaren en trainer Dunstan Babytaal.

Wat is babygebaren?

Baby- en kindgebaren is een methode waarbij je al vanaf dat je kleintje enkele maanden oud is, kan starten met het gebruiken van gebaren. Je blijft uiteraard ook gewoon praten tegen je kindje, maar ondersteunt daarbij sommige gesproken woorden door het maken van de bijbehorende gebaren. Je hoeft als ouder dus zeker niet bang te zijn dat je kindje niet zal gaan praten vanwege de gebaren. En het mooie is juist dat ze de gesproken taal visueel maken, omdat gebaren heel beeldend zijn. De gebaren die we bij baby- en kindgebaren gebruiken komen uit de Nederlandse Gebarentaal.

Frustratie verminderen met babygebaren

Een kindje is daarnaast ook motorisch gezien eerder in staat om te gebaren dan te praten, waardoor het de periode voordat hij leert praten zich al kan uiten met zijn handjes. Dit kan helpen frustraties en driftbuien verminderen, en draagt bij aan verbinding tussen ouder en kind. En ook kan hij al eerder kleine zinnetjes gaan vormen door gebaren en woordjes te combineren.

Wanneer beginnen met babygebaren?

Je kunt al vrij vroeg beginnen met baby- en kindgebaren, als je baby’tje enkele maanden oud is, maar ook bij oudere kindjes zitten er voordelen aan het gebruik van gebaren. Zo ondersteunen gebaren bijvoorbeeld bij het aanleren van kleuren, dagen van de week, of emoties.

Meer weten over babygebaren? Anouk volgde in 2020 al een cursus en schreef daar over in deze blog: Babygebaren, hoe, wat en waarom

Guusje haar ervaring met babygebaren

Toen onze oudste dochter – inmiddels peuter – ongeveer een halfjaar oud was, kwamen wij in aanraking met gebarentaal voor baby’s en kinderen. Ze zat in de fase dat ze naar alles begon te wijzen, en in elke ruimte van het huis ons de lampen aanwees. Een vriendin die zelf met haar kindje babygebaren gebruikte leerde ons toen het gebaar voor lamp. En ja hoor, toen wij het gebaar gingen gebruiken werd het wijzen van dochterlief al snel vervangen door het maken van het gebaar.

Wauw! Ik vond dat zo tof dat het ons aller eerste soort van gesprekje met gebaren opleverde, zo van, “Hee mama ik zie de lamp, jij ook?” “Ja schat daar is de lamp, jij ziet hem he?” En dan het glunderde snuitje dat mama precies wist waar ze het over had. Maar dan voor een groot gedeelte in het non-verbale natuurlijk. Behalve vanuit mijn kant, ik benoemde met woord én gebaar wat ze zag.

Woorden en gebaren combineren

Toen ze klein was, zorgden de gebaren ervoor dat ze haar behoeftes en wensen kon aangeven, zonder dat ze deze met woordjes kon zeggen. En ook nu ze groter is, ervaren we nog steeds veel voordelen van baby- en kindgebaren. Zo spreekt ze nog niet alle woordjes verstaanbaar uit, en zijn de gebaren soms ter ondertiteling van wat ze vertelt. Het ondersteunt ons uitzwaai ritueel bij opa en oma via het raam. Of als we in de speeltuin wat meer afstand hebben, dan hoeven we niet hard te roepen maar kunnen we ook even contact maken met elkaar via gebaren. En eerlijk: een ander groot voordeel van gebaren in de speeltuin, is natuurlijk zorgen dat papa op afstand weet dat het tijd is om koffie te halen!

En hoe fijn als je kleintje kan aangeven dat het nog een hapje wil, wil spelen, of een hondje voorbij zag lopen in het park. Of in huis opeens laat zien dat het een vliegtuig buiten hoort. Ja inderdaad schat, die had mama niet eens opgemerkt! (Iets met al 35 jaar in de Randstad wonen).

Wil je meer weten over baby- en kindgebaren? Heb je interesse in een cursus of workshop? Je kunt Guusje een berichtje sturen voor meer informatie via @kletsenmetkleintjes op Instagram.

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.