Column

Moederschap met twee vingers in je neus

Was het maar echt zo. Het moederschap. Dat je dat met twee vingers in je neus gewoon kon doen. Af en toe dan. Als ik mazzel heb lukt het mij momenteel nog net om af en toe een vinger in de lucht te steken. Welke, laat ik even achterwege. Gewoon, wanneer het je allemaal te veel wordt en je overprikkeld, ‘touched out’, vermoeid aan het einde van de dag op de bank ploft. Je eigenlijk een potje wil janken, liever je favoriete serie wilt kijken, en soms wenst dat de nacht oneindig veel slaap brengt.

Hoera, ik heb gedoucht vandaag

Ik zal de laatste zijn die ontkent dat het zwaar is. Zorgen voor je kinderen, het huishouden, de dingen, de datjes. Ik ben ook niet de eerste die roept maar het is zo fantastisch. Je krijgt er zoveel voor terug. Vieze poepluiers, snottebellen en de meest schattige handkusjes. Maar als je een cliché om je oren wilt als ik geniet zo enorm iedere dag, dan moet je bij mij niet zijn. Zeker niet nu ik nog midden in de new born fase zit. En titels als 3 kids onder de 4, 2 kids onder de 2 en moeder van 3 nog eigen moet maken. Sterker nog de eerste weken voelde ik mij een “imposter”.

Ik kan dit toch helemaal niet, voor 3 kleine kinderen zorgen. Loop ik een beetje te verkondigen dat ik alles onder controle heb. Dat de overgang naar 3 mij eigenlijk wel mee valt. Maar ‘s avonds sta ik te huilen onder de douche. Imposter syndrome. Oftewel twijfelen aan je capaciteiten en je een oplichter voelen. Het treft onevenredig goed presterende mensen, die het moeilijk vinden om hun prestaties te accepteren. Velen vragen zich af of ze lof verdienen. Menig moeder zal al applaudisseren omdat ik die dag gedoucht heb. Maar voor mij voelt het niet als een overwinning.

Die ballen? Ja, kwijtgeraakt denk ik.

Want ja, wat deed ik nou eenmaal? Nou genoeg. Meer dan genoeg. Voldoende om in ieder geval te bedenken dat je met twee vingers in je neus geen ballen kan hooghouden. Dus als je dat ambieert, dat van die twee vingers. Dan moet je accepteren dat er ballen op de grond kletteren en je ze waarschijnlijk ook kwijt raakt. Ergens onder de bank naast de afgekloven kiek en verdwaald speelgoed. Of in de nabij gelegen vaart. Waar de peuter ze dan met een boogje in gooit. Ik zeg niet dat er ballen in het water verdwenen, maar mogelijk wel andere voorwerpen de afgelopen tijd. Maar daar doe ik dan verder geen uitspraken over.

elvie stride review momspiraiton

Team mama & Charlie. En Elvie.

Oké, terug naar de multitaskende moeder met al die uitdagingen. Het moederen van drie kleine kinderen. Want om het voor mezelf nog lekker een leveltje omhoog te gooien slaag(de) ik er deze keer wel in om van mijn borstvoedingsavontuur (waarom noemen vrouwen dat zo?) een succesverhaal te maken. Of nou ja, we zijn goed onderweg. En dan vind ik het rot om dit te schrijven maar het lijkt wel alsof ik nooit anders gedaan heb. Denk je nu, hou je mond? Ik heb ook de nodige uitdagingen, tranen, frustratie en mislukte borstvoedingsverhalen voor je.

Ik bracht twee jongens groot met de fles. Maakt mij geen slechte moeder. Jou ook niet. Team mama en Charlie werkt gewoon beter. (Om hier dan te schrijven loopt als een tiet, tja..) Dus de flessen staan stof te vangen op het aanrecht. En ergens bovenop de keuken staat nog een blik geitenmelk te wachten. En toen ik de vraag kreeg of ik aan het team ook Elvie wilde toevoegen, was ik meteen enthousiast.

Daar zit ik niet op te wachten

Elvie? Ja, je weet wel? Of tja, je weet het misschien dus niet. Maar Elvie is als die vriendin die een schaal met eten komt brengen als je net bevallen bent. Elvie is wat ik eigenlijk bij die verpleegkundige in haar gezicht had willen duwen toen ze zei dat ik maar een kolf (zonder grote gele, niet handzaam, herrie apparaat) moest huren als ik weer thuis was uit het ziekenhuis. Want (I quote) “die andere kolven zijn gewoon niet zo goed als deze die we hier hebben”. Vriendin, luister. Ik, als kersverse moeder, zit niet te wachten op dit soort opmerkingen, als ik probeer om mijn melkproductie op gang te brengen.

Elvie staat vooral bekend om haar handsfree en elektrische borstkolfen. Moeders zoals Kim Köter prezen de eerste kolf van Elvie, de Elvie Pump. De nieuwste toevoeging aan het assortiment is de Elvie Stride, een handsfree elektrische kolf van ziekenhuiskwaliteit waarmee moeders op hun gemak kunnen afkolven zonder dat dit ten koste gaat van de afkolf prestaties. Zeker weten dat ik daar meer van moest weten.

Wat vind ik van Elvie?

Maar goed, anderen kunnen allemaal wel zeggen dat het ideaal is, handig, super geweldig, en je in staat stelt om met twee vingers in je neus… Ik moet het eerst zelf maar eens ervaren dacht ik nog. Ik kan je vertellen (en dat doe ik zonder mij een imposter te voelen) de Elvie Stride is mijn nieuwe vriendin. Ze kwam wat later dan de kraamweek en ze bracht ook geen eten mee. Maar ik was direct verkocht. Je maakt de doos open en je wordt direct aan de hand meegenomen. Installeer de app, volg de stappen en dan kan je aan de slag.

En eigenlijk dan dus niet aan de slag met kolven, maar aan de slag met iets wat je wil doen. Want je hebt ineens alle vrijheid om te bewegen. Geen melkkoe situaties. Nee gewoon, Netflix kijken, stofzuigen, de was ophangen, je peuter voorlezen, thee drinken. Of zoals ik deze column schrijven.

Dit vind ik de pluspunten van de Elvie Stride

+ duidelijke uitleg over gebruik
+ toelichting over gebruik van de juiste maat borstschild
+ snel op te laden
+ handzaam (kan gemakkelijk mee in je (luier)tas)
+ eenvoudig schoon te maken
+ makkelijk op te bergen (ik gebruik een klein toilettasje)
+ licht in gewicht 
+ de melk wordt direct opgevangen
+ de pomp maakt wel wat geluid maar op zeer acceptabel niveau
+ goed te controleren of je de kolf correct geplaatst heb
elvie stride review momspiraiton

Voor het eerst in weken zit ik niet moeilijk met een kolf-bh aan, de tijd weg te kijken maar kan ik iets doen waar ik even een moment mezelf bij voel. Want de kolf stop je dus in je BH. Het pompje hang je aan je broek of stop je in de zak van je comfortabele badjas. En de kolf valt je ook niet lastig met een hard geluid. Ineens is er tijd waarin ik dus heel even iets kan doen wat ik wil en even niet beschikbaar hoef te zijn voor mijn kinderen. Want soms heb je dat gewoon even nodig. En dan geef ik papa straks een flesje en kan hij even tijd met zijn dochter doorbrengen. Kan ik nog even douchen ook.

Het enige nadeel? Ik heb een enkele kolf. Na 1 sessie wilde ik al direct een dubbele!

Dit viel mij op bij het gebruik van de Elvie Stride en de app

! Wanneer je een andere maat borstschild nodig hebt, kun je deze alleen per   2 aanschaffen.
! Je moet wel opletten of het schild niet te vol raakt met melk tijdens je sessie
! Het leegschenken gaat niet altijd zonder morsen. (Maar ik ben ook wel een klungelsmurf)
! Het bijhouden van je kolfsessies in de app kan niet achteraf. Als je dit wilt registreren moet je dus altijd je sessie starten in de app en je kolf met bluetooth verbinden. 
! Het invoeren van de hoeveelheid melk gaat doormiddel van stapjes van 5 ml en is niet handmatig in te voeren. 

Wees trots. Vooral op jezelf.

En zo zie je. Het moederschap is niet altijd, of eigenlijk altijd niet, makkelijk. Maar je wordt er wel makkelijker in. Je kan veel, maar je kan niet alles. Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Die ballen hooghouden is écht geen must. Je kinderen verdienen een mama die je voor ze wil zijn. Vijfsterren ontbijtjes en altijd beschikbaar zijn hoeft daar echt niet altijd bij te horen. En ik? Ik heb net niet alleen bijna 1000 woorden geschreven, ook nog 120ml moedermelk gekolfd. Weliswaar niet met twee vingers in mijn neus. Maar wel met trots. Als trotse mama van drie kleine kinderen.

Liefs, Anouk

Wat je nog wilt weten over de Elvie Stride

Het gezondheids- en wellnessmerk Elvie, de maker van de bekroonde Elvie Pump, heeft een nieuwe handsfree en elektrische borstkolf gelanceerd. 

De Elvie Stride (en die kost enkel: € 199, dubbel: € 349) is een krachtig, ultra-stil, lichtgewicht kolfapparaat dat past onder de kleding, comfortabel is in de bh en waar je gemakkelijk in beweegt. En dat kan ik alleen maar beamen. Zonder beperkende oplaad-draden kunnen moeders gemakkelijk kolven zonder afbreuk te doen aan de kolf-prestaties. Bovendien is pomp super snel op te laden dus een lege batterij is zo opgelost.

Dit mag je verwachten van de Elvie Stride

De Elvie Stride biedt ziekenhuissterkte (tot -300 mmHg (enkel) of -270 mmHg (dubbel)) en geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit 10 intensiteit-instellingen in zowel de stimulatie- als de expressie modus, zodat je meer controle hebben over jouw borstkolf ervaring. Ideaal, want niemand is hetzelfde toch? De Elvie Stride is ook te verbinden met de (gratis) Elvie app, waarmee je de kolf op afstand bediend, voorkeursinstellingen kan opslaan en de kolfgeschiedenis kan bijhouden. Bovendien helpt de app je de eerste keer om stap voor stap kennis te maken met de kolf, het borstschild te passen en goed te plaatsen en laat het zien hoe je de kolf uit elkaar haalt en schoon maakt. Niet alleen handig, maar iets wat je ook gewoon mag verwachten als je een kolf aanschaft.

Elvie Stride helpt je vrij te bewegen

Met een gewicht van minder dan 150 gram per cup verzamelt de Elvie Stride melk in de bh zonder de last te hebben van bungelende flesjes of draden, waardoor de handen en het lichaam vrij zijn om te bewegen. Elvie Stride voelt daarnaast licht en compact aan. En dat maakt nou net het verschil. Je kan ondertussen toch nog blijven doen wat je wilt. Als je dat wilt. Want een boek lezen, of gewoon even een kopje thee drinken is natuurlijk net zo heerlijk om te doen. En misschien nog wel veel leuker dan stofzuigen of de was opvouwen.

Elvie Stride is de nieuwste toevoeging aan het borstvoedings-assortiment van Elvie, dat blijft innoveren op het gebied van borstkolf producten.” 

CEO en mede-oprichter van Elvie, Tania Boler

“Ons doel is om vrouwen in staat te stellen alles te bereiken waartoe hun lichaam in staat is en een ecosysteem te ontwikkelen van hoogtechnologische producten die voldoen aan de hoge eisen van het vrouwenlichaam. Er is nog steeds een groot stigma rondom en uitdaging verbonden aan borstvoeding geven en afkolven. Elvie Stride geeft meer vrouwen de kans om op hun gemak en op hun eigen voorwaarden te kolven.” 

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.