Blogs 2023,  Samenwerking

Eten met je kleintje; zo maak je er een feestje van

Kleine kindjes die eten, is er iets schattiger dan dat? Ik heb er gewoon een zwak voor. Die kleine knuistjes met fijngeknepen boterham, ik hou er van! Het eerste hapje voor je baby is toch een mijlpaal. Vanaf het moment dat je kindje gaat eten verandert er iets. Ze lijken ineens zoveel groter. Er begint een nieuwe fase. Ze zitten gezellig aan tafel, in een kinderstoel. En verrassen je met moeilijke gezichten wanneer jij probeert om ze iets nieuws te laten proeven.

Zo eenvoudig als het klinkt, kan het soms een hele opgave zijn. Want met al die adviezen die er online te vinden zijn over de beste voeding voor je baby, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Om je een beetje op weg te helpen, vertel ik je in deze blog in ieder geval hoe ik dat aangepakt heb. Ik ben overigens geen expert, alleen als moeder van drie kinderen een ervaringsdeskundige. Heb je meer vragen, of maak je je zorgen schakel dan altijd een professional in. Vraag een jeugdverpleegkundige of jeugdarts bij het CJG bijvoorbeeld om passend advies.

Hoe begin je met het eerste hapje voor je baby?

Beginnen met het eerste hapje voor je baby is een onderwerp waar nogal discussie over kan ontstaan. Je kan beginnen vanaf 4 maanden. Het moet niet. Eerder beginnen wordt afgeraden. Later beginnen is mogelijk. Vanaf 6 maanden is beginnen sowieso verstandig. Dan verandert de samenstelling van de (moeder)melk en heeft je kindje extra voedingstoffen nodig om te groeien. Maar goed, voordat ik hier iets schrijf wat zichzelf tegenspreekt, vertel ik je wat ik heb gedaan. Bij mijn oudste begon ik met 4 maanden. We begonnen echt met oefenhapjes. Dus 3 hapjes, gewoon voor het leuk. Maar al snel at hij een bordje pap en smulde hij van een prakje ‘s avonds. Bij mijn tweede zoontje begon ik met 5 maanden met de eerste hapjes en introduceerde ik vanaf 6 maanden ook brood. Vooral omdat dat het moment was waarop hij goed rechtop kon zitten in een stoel.

Bij ons dochtertje begonnen we met het eerste hapje toen zij bijna 6 maanden was. Waarom? Gewoon, omdat het zo liep. Met haar begon ik de eerste hapjes met groentes. Gepureerde pompoen, pastinaak en bloemkool stonden als eerste op het menu. En wat ze ook heel lekker vindt, is banaan. Die pureerde ik niet, maar met een lepel schraapte ik langs de zijkant, zodat je een klein beetje puree-achtige substantie op het lepeltje krijgt.

Begin met oefenen

Is er dan een eenduidig antwoord op de vraag hoe je moet beginnen? Nee, eigenlijk niet. Niet ieder kind ontwikkelt zich even snel en heeft dezelfde behoeften. Begin als jij denkt dat je kindje er klaar voor is. Rechtop zitten in een kinderstoel is hierbij handig. De interesse in eten is ook zo’n signaal. Op het moment dat ze door krijgen dat jij iets in je eigen mond stopt en dat ook volgen. Het belangrijkste is dat je begint. Ook als je het spannend vindt. Want een lepeltje of een vreemde structuur kan ervoor zorgen dat je kindje bijvoorbeeld gaat kokhalzen. Dat is helemaal niet erg. In principe is dit een natuurlijk reflex. Het heet niet voor niets oefenhapjes. Je kindje moet ook oefenen met happen, met eten van een lepel, met het verwerken van iets anders in de mond dan melk. Heb vertrouwen dat het goed komt.

eerste hapje oefenen baby

Met welke fruit en groente start je?

Om te beginnen is het handig om je kindje een paar keer dezelfde smaak aan te bieden. Op die manier kunnen ze wennen en zo signaleer je eventueel allergie. Als je van alles door elkaar mengt en je kindje krijgt uitslag, dan is het niet even eenvoudig om te achterhalen waar deze reactie vandaan komt. Waar start je mee? Er is naar mijn inziens geen goed of fout. Ik vind groente zoals pompoen makkelijk om mee te beginnen. Of wortel, zoete aardappel of courgette. Wat dacht je van appel of peer? Die stoof ik dan in een beetje water en dan zijn ze makkelijk glad te maken met een staafmixer of vork. Mijn kinderen vonden het allemaal wel prima. Vooral de pompoen.

En als je een kleine reeks aan hapjes met groente of fruit apart van elkaar hebt geïntroduceerd, dan kun je ook combineren. Wat dacht je van pastinaak met bloemkool, of pompoen met appel. Er is genoeg inspiratie te vinden. Ik laat mij ook graag inspireren door de maaltijden die je in de winkel tegen komt. Als je er voor kiest om het zelf te maken uiteraard. Maar of je nou zelf kookt, vriesverse maaltijden koopt of voor het potje gaat; er is geen verkeerde keuze. Doe wat bij jou past.

Gemak dient de mama

Hier thuis geef ik de voorkeur aan een combinatie van die drie. Hoewel ik bij de eerste alles zelf maakte, kwam ik er bij de tweede al achter dat verse maaltijden uit de vriezer dus ook heel handig zijn. En nu bij de derde? Combineer ik alle drie. Soms zelf gekookt, soms uit de vriezer en soms uit een potje. Ik vind vooral belangrijk dat er gegeten wordt. Wat er gegeten wordt dat is soms gewoon even zoals het is. Gezellig aan tafel zitten vind ik belangrijk en strijd over eten voer ik (bijna) nooit.

eerste hapje baby frootie

Frootie: De gezonde maaltijd voor je kleintje

Ik schreef al dat ik de vriesverse babyvoeding ook ontdekt hebt. Zo ook de maaltijden van Frootie. Vers, 100% vegetarisch, boordevol vitamines en zo op tafel gezet. De maaltijden bevatten geen conserveringsmiddelen, geur-kleur of smaakstoffen. Frootie is bedacht door Elvia en Wania, twee hardwerkende moeders die naast een druk huishouden en werkleven het beste voor hun kinderen willen. Zeg nou eerlijk, waar vind je tegenwoordig een lekkere, verse én gezonde maaltijd voor je kind? En een potje kopen dat ouder is dan onze eigen kinderen zagen zij niet zo zitten. En dus bedachten zij daar wat op!

Na lang onderzoek kwamen zij tot de conclusie dat die verse kindervoeding er simpelweg niet is. Voor Elvia en Wania waren er daarna nog maar twee opties: of ze moeten zich neerleggen bij het gemis aan verse voeding, of zelf aan de slag gaan. Het werd de laatste optie en vol enthousiasme ontwikkelden zij het Frootie concept, waarbij zij de focus hadden liggen op verse groenten, smaakvolle gerechten, behoud van voedingswaarde, bestel en gebruiksgemak. De babyvoeding van Frootie worden vriesvers geleverd, hierdoor blijft het behoud van alle vitaminen en mineralen het beste bewaard. De maaltijden worden gemaakt met plantaardige producten, zijn vegetarisch en zonder geur- kleur- en smaakstoffen of andere toevoegingen. 

babyvoeding frootie

De verse babyvoeding van Frootie

Bij Frootie bestel je hapjes en prakjes voor je baby vanaf 4 maanden. Een maaltijd van Frootie is net zo goed als wanneer je hem zelf zou bereiden. Er worden alleen verse groenten verwerkt, zonder conserveringsmiddelen. Frootie groeit mee met je kindje, vanaf 4 maanden in de vorm van heerlijke groentepuree tot en met grotere stukjes om lekker op te kauwen. Voor afwisseling is gezorgd: Frootie komt in diverse, heerlijke smaken!

Wat ik zelf handig vind aan de maaltijden van Frootie, is dat ik op die manier ook variatie kan aanbieden, die ik zelf niet zo snel zou maken. Zo vind ik zelf bietjes bereiden echt geen succes. Daarnaast zijn de porties en de structuur aangepast aan de leeftijd van jouw kindje. De maaltijden zijn eenvoudig online te bestellen via de website. Dit kan als een eenmalige bestelling of in de vorm van een abonnement. De babyhapjes worden met gekoeld transport bij jou thuis afgeleverd.

Wil je Frootie proberen? Met momspiration5 krijg je 5% korting op je bestelling.

De favorieten van Charlie

Ik dacht dat ik bij de derde de draai wel te pakken had als het aankomt op hapjes maken. Maar dat viel tegen, want mijn dochtertje blijkt nogal een kieskeurige dame. Overigens is zij wel dol op brood met amandelpasta en smult ze van een bordje pap. Met groente eten hebben we iets meer uitdaging. Wij ontvingen van Frootie een pakket met daarin het assortiment maaltijden voor 7 tot 11 maanden. Dat bestaat uit onder andere pasta, risotto en een stamppotje. Diverse smaken en structuren om allemaal te proberen. De maaltijden kun je gemakkelijk opwarmen in de magnetron, oven of in een pannetje. De hoeveelheid is voor Charlie perfect. En de favorieten van Charlie? Oma’s stamppotje met oranje groentes én Risotto Rosa met een moes van bietjes. En zo maken we er aan tafel een feestje van. En een rommeltje, maar ach dat ruimen we wel weer op!

Liefs, Anouk

baby maaltijd vers

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.