Column

Het maandag ingrediënt

Ik heb echt totaal nog geen zin om wakker te worden. Welke dag is het eigenlijk? Het is het moment waarop ik mij realiseer dat ik gisteravond vroeg naar bed had willen gaan. Weer niet gelukt. En oh ja, het is maandag. De start van de nieuwe week.

Het startsein voor “mama aan” wordt om 6:40u gegeven door de baby. Ik geef hem zijn speentje en draai mij nog een keer om. Ik heb geen hekel aan maandag. Maar het succes van de week valt of staat met de ingrediënten van de maandagmorgen. Als we in staat zijn om met zijn drieën, de peuter, de baby en ik, de week goed te starten, dan hebben we het de hele week fijn. Klinkt gek, zal theoretisch nonsens zijn, maar in praktijk werkt het.

Op expeditie met twee kinderen

Alleen wat zijn dan die ingrediënten voor een geslaagde maandagmorgen? In plaats van nog even van de 20 minuten extra slaaptijd te genieten draait mijn hoofd alweer overuren. Wat gaan we deze ochtend doen? Op maandag is namelijk zo’n beetje alles gesloten. Bovendien heb ik te maken met time management. En niet te vergeten de hoge eisen van een peuter.

Inspiratie voor een leuke activiteit met je peuter? Samen bakken: peuterproof appel-havermout koekjes

Voorheen liepen we op maandagochtend naar de markt. Zo’n heerlijk ontspannen uitstapje. Brood, kaas, noten en eitjes halen. Daarna nog even koffie. Maar dankzij zeurende lokale winkeliers, is mij deze wekelijkse expeditie ontnomen. De weekmarkt is vanaf heden van 11:00u tot 16:00u. En wie een baby en een peuter in huis heeft weet, dit is onbegonnen werk. Dus zo ging er een streep door ons maandagochtend boodschappen halen op de markt en bleef er een lege plek in onze agenda.

Mijn idee versus de peuter zijn plannen

Ik besluit de jongens in de fiets te laden en naar de boomgaard te fietsen. Een fietstochtje van net niet ver, net niet lang en met een activiteit op de eindbestemming. In mijn beleving bestaat die activiteit dan onder andere in het bezoeken van onze adoptieboom. Om te kijken wat er al groeit, en om te bestuderen wat de oogst dit jaar zal zijn. In de ogen van de peuter bestaat dit echter uit de glijbaan. Ik geef hem gelijk. Want aan de rand van de speeltuin staat een stoel, en die zit best prettig. De speeltuin is verder leeg. Alleen een peuter met zijn laarsjes. Een mama op een stoel. En in de bakfiets de baby, die nog een slaapje doet.

Kijk mama, kijk. Mama kijkt. De glijbaan op. De glijbaan af. Begeleid met vrolijke geluiden en gejuich. Ik bekijk het tafereel en voel een ontspanning door mijn lijf gaan. Tevreden kindjes, dat is het ingrediënt voor de maandagochtend. De baby ontwaakt en ik nodig de peuter uit om samen appelsap te gaan drinken. Hij pakt mijn hand en zegt dag glijbaan. Speeltuin is leuk, mama. Dag speeltuin. En zo wandelen we samen een fijne week tegemoet.

Liefs, Anouk

Ook leuk om te lezen: Van papa mogen we geen glijbaan in de tuin

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.