Blogs 2022,  Mama zijn,  Zelfbewust

De kracht van vrouw zijn

Kracht, ofwel sterkte, vermogen. Ook van abstracte begrippen. Aldus de Van Dale. Toch, wanneer ik aan kracht denk, dan komen er vooral masculine eigenschappen in mijn gedachten naar boven. Spierballen, fysiek sterk zijn. Ik denk aan weinig abstracte dingen. En ook niet direct aan de kracht van vrouw zijn.

Dat is wat mijn generatie toch wel leerde. Kracht meet je met touwtrekken, fysieke inspanning. En daar zijn mannen nou eenmaal beter in. Een uitsprak zoals ’empowered women, empower women’ dateert in ieder geval niet uit de jaren negentig. Maar we leven in een andere tijd dan waarin we (ik in ieder geval) opgroeiden. Wij leren andere dingen. En leren onze kinderen andere dingen. De kracht van kwetsbaarheid, de onzin van klassieke rolverdeling en de kracht van samen een verschil maken.

Hoge verwachtingen

Ik heb nog maar de intro geschreven en ik denk nu al; dit is best een ingewikkeld en tegelijkertijd prachtig thema. Vandaag de dag is een krachtige vrouw, een vrouw die mentaal sterk is. Gewapend tegen het geweld van de hedendaagse moderne maatschappij. Die haar grenzen bewaakt, die staat voor waar zij in gelooft. Zij kan andere inspireren met haar woorden, met haar doen en laten. Zij motiveert andere vrouwen om op zoek te gaan naar wat zij waard zijn als het aankomt op het leven. Het leven waarin er zoveel van ons wordt verwacht. Waarin de lat onmogelijk hoog ligt en ver bij onszelf vandaan.

Van relativeren naar vertrouwen

Een wereld waar kracht ook geduid wordt met macht of eigenlijk onmacht. Waarin grenzen in eens te vaag lijken te zijn. Waarbij leed wordt gedaan door te breken, toe te geven, mee te gaan. Waarin het vuur dat zo krachtig kan branden ineens uitgeblust raakt omdat we de verbinding met onszelf kwijt raken. Doordat we lauter relativeren en vergeten te voelen. Omdat we te weinig of helemaal niet vertrouwen op onze intuïtie. Eigenlijk vooral omdat we er zelf niet in geloven dat wij die krachtige vrouw zijn.

De kracht van een vrouw die moeder mag zijn, is dat zij het verschil maakt, in de generatie van morgen. Wat wij onze kinderen leren is wat het verschil maakt. Ongeacht of je mama bent van een zoon of dochter. Doorbreken van ‘wat zo hoort’, herschrijven wat het moet zijn, voorleven wat je wilt zien. Anders denken, anders doen. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Dat vraagt om moed. Dat kan je alleen doen, maar dat hoeft niet. Samen maken we een verschil. We noemen het niet voor niets krachten bundelen.

kracht vrouw zijn krachtige vrouw op strand

Je faalt niet

Denk je nu, ik ben die vrouw niet. Ik ben die moeder niet. Krachtig is niet iets waarmee ik mijzelf zou duiden? Ik heb nieuws voor jou, dat zijn we wel. Dat ben jij wel! Ook al leren we met vallen en opstaan wat het betekent om vrouw te zijn in deze tijd, om mij heen zie ik alleen maar krachtige vrouwen.

Vrouwen die moeder zijn geworden, die carrière maken, die dromen achterna gaan. Vrouwen die vreselijke ziektes overwinnen, die tegenslagen te verwerken krijgen en groot verdriet moeten dragen. Maar die er vaak zelf niet in geloven dat zij die krachtige vrouw zijn vol zelfvertrouwen, daadkracht en positieve energie. Maar in strijd zijn met de buitenwereld en het gevoel dat zij constant falen. Zo zonde. Zonde van wie je bent, zonde van alles wat je kan beteken voor anderen en zonde van de liefde die jij in je hebt om te delen.

Laten we samen op zoek gaan naar jouw kracht, als vrouw, als moeder, als mens. Naar vertrouwen op je intuïtie, naar daadkracht en kwetsbaardheid. Zodat je het gaat geloven, gaat leven en door kan geven. Want ook jij bent een prachtige mens, een krachtige vrouw.

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.