Blogs 2020

6 tips om iets nieuws aan te pakken

Beginnen aan iets nieuws. Je dromen waarmaken. Een studie volgen, een reis maken met je gezin, eindelijk eens de grote sprong in het diepe maken. We hebben allemaal dromen, verlangens, wensen, ideeën. Dingen waar we ons geluksgevoel mee (hopen te) vergroten. Alleen zijn we niet allemaal geboren aanpakkers of ras-optimisten. Beren op de weg, de mening van anderen en onzekerheid zijn doorgaans een grotere zekerheid, dan de onzekerheid van een sprong in het diepe.

Maar als ik het kan, dan kan jij het ook! Gebruik de beren als opstap, de kennis van anderen als wijsheid en omarm je onzekerheden. Als je aan iets nieuws wil beginnen is er eigenlijk maar één manier; doe het! Makkelijk gezegd. Niet zo makkelijk gedaan. Doen kan op twee manieren. De makkelijkste manier is gewoon gaan. Volg je hart, doe wat in je opkomt en ga er voor. Trek een sprintje en spring in het diepe. Maar ben je geen ras-optimist, zijn er genoeg rationele bezwaren en praktische zaken die je nog moet tackelen, dan is het helemaal niet erg om er stap voor stap aan te beginnen. Kleine stapjes zijn namelijk ook stapjes naar de rand van het avontuur. Het zijn de liefdevolle zetjes die je jezelf geeft, in de juiste richting.

Stap 1: Uit je hoofd, op papier

Je bent zelf je grootste tegenstander. Want als je met anderen praat over je ideeën zullen ze de wereld gunnen. Maar in ons hoofd blijven we onszelf onderuit halen en vertellen “ik kan dit niet”. En dat is het probleem. Je blijft in je hoofd bezig. Ons brein is een complex en krachtig, tja wat is het eigenlijk? Je kunt er van alles in opslaan, uren in ronddwalen, informatie vinden. Ideeën en plannen gaan hier hun eigen leven leiden. Dus schrijf het op! Schrijf het van je af. Pak een vel papier en zet er heel groot op wat je wil. Schrijf al je bezwaren, ideeën, ongrijpbare doelen, grootste wensen en stoutste dromen op. Maak het visueel, zonder oordeel.

Lees ook: Tijd voor iets nieuws?

Stap 2: Niet perfect is perfect

Ben je echt een kei in zelfsabotage? Dan zul je waarschijnlijk ook nog een mening hebben over de wijze waarop je in stap 1 alles hebt opgeschreven. Niet goed genoeg, niet netjes geschreven. Dan is nu tijd om eens even echt eerlijk tegen jezelf te zijn. Luister, als je dit écht wil, dan ga je er voor! Dan is het nu klaar en afgelopen met die onzekerheid. Want alles wat je kan bedenken kan je waarmaken. Echt waar! Als je het maar echt wilt. Maar nu je je dromen hebt opgeschreven en visueel hebt gemaakt, lijkt het wel of er geen weg meer terug is. Fight or flight. Vecht voor wat je waard bent. Ren er niet voor weg, maar ga er achteraan. Dit is het moment om jezelf te verbazen, om te groeien en om jezelf een compliment te tegen want die eerste stapjes zijn gezet.

Stap 3: Mogelijkheden genoeg, maak de eerste stap zo makkelijk mogelijk

Nu je voor jezelf duidelijk hebt wat er allemaal mogelijk is, kan het nog ingewikkelder zijn om te beginnen. Want in eens gaan alle deuren op, is de hele wereld een bestemming, is alles een keer bedacht en wie zit er nou op jou te wachten? Waar gaat je buik kriebelen? Waar maakt je hart een sprongetje van? Is het de zonsopkomst zien in Grand Canyon, je eigen onderneming starten of de slaapkamer behangen? Het maakt niet uit wat het is, begin met een makkelijk stap. Maak het klein. Zo klein mogelijk. Wat heb je in ieder geval nodig? Kies iets, waarvan je op voorhand al denkt: dat kan ik! Dus ga naar de bouwmarkt voor een verfstaal, zoek een reiscoach of vraag aan die vriendin die ook ondernemer is of ze je wil helpen.

Oh wacht, hulp vragen. Dat is ook zo lastig. Maar als je dat één keer hebt gedaan, dan wordt het alleen maar makkelijker. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Er is kennis genoeg beschikbaar, en er zijn altijd mensen die je willen helpen. Maak er gebruik van.

Stap 4: Focus!

Alles wat je aandacht geeft groeit maar bedenk dan wel goed waar jij je aandacht aan besteed. Het is makkelijk om je te verliezen in allerlei mogelijkheden, of gewoon te verdwalen in de krochten van sociale media. En dat terwijl je eigenlijk aan jezelf had beloofd dat je vandaag écht die ene stap ging zetten. Je kunt niet in zeven sloten tegelijk lopen of en tien ballen hooghouden. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vind. Maak daar tijd voor en richt op dat moment je aandacht er ook op. Dat betekent soms ook dat je nee moet zeggen tegen iets of iemand anders. Maar onthoud dan goed: nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen te jezelf.

Stap 5: Geniet van de moeilijke momenten

Ongetwijfeld kom je uitdagingen tegen op je weg. Iets waar je vooraf niet aan gedacht had. Of een moment waarop je positieve modus je even in de steek laat. Laat de weerstand je niet tegenhouden. Lukt het niet? Laat het even los. Begin weer opnieuw maar bedenk eerst (in positieve termen) waarom je dit wilt. Want dat is je intrinsieke motivatie, jouw drijfveer. Dat is die kriebel in je buik. Lukt iets niet? Leer er van. Gun jezelf de ruimte om te struikelen over obstakels waar je vooraf niet over na hebt gedacht. Wees niet boos op jezelf, wees niet streng. Sta weer op, recht je schouder en ga met een glimlach weer vooruit richting die droom die je wil waarmaken.

Stap 6: Babe, you got this!

Als je eenmaal begonnen bent, al is het maar met die verfstaal uit de bouwmarkt, vertrouw dan op je intuïtie, op dat wat je hart je vertelt. Je bent begonnen, dus YOU GOT THIS! En ook al lijkt het gaandeweg alsof je geen vooruitgang maakt, of juist achteruit gaat, je maakt stappen. Verlies dat niet uit het oog. Pin je niet alleen maar vast op het einddoel maar reflecteer ook eens op de weg die je aflegt. De angsten die je hebt overwonnen, de onzekerheid die je hebt weten te omarmen. Dat is toch geweldig! Dat is al zoveel meer waar dan het bereiken van je eindstation. Als je namelijk nu vertrouwen hebt in de stappen die je hebt genomen, dan zijn al die stappen die nog volgen een makkie. Zeg maar eens harop tegen jezelf: ik kan het wél.

Mooi hè, die glimlach op je gezicht?

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.